Afacerea „Tabla”. Costel Alexe a fost trimis in judecata de DNA luare de mita si instigare la delapidare
Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie intr-un dosar in care este acuzat de luare de mita si instigare la delapidare, dupa ce ar fi primit de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic mai multe produse din tabla, a informat, luni, DNA.
Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii din cadrul DNA – Sectia de Combatere a Coruptiei au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a lui Costel Alexe, la data faptelor ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita si instigare la delapidare, dar si a unui director general in cadrul unei societati comerciale cu activitate in siderurgie, pentru dare de mita, delapidare si participatie improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata.
In acelasi dosar, in fata judecatorilor vor ajunge si alte cinci persoane acuzate de fals in inscrisuri sub semnatura privata, comise sub forma autoratului si a participatiei improprii.
Procurorii anticoruptie noteaza in rechizitoriu ca, la data de 6 aprilie 2020, Costel Alexe, in calitate de ministru al Mediului, Apelor si Padurilor, ar fi pretins, in mod direct, de la o persoana din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tabla (tabla cutata, teava patrata, teava rectangulara si rulouri de tabla) in legatura cu indeplinirea atributiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, catre fabrica respectiva, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera si la monitorizarea masurilor luate de aceasta fabrica pentru inchiderea unui depozit de deseuri neconforme (halda de zgura).
Depozitul respectiv, spun anchetatorii, era unul dintre cele 68 de depozite neinchise pentru care statul roman a fost condamnat de Curtea de Justitie a Uniunii Europene, in anul 2018, pentru neindeplinirea obligatiei asumate ca stat membru al UE de a le inchide cat mai repede. Ca urmare, Romania trebuie sa raporteze periodic situatia depozitelor mentionate in cuprinsul hotararii CJUE.
„Foloasele respective, in cantitate de 22 de tone, ar fi fost primite in zilele de 23 aprilie 2020 si 7 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societati comerciale administrata de o persoana apropiata ministrului, inculpata in prezenta cauza. Valoarea foloaselor care ar fi fost primite ca mita de fostul ministru cu acceptul directorului general al societatii respective, trimis in judecata in prezenta cauza, se ridica la suma de 99.956 lei, ce consta in contravaloarea produselor siderurgice, a manoperei si a transportului”, mentioneaza DNA.
Ulterior, arata procurorii, pentru a crea o aparenta de legalitate scoaterii din gestiune si remiterii cu titlu de mita a produselor siderurgice, directorul general ar fi determinat doua subalterne (trimise in judecata in aceeasi cauza) sa incheie doua contracte de sponsorizare cu o asociatie controlata de ceilalti trei inculpati, persoane fizice.
„In perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, pentru a-si crea un ‘alibi juridic’ necesar justificarii primirii foloaselor necuvenite, aceleasi trei persoane au intocmit mai multe documente false (contracte de inchiriere, note contabile, etc.)”, precizeaza Directia Nationala Anticoruptie.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.