Afacerea „Unirea”. DNA a retinut-o pe fosta directoare, „Unirea” a fost infiintata de „patriotii” Dragnea si Petrea Daea
Mariana Cotoi, fosta directoare a Casei de Comert Unirea, institutie aflata in subordinea Ministerului Agriculturii, a fost retinuta de procurorii anticoruptie, joi, intr-un dosar in care este acuzata de abuz in serviciu, prejudiciul in acest caz fiind de aproximativ 45.000.000 lei. „Unirea” a fost infiintata de Liviu Dragnea si Petre Daea, chipurile pentru a ajuta producatorii romani din agricultura.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu ziua de joi, a Marianei Cotoi, la data faptei director general al Societatii Nationale „Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea” SA, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
In acelasi dosar au fost retinute si alte trei persoane fizice fara calitate speciala, administratori ai unor societati comerciale, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata.
Procurorii anticoruptie noteaza in ordonanta ca, in perioada ianuarie – decembrie 2023, Mariana Cotoi, in calitatea mentionata, prin incalcarea dispozitiilor legale, nu ar fi realizat o buna gestiune financiara pentru asigurarea legalitatii, regularitatii, economicitatii, eficacitatii si eficientei in derularea operatiunilor, exercitandu-si cu rea-credinta mandatul de director general, contrar intereselor societatii si in lipsa oricarei prudente si diligente specifice unui bun administrator in ceea ce priveste incheierea contractelor si derularea operatiunilor dintre SN „Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea” SA, pe de o parte, si mai multe societati comerciale, pe de alta parte.
Anchetatorii spun ca Mariana Cotoi ar fi folosit „Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea” SA ca un intermediar intre societati care actionau ca vanzator/cumparator, creand astfel un circuit financiar care s-a dovedit a fi fictiv si care ar fi condus la prejudicierea societatii comerciale de stat, iar prin aceste demersuri, inculpata ar fi pagubit Casa Unirea S.A. cu aproximativ 45.000.000 lei.
„Cu titlu de exemplu, o societate comerciala ar fi lansat o oferta prin intermediul Casei Unirea SA pentru cumpararea unei cantitati de 116.250 bidoane ulei floarea soarelui 1L, oferta acceptata de societatea comerciala administrata de inculpatul M.V.A., care s-a oferit sa vanda de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L. La data de 14 august 2023, inculpata Mariana Cotoi ar fi aprobat tranzactiile, ocazie cu care ar fi indicat sa se practice un adaos comercial de 4%. Astfel, inculpatul M.V.A. ar fi emis doua facturi catre ‘Casa Romana de Comert Agroalimentar Unirea’ SA in valoare totala de 315.315 lei si avand ca obiect cantitatea de 23.250 sticle de ulei floarea soarelui 1L, precum si avizele de insotire a marfurilor, desi societatea furnizoare nu detinea aceste marfuri si nu efectuase livrarile ce au facut obiectul celor doua avize de insotire a marfurilor”, arata procurorii.
Ulterior, precizeaza DNA, desi niciun reprezentant al Casei Unirea nu ar fi receptionat marfurile si nici macar nu le-a vazut pentru a se asigura cu privire la realitatea operatiunii, Mariana Cotoi ar fi confirmat operatiunile prin semnarea celor doua facturi si a avizelor de insotire a marfurilor aferente, si chiar ar fi emis doua declaratii de conformitate privind salubritatea produselor.
Joi, Marina Cotoi si doi din cei trei administratori urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, informeaza procurorii.