Afacerile din zona euro au scazut si in decembrie. Semne de recesiune pentru 2024

news

moneda de 1 euro

Activitatea industriala din zona euro si-a redus semnificativ productia in decembrie, activitatea economica contractandu-se pentru a 18-a luna consecutiv, arata rezultatele unui sondaj publicat marti, care indica faptul ca economia este aproape sigur in recesiune, conform unei analize Reuters.

Scaderea activitatii de afaceri din zona euro a continuat si la sfarsitul anului 2023, trase in jos de industria serviciilor, conform unui sondaj publicat joi, indicand ca economia blocului comunitar a intrat in recesiune.

Cele 20 de tari cu moneda euro, se incadreaza in definitia recesiunii

Indicele compozit (PMI) al Hamburg Comercial Bank (HCOB), compilat de S&P Global, considerat un bun indicator al economiei generale, a ramas sub pragul de 50 care separa cresterea de contractie, scrie Reuters.

Acest lucru a indicat ca economia celor 20 de tari care au in circulatie moneda euro s-a contractat cu 0,1% in al treilea trimestru al anului 2023 si probabil din nou in ultimul trimestru, indeplinind definitia tehnica a unei recesiuni.

Indicele PMI al serviciilor a crescut la un maxim al ultimelor cinci luni, de la 48,8 la 48,7 in noiembrie. „Inca nu este chiar teritoriul recesiunii pentru servicii, dar previziunea este departe de a fi orientata spre crestere. Exista o lipsa de semnale clare care sa indice o revenire iminenta la o expansiune robusta”, a declarat Cyrus de la Rubia, economist-sef la Hamburg Commercial Bank.

„PMI-ul compozit… suna totusi alarma de recesiune pentru zona euro”, a adaugat el, precizand ca modelele sale economice prevad o contractie in trimestrul al patrulea.

Costurile, transferate, inca, spre clienti

Desi incetinirea cererii de servicii s-a atenuat usor luna trecuta, indicele noilor afaceri crescand de la 46,7 la 47,1, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, acesta a ramas totusi sub 50, pentru a sasea luna consecutiv. Acest lucru e similar cu concluziile unui sondaj realizat marti, care a aratat ca activitatea fabricilor din zona euro s-a contractat in decembrie pentru a 18-a luna consecutiva.

In ciuda semnelor de incetinire continua a cererii, preturile de productie compozite au crescut in cel mai rapid ritm din iunie incoace, semnaland ca inflatia va ramane peste tinta de 2% a Bancii Centrale Europene pe termen scurt.

„In contextul unui sector al serviciilor in stagnare, este impresionant faptul ca furnizorii de servicii reusesc sa transfere cu succes o parte din costurile de productie in crestere catre clienti”, a adaugat De la Rubia.

Insa, activitatea in decembrie a fost stimulata de finalizarea comenzilor vechi si sugereaza ca fabricile nu se asteapta la o redresare rapida, reducand numarul de angajati pentru a saptea luna consecutive, conform Reuters.

De asemenea, se asteapta ca si cifrele privind inflatia, pentru intreaga zona euro, care vor fi publicate vineri, sa reflecte o crestere de la 2,4% in noiembrie, la 3% in decembrie, punand capat unui sir de sase luni de scaderi consecutive, potrivit  Financial Times.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: