Afacerile lui Negoita. „Statul nu are institutii”, acuza Nicusor Dan. Viceprimar Sector 3: „Negoita isi numara deja milioanele de euro pe care le-ar fi primit atunci cand ar fi explodat pretul terenurilor pe care le detine”
Primarul general al Capitalei, Nicusor Dan, a salutat marti blocarea in Consiliul Local Sector 3 a proiectului de regulament de urbanism propus de edilul Robert Negoita. El a subliniat ca astfel de reglementari se fac prin Plan Urbanistic General (PUG) de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).
„Delirul continua la Sectorul 3. Primarul a propus azi consiliului un regulament special de urbanism pentru sector, desi legea spune ca astfel de reglementari se fac prin PUG de catre Consiliul General. Din fericire, multi profesionisti au reactionat si suficienti consilieri locali au refuzat sa voteze. Cand statul nu are institutii, cand acelasi primar si acelasi arhitect-sef au dat mii de autorizatii ilegale si nu s-a intamplat nimic, nu ne putem astepta la altceva.
Am anuntat in seara alegerilor locale ca voi solicita candidatilor la alegerile prezidentiale sa se angajeze la mai multe lucruri utile Bucurestiului. Intrarea in legalitate in urbanism si constructii va fi una dintre cele mai importante”, a scris Nicusor Dan, marti, pe Facebook.
La randul sau, viceprimarul Sectorului 3 Lucian Judele a sustinut ca aceasta propunere de regulament de urbanism incalca legislatia in vigoare.
„Multumesc colegilor din Consiliul Local Sector 3 care astazi au oprit unul dintre cele mai toxice proiecte care au ajuns la vot in consiliu! Negoita isi numara deja milioanele de euro pe care le-ar fi primit atunci cand ar fi explodat pretul terenurilor pe care le detine. Pe langa aceasta si asa cum ne-a obisnuit deja domnul primar, noul regulament de urbanism propus de Negoita nu respecta legea in vigoare, pentru ca in zona ultracentrala a Sectorului 3 exista 23 de zone construite protejate unde s-ar aplica aceste masuri. Or, nu putem sa decongestionam sectorul incurajand demolarea monumentelor protejate de Legea 422/2001”, a scris Lucian Judele, marti, pe Facebook.
Potrivit viceprimarului Judele, aceasta hotarare ar fi modificat modul de construire si in zonele construite protejate din Sectorul 3 fara aviz al Ministerului Culturii sau vreun alt document de acest tip prevazut de lege.
„Negoita nu abandoneaza la prima infrangere si se va asigura ca toata gasca lui de consilieri va vota conform indicatiilor sale… De aceea, este nevoie sa organizam urgent o dezbatere publica pe acest proiect, la care ii invitam sa participe pe cei de la Ordinul Arhitectilor din Romania, Asociatia Profesionala a Urbanistilor din Romania – APUR, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, Primaria Municipiului Bucuresti si pe toti cetatenii interesati”, a adaugat Lucian Judele.
Proiectul de hotarare propus de edilul Robert Negoita face referire la trei zone: ultracentrala, delimitata de inelul principal – soseaua Mihai Bravu, cu un „fond construit invechit, aglomerat, nedeservit corespunzator de infrastructura”; centrala, constituita si dezvoltata in exteriorul inelului principal, realizata in perioada 1965 – 1989, cu marile cartiere de locuinte si „echipamente urbane” corespunzatoare pentru data respectiva – scoli, gradinite, parcuri, etc, unde densitatea si coeficientii de ocupare si utilizare ai terenurilor sunt la maximul prevazut de lege; cea cu potential de dezvoltare, care se intinde pana la limita administrativ-teritoriala a Sectorului 3, ce reprezinta locul de dezvoltare si crestere a orasului.
Pentru zona ultracentrala si centrala se propun masuri urbanistice aplicabile pana la aprobarea unor reglementari urbanistice unitare la nivelul Capitalei, respectiv aprobarea unui nou PUG al Municipiului Bucuresti, printre care: in cazul investitiilor in zona ultracentrala, pentru fiecare metru patrat construit nou propus este necesara desfiintarea a trei metri patrati construiti existenti, iar in ceea ce priveste zona centrala, pentru fiecare metru patrat construit nou propus trebuie desfiintati doi metri patrati construiti existenti. Masurile nu se aplica in cazul investitiilor publice de interes local, municipal si supramunicipal (invatamant, sanatate, infrastructura), coroborat cu prevederile hotararilor CGMB nr. 877/2018 si nr. 566/2019.