Afganistanul se pregateste de razboi cu Iranul. Talibanii au trimis atentatori sinucigasi, pe langa soldati, la granita cu Iran

externe

La jumatatea lunii mai, presedintele iranian Ebrahim Raisi a lansat un avertisment catre talibani: respectati acordul de furnizare a apei din Afganistan catre Iran sau veti suporta consecintele, informeaza revista Time.

O figura cunoscuta a talibanilor i-a oferit drept raspuns un cadou batjocoritor constand intr-un recipient de 20 de litri de apa si i-a spus sa nu mai faca ultimatumuri terifiante. Aproximativ o saptamana mai tarziu, a izbucnit o incaierare la granita, soldata cu moartea a doi gardieni iranieni si a unui membru taliban. Talibanii au trimis mii de soldati si sute de kamikaze in zona, potrivit unei persoane familiarizate cu aceasta chestiune, care spune ca grupul este pregatit de razboi.

Dupa doua decenii de lupta impotriva SUA, liderii talibani se afla acum in conflict cu vecinii, pe masura ce realitatile incalzirii globale se fac simtite. Disputa cu Iranul privind resursele de apa epuizate destabilizeaza si mai mult o regiune deja instabila.

„Penuria de apa din bazinul raului Helmand este rezultatul schimbarilor climatice, deoarece tara se incalzeste si sufera de excese uriase de precipitatii urmate de perioade teribile de seceta”, a declarat Graeme Smith, consultant senior pe Afganistan la International Crisis Group, o organizatie non-profit. „Temperaturile din tara au crescut cu 1,8C din 1950”.

Iranul a semnat un acord in 1973 pentru ca Afganistanul sa furnizeze o cantitate stipulata de apa pe an, in conditii climatice „normale”, din Helmand, un curs de apa de peste 1.000 de kilometri care porneste din muntii afgani Hindu Kush, traverseaza tara si ajunge in Iran.

Apa din cel mai lung rau din Afganistan este esentiala pentru agricultura si este consumata de milioane de oameni de ambele parti ale granitei.

Iranul sustine ca talibanii au redus aprovizionarea cu apa de cand au revenit la putere si ca nu respecta intelegerea.

Purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Nasser Kanaani, a declarat saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa, ca „exista acorduri preliminare” cu guvernul taliban in ceea ce priveste drepturile Iranului asupra apei din Helmand, fara a oferi mai multe detalii.

„Luati in serios cuvintele mele. Ii avertizez pe oficialii si conducatorii din Afganistan ca ar trebui sa onoreze drepturile la apa ale oamenilor din Sistan”, a declarat Raisi, presedinte al Iranului din 2021, in timpul unei vizite in Sistan si Baluchestan, cea mai saraca provincie a tarii, care a fost grav afectata de lipsa apei.

Purtatorii de cuvant ai talibanilor, Zabihullah Mujahid si Bilal Karimi, nu au raspuns la mesajele Time prin care se solicitau comentarii.

Mujahid a declarat in luna mai ca comentariile lui Raisi au fost nepotrivite si ar putea dauna legaturilor. Ministrul de externe Amir Khan Muttaqi sustine ca problema a aparut doar din cauza secetei, iar Afganistanul respecta acordul.

Pactul in sine lasa loc de interpretari. Aprovizionarea cu apa trebuie sa fie „ajustata” in perioadele de seceta, se spune in el, iar ambele tari trebuie sa se angajeze in „negocieri diplomatice” pentru a rezolva orice problema.

Dar, in ciuda apelului la diplomatie, talibanii s-au pregatit de razboi. Pe langa soldati si atentatori sinucigasi cu bomba, au fost trimise sute de vehicule militare si arme lasate in urma de SUA, a declarat o sursa.

„Ambele parti pot prezenta argumente pentru a-si justifica pozitiile”, a declarat Omar Samad, membru senior al think-tank-ului Atlantic Council, cu sediul la Washington, si fost emisar afgan in Canada si Franta. El a subliniat „starea de criza prelungita” a Afganistanului si nevoia de apa a Iranului intr-o perioada de seceta.

Daca niciuna dintre cele doua parti nu doreste sa rezolve problema prin canale diplomatice, acest lucru  „va duce la destabilizare regionala intr-un moment in care niciuna dintre parti nu isi poate permite un conflict”, a spus el.

Acordul a fost o sursa de tensiune timp de decenii. Iranul sustine de mult timp ca nu primeste suficienta apa. Situatia s-a inrautatit odata cu preluarea puterii de catre talibani, care a avut loc in anii de seceta.

Fatemeh Aman, cercetator senior nerezident la think-tank-ul cu sediul la Washington Middle East Institute, spune ca Iranul este singurul vinovat.

„Autoritatile iraniene au avut la dispozitie peste 40 de ani pentru a investi in gestionarea apei sau pentru a pregati regiunea pentru dezastru. Au esuat”, a spus ea.

Legiuitorii iranieni au declarat in iunie ca situatia din Sistan si Baluchestan este atat de grava incat va avea loc un „dezastru umanitar” daca oamenii nu vor avea acces la apa, potrivit presei locale. Mai mult de 10.000 de familii au fugit din capitala provinciei in ultimul an, potrivit unui raport.

Cel putin 300 de orase si localitati din Iran se confrunta cu un stres acut legat de apa, pe masura ce planeta se incalzeste. Barajele se evapora, iar mai mult de 97% din tara este afectata de seceta, potrivit unei estimari. Aproximativ 20 de milioane de persoane s-au mutat in orase deoarece terenurile sunt prea uscate pentru agricultura, potrivit unui cadru universitar.

Unii dintre cei aproximativ 3 milioane de afgani care au fugit in Iran pentru a evita decenii de razboi in tara lor sunt, de asemenea, afectati.

„Am calatorit ore intregi pentru a ajunge intr-un alt sat si pentru a obtine 30 de litri de apa potabila. Caldura si lipsa apei au ucis, de asemenea, animalele multor oameni si au fortat multi oameni sa fuga”, a declarat Sardar Ali, in varsta de 45 de ani, care s-a intors in Afganistan anul acesta impreuna cu familia sa din Sistan si Baluchestan.

Temperaturile globale au atins recorduri in iulie, tari din Italia pana in China confruntandu-se cu o caldura torida, deoarece modelul meteorologic emergent El Nino a contribuit la cresterea mercurului.

Afganistanul nu a fost o exceptie.

Tara se resimte din cauza secetei. Aproximativ 64% dintre afgani au fost afectati de seceta in 2022, in timp ce 30 din 34 de provincii au o calitate extrem de scazuta a apei, a precizat acesta.

Este o tendinta care se asteapta sa continue in urmatoarele decenii, cand schimbarile climatice vor avea probabil efecte grave, potrivit ONU.

Conflictul privind apa vine in contextul in care Afganistanul se confrunta cu alte situatii de urgenta.

Sute de mii de oameni si-au pierdut locurile de munca de la revenirea talibanilor, in urma cu doi ani, femeile fiind cele mai afectate, a declarat Organizatia Internationala a Muncii intr-un raport. Economia ramane paralizata de sanctiuni, iar comunitatea internationala nu recunoaste administratia talibana, taind Afganistanul din sistemul financiar global.

Criza foametei din tara se agraveaza, de asemenea. Afganistanul are nevoie de 4,6 miliarde de dolari in acest an pentru a sprijini peste 20 de milioane de persoane care se confrunta cu foamete acuta, aproximativ jumatate din populatie, potrivit ONU.

Dar acest lucru nu i-a impiedicat pe talibani sa raspunda agresiv in privinta apei.

La doar doua zile dupa avertismentul lui Raisi, vicepremierul pentru afaceri economice, mollahul Abdul Ghani Baradar, a ordonat reluarea lucrarilor la controversatul baraj Bakhshabad de peste Helmand, un proiect care a fost amanat ani de zile din cauza conflictului si a incercarilor Iranului de a-l opri.

Si mai mult de doua luni mai tarziu, nu s-a inregistrat niciun progres in rezolvarea problemelor cu Iranul.

„Nu am vazut nimic in ceea ce priveste indeplinirea angajamentelor si asigurarea drepturilor Iranului la apa. Discutiile sunt in curs de desfasurare la diferite niveluri cu guvernul interimar din Afganistan si vom continua sa urmarim aceasta problema cu seriozitate”, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Kanaani Kanaani, in cadrul unei conferinte de presa la 10 iulie.

Talibanii au creat, de asemenea, frictiuni cu alti vecini. Acesta construieste un canal de irigatii urias in regiunea sa nordica pentru a devia apa din bazinul Amu Darya, care altfel ar curge in Uzbekistan si in alte natiuni din Asia Centrala. Uzbekistanul si-a exprimat ingrijorarea, dar a promis, de asemenea, ca nu va impiedica proiectul.

Aman, de la Middle East Institute, afirma ca apa transfrontaliera nu ar trebui niciodata politizata. Dar ea este si realista: regiunea ar trebui sa se pregateasca pentru alte conflicte cauzate de schimbarile climatice, spune ea.

„Cele doua parti ar trebui sa se aseze la masa de discutii si sa gaseasca o mai buna intelegere a tratatului privind apa din 1973”, a declarat Smith de la International Crisis Group despre Iran si Afganistan. Ambele tari „au guverne izolate, dar chiar si statele paria au nevoie de ajutor pentru a se adapta la schimbarile climatice. Supravietuirea pe o planeta care se incalzeste va necesita cooperarea cu toata lumea, chiar si cu talibanii”, a adaugat Smith.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: