Aflat in puscarie, Dragnea incaseaza o noua umilinta. CCR a respins cu unanimitate o lege care ii era dedicata

news

avocat, fals, Suceava, inchisoare, instanta

Legea privind Strategia nationala pe termen lung „Romania 2040” a fost respinsa, joi, de CCR cu unanimitate de voturi, au declarat surse din cadrul Curtii pentru G4Media.ro. Legea a fost  initiata de guvernul Dancila cu scopul de a-i da presedintelui Camerei Deputatilor, post ocupat pana de curand de Liviu Dragnea, puteri depline pentru a decide soarta Romaniei pana in 2040.

Potrivit acestora, legea a fost respinsa in integralitate, pe motive extrinseci, pentru incalcarea principiului bicameralismului. Acest lucru inseamna ca, daca initiatorii doresc reluarea procesului legislativ, trebuie sa faca totul de la zero.

Sursele citate au mai explicat pentru G4Media.ro ca si daca s-ar fi intrat pe fondul legii, aceasta ar fi fost respinsa.

”Nici pe fond nu ar fi rezistat. Dispozitiile din actul normativ incalcau competenta Guvernului in adoptarea unor hotarari pe care Parlamentul, prin aceasta lege, si le-a insusit. Parlamentul voia, practic, sa dea prin lege ceea ce trebuia sa dea Guvernul prin hotarare”, au explicat surse din cadrul Curtii.

Actul normativ a fost atacat la Curtea Constitutionala de presedintele Klaus Iohannis pe 18 aprilie.

Legea, care stipula elaborarea unui document numit „Strategia 2040”, prevedea ca o comisie condusa de seful Camerei Deputatilor va elabora o strategie pentru viitorii 22 de ani, iar toate viitoarele guverne ale Romaniei vor fi obligate sa includa in programele lor de guvernare principalele obiective strategice prevazute in Strategia „Romania 2040”. Mai mult, toate guvernele viitoare ar fi fost obligate sa preia in bugetele anuale prevederile Strategiei „Romania 2040”.

Iohannis a aratat ca legea criticata contravine unor norme si principii constitutionale, precum nerespectarea principiului bicameralismului: a fost incalcata competenta primei Camere sesizate, Senatul, care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Camera Deputatilor.

In ceea ce priveste continutul legii, presedintele Iohannis a aratat ca ”intreaga responsabilitate a elaborarii acestei strategii de dezvoltare sociala si economica a tarii pe termen lung este plasata sub directa coordonare a Camerei Deputatilor – cu ignorarea rolului celeilalte Camere a Parlamentului si, implicit a posibilitatii de decizie a acesteia, Comisia „Romania 2040” urmand sa fie condusa de presedintele Camerei Deputatilor. Practic, una dintre cele doua Camere – Senatul si, implicit, membrii acesteia (senatorii) – este cu totul exclusa de la exercitarea unei competente pe care Constitutia o consacra Parlamentului, in ansamblul sau”.

Mai mult, Iohannis arata ca ”prin natura competentelor sale, Comisia Romania 2040 se subroga in rolul constitutional al Parlamentului si al Guvernului, ale caror vointa si atributii urmeaza sa se subsumeze celor edictate de un organism consultativ aflat in coordonarea Camerei Deputatilor si condus de presedintele acesteia, ceea ce reprezinta o incalcare flagranta a normelor constitutionale”.

De asemenea, mai sublinia presedintele in sesizare, legea incalca principiul separatiei puterilor in stat prin raportare la rolul constitutional al Guvernului si la competentele sale stabilite de Constitutie si de Legea nr. 90/2001.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: