Aflat intr-un nou turneu prin Africa, Lavrov a balacarit „Occidentul” in fata dictatorilor veniti la putere prin lovituri de stat: „Vrea sa isi impuna propriul model de democratie”

externe

lavrov

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a inceput un nou turneu in Africa. Guineea a fost prima tara care l-a primit luni pe seful diplomatiei ruse, marcand prima sa vizita la Conakry din 2013. Pe agenda de discutii s-a aflat cooperarea militara intre cele doua tari, potrivit lui Serghei Lavrov, relateaza Le Figaro.

Lavrov a fost intampinat la aeroportul international de omologul sau guinean Morissanda Kouyate, cu care a avut o discutie cu usile inchise. El s-a intalnit apoi cu seful juntei, Mamadi Doumbouya, care a venit la putere printr-o lovitura de stat in 2021. „Nu am uitat de cooperarea tehnico-militara si de intarirea capacitatilor de aparare ale Guineei, in special avand in vedere amenintarea terorista in crestere”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agentia Interfax.

Potrivit unei inregistrari video postate pe site-ul ministerului rus, Serghei Lavrov a facut o declaratie in care a felicitat tara vest-africana si pe liderul sau pentru ca au fost „in fruntea procesului de decolonizare”.

El a vorbit, de asemenea, despre cooperarea economica, in special in domeniul explorarii geologice si prin intermediul investitiilor Rusal, „cea mai mare investitie rusa in Guineea”. El a laudat programele sociale ale gigantului rus al aluminiului, subliniind ca acesta a oferit locuri de munca pentru „mii de persoane” in aceasta tara saraca, in ciuda vastelor sale resurse naturale si minerale.

Seful diplomatiei ruse s-a deplasat apoi marti in Congo, unde a denigrat „Occidentul” si presupusele sale „obiective” atat in Ucraina, cat si in Libia. „Sustinem initiativa presedintelui Denis Sassou Nguesso de a organiza o conferinta interlibiana”, a declarat presei seful diplomatiei ruse dupa ce s-a intalnit cu seful statului congolez, care prezideaza Comitetul la nivel inalt al Uniunii Africane pentru Libia, in fieful sau din Oyo (centrul Congo).

De la caderea lui Muammar Gaddafi in 2011, Libia, sfasiata de diviziuni, este condusa de doua administratii rivale: una la Tripoli (vest), condusa de Abdelhamid Dbeibah si recunoscuta de ONU, cealalta in est, afiliata la tabara lui Khalifa Haftar, cu care Moscova intretine relatii stranse. „Ceea ce s-a intamplat in Libia este o tragedie, ai carei autori sunt NATO si membrii sai”, a declarat Serghei Lavrov.

„Acelasi lucru s-a intamplat in Irak si Afganistan, unde Occidentul a vrut sa-si impuna modelul sau de democratie”, a continuat el. „Cel mai important lucru acum este sa gasim o abordare care sa asigure redresarea tarii”, a adaugat el.

In ceea ce priveste chestiunea Ucrainei, „presedintele Sassou a dat dovada de intelegere”, in special in ceea ce priveste „actiunile noastre”, a declarat ministrul rus. „El intelege in mod clar ca Ucraina este un instrument al Occidentului, al carui obiectiv este de a provoca o infrangere strategica Rusiei”, a spus el.

Potrivit lui Serghei Lavrov, Denis Sassou Nguesso, „la fel ca alti lideri mondiali”, este convins ca o conferinta privind Ucraina, programata pentru jumatatea lunii iunie in Elvetia, „nu are sens” fara participarea Rusiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: