AFP: In transeele de la granita cu Rusia, caini si pisici vagaboande aduc alinare soldatilor ucraineni care privesc cu teama viitorul: „Latra imediat daca inamicul planuieste un atac”
Agentia France Presse a dat publicitatii un reportaj realizat in transeele din estul Ucrainei, unde soldatii ucrainei asteapta cu teama ca Rusia sa faca prima miscare.
In timp ce trupele rusesti se aduna in masa si spectrul razboiului planeaza asupra Ucrainei, soldatii din transee au gasit alinare in compania improbabila a cainilor si pisicilor vagaboande, a transmis France Presee, preluata de Voice of America.
Intr-un sant noroios si inghetat de langa orasul Avdiivka, soldatul ucrainean Mikita, in varsta de 21 de ani, mangaia un caine adoptat de trupe in timp ce explica cum a devenit un bun valoros pe linia frontului.
„Ea latra sau maraie imediat daca inamicul planuieste un atac. Este mai sigur si mai calm cu ea – nu e de mirare ca se spune ca un caine este cel mai bun prieten al omului”, a declarat el, refuzand sa isi dea numele de familie din motive de securitate.
Peste doua milioane de ucraineni au fost stramutati din casele lor si multe animale de companie au fost abandonate dupa ce au izbucnit luptele din 2014 intre separatistii pro-Moscova si armata de la Kiev.
Conflictul, soldat cu 13.000 de morti, s-a domolit in ultimii ani, fiind raportate doar sporadic escaladari si decese militare in estul Ucrainei.
Dar acest lucru s-a schimbat recent, aliatii occidentali ai Kievului acuzand Rusia ca a acumulat zeci de mii de soldati in jurul granitelor Ucrainei, in pregatirea unei posibile invazii.
Aceste tensiuni se afla in centrul unor negocieri intense in aceasta saptamana intre Statele Unite, NATO si Rusia la Geneva si Bruxelles, ambele parti acuzandu-se reciproc de intensificarea tensiunilor.
„Nu animalele sunt de vina – razboiul este de vina”, a declarat soldatul Volodimir, in varsta de 49 de ani, care a refuzat, de asemenea, sa isi dea numele de familie, invocand motive de securitate.
Un jurnalist AFP a declarat ca aproximativ 15 pisici si mai multi caini si-au stabilit resedinta impreuna cu soldatii in sectiunea de transee a lui Volodimir.
„Au fost abandonate. Trebuiau sa se descurce singure. Trebuie sa le hranim”, a declarat Volodymyr, turnand resturi de supa pentru pisici.
Dupa ce au petrecut luni intregi pe front cu animalele vagaboande pe care le-au adoptat, unii soldati au ajuns sa isi ia noii camarazi acasa, departe de lupte.
In subsolul unei case distruse de bombe, unde doarme in timp ce se afla pe front, soldatul Dmitro, in varsta de 29 de ani, intre timp, este plin de laude pentru pisica sa neagra de vanatoare, Chernukha.
„Cand a venit iarna, soarecii de camp alergau in jurul adaposturilor”, a spus Dmitro.
„Ea i-a prins pe toti”, in decurs de doua luni, a declarat cu mandrie pentru AFP tanarul soldat cu capul ras.
Dar nu a fost prima data cand un animal de companie a intervenit in timpul razboiului, a spus el.
Dmitro a povestit pentru AFP ca in 2014 s-a imprietenit cu un catelus de o luna in apropiere de orasul Slaviansk, aflat atunci in punctul de focar. El a spus ca, in curand, cainele a devenit un „mini-talisman” printre colegii sai soldati.
Cu cateva minute inainte de inceperea unui bombardament, si-a amintit el, cainele s-a ascuns. „Am luat foarte repede aceeasi masura ca si cainele”, a spus Dmytro cu un zambet pe fata.
„Am luat veste antiglont, casti” si „am fugit”.
Cu tensiuni mai mari acum din cauza temerilor ca Rusia ar putea invada, soldatii spun ca animalele au fost un ajutor deosebit, ajutandu-i sa se relaxeze si aducand un ragaz in rutina lor zilnica.
„Te intorci la post, te intinzi pe pat si iata ca vine Cernusa”, a spus Dmitro.
Pisica „se intinde pe burta ta si se uita la tine ca si cum ar vrea sa fie mangaiata”.
„Este un sedativ”, a spus el.