Africa de Sud: „O academie de canabis” pariaza pe potentialul dezvoltarii productiei de marijuana la scara larga
Intr-o suburbie a Johannesburgului, Africa de Sud, frunze verzi impodobesc peretii unei scoli in care elevii invata cum sa cultive canabis, dar unde fumatul este interzis, potrivit Africa News.
Cofondatorul institutiei, care se autoproclama prima academie de canabis din Africa, spune ca aceste cursuri urmaresc sa schimbe opinia despre marijuana.
„Este important pentru noi sa profesionalizam aceasta industrie si, practic, sa aratam ca nu suntem niste ochi rosii care vorbesc tot timpul despre cat de grozava este iarba”, spune el.
Academia spera sa influenteze o regandire globala a reglementarilor privind canabisul.
Un numar tot mai mare de guverne legalizeaza canabisul. In Africa, Lesotho a dat unda verde la cultivarea canabisului medicinal in 2017, deschizand calea altor tari precum Zimbabwe, Malawi si Africa de Sud, care aspira sa devina cultivatori importanti.
Presedintele sud-african Cyril Ramaphosa a declarat anul trecut ca marijuana are „un potential urias” de a atrage investitii si de a „crea peste 130.000 de noi locuri de munca”, o mare atractie intr-o tara cu o economie in dificultate si un somaj masiv.
Numita dupa un termen argotic pentru iarba, Academia de Canabis Cheeba pregateste studentii sa participe la cresterea asteptata a acestei industrii.
„Industria, pentru a se dezvolta, va avea nevoie de pregatire si educatie”, spune Siboto, 42 de ani.
Zilele de scoala incep cu o sesiune de yoga, cu o abordare holistica, cu subiecte despre afaceri, nutritie si futurism.
Aproximativ o duzina de studenti stau la birouri de lemn inainte de a imbraca haine albe pentru a intra intr-un laborator din spatele salii de clasa.
Acolo Darian Jacobsen, un profesor pasionat de cultivarea canabisului, prezinta diferite tehnici de taiere inainte de a trece la cateva sfaturi de bun simt pe care cursantii le noteaza pe tablete.
„Nu este moarta, bolnava sau pe moarte, ii este doar putin sete”, spune un tanar despre o planta vestejita pe care o scoate dintr-un cort.
Academia a inceput sa ofere cursuri online in 2020, inainte de a se muta in sediul actual anul trecut. Cursul dureaza 12 saptamani si costa in jur de 1.600 de dolari.
Scoala a pregatit pana acum aproximativ 600 de oameni si spera sa obtina un avans din partea guvernului, care a anuntat planuri marete, dar pana acum incomplete pentru cultivarea canabisului.
Instanta suprema din Africa de Sud a dezincriminat consumul privat si personal de canabis intr-o hotarare de referinta din 2018.
Acesta a insarcinat parlamentul sa elaboreze legislatia, dar aceasta este intarziata, creand multa „confuzie” cu privire la ce anume este permis, spune Simon Howell, cercetator la Universitatea din Cape Town.
Vanzarea de canabis in afara domeniului medical ramane o infractiune.
Cluburile de canabis, un sistem in care membrii platesc pentru a le fi ingrijite plantele, au aparut in toata tara, dar legalitatea conceptului este in prezent testata in instanta.
Intre timp, guvernul a eliberat sute de licente pentru a cultiva canepa si canabis medicinal.
Dar chiar si aici, industria se chinuie sa porneasca, spun analistii.
In teorie, Africa de Sud are tot ce este necesar pentru a deveni un exportator major. Costurile sunt mai mici decat la unii concurenti, cum ar fi Canada, pentru ca forta de munca este relativ ieftina, vremea este blanda si moneda locala relativ slaba. „Avem un soare incredibil aici si mult pamant, cultivatori din tata in fiu si experienta”, spune co-fondatorul Cheeba Trenton Birch.
Cultivarea canabisului este o traditie veche de peste un secol in anumite parti ale tarii.
Cu toate acestea, criticii spun ca sistemul de licente ii exclude pe micii fermieri care cultiva canabis ilegal de zeci de ani, costurile de pornire fiind in jur de un milion de dolari.
Multi mari cultivatori se confrunta, de asemenea, cu dificultati, spune expertul farmaceutic si antreprenor de canabis, Johann Slabber. Ei produc mai mult decat suficient pentru a acoperi nevoile locale, dar nu pot exporta in Europa, principala piata tintita, deoarece standardele lor sunt prea scazute si ridicarea lor implica adesea sa o ia de la zero, spune el.
Din aproape 100 de fermieri autorizati de canabis medicinal, doar cinci exporta in prezent „la scara mare”, spune Slabber.
Guvernul a promis ca va eficientiza reglementarile pentru a ajuta piata sa prospere.
Finantarea unei unitati de productie care cumpara productia fermierilor, o prelucreaza conform standardelor europene si o exporta direct, ar putea functiona, spune Slabber.
Totusi, in ciuda provocarilor, multi pariaza pe aceasta industrie. Piata globala de canabis este de asteptat sa creasca pana la 272 de miliarde de dolari in 2028. Se estimeaza ca partea Africii de Sud va creste la 22 de milioane de dolari in 2026, de la 5 milioane de dolari in 2021, potrivit agentiei de cercetare de piata Insight Survey.
Asteptandu-se la o crestere a cererii de lucratori specializati, alti furnizori de educatie au inceput sa opereze alaturi de Cheeba.