Agentia americana FDA a autorizat statul Florida sa importe direct medicamente eliberate pe baza de reteta din Canada, primul stat care a obtinut o astfel de aprobare pentru o strategie care ar putea reduce preturile la medicamente, potrivit Reuters.
Costurile medicamentelor din SUA sunt mai mari decat in Canada si in alte tari in care sistemele de sanatate administrate de guvern negociaza preturile pentru medicamentele eliberate pe baza de reteta.
Dar importul se confrunta cu provocari. In trecut, guvernul Canadei s-a opus oricaror planuri ale SUA de a cumpara medicamente pe baza de reteta, invocand amenintari la adresa aprovizionarii cu medicamente a tarii sau costuri mai mari pentru propriii cetateni.
„Guvernul nostru va continua sa ia toate masurile necesare pentru a proteja aprovizionarea cu medicamente in Canada”, a declarat ministrul Sanatatii, Mark Holland, intr-un comunicat.
Innovative Medicines Canada, care reprezinta principalii producatori de medicamente, a declarat ca furnizarea de medicamente catre statele din SUA ar creste semnificativ riscul si severitatea unei penurii de medicamente la nivel national.
Expertii in pretul medicamentelor au spus ca planul de import va fi dificil de pus in aplicare. Populatia Statelor Unite este de aproape 10 ori mai mare decat a Canadei, a spus Dan Ollendorf, director stiintific la Institutul pentru Revizuire Clinica si Economica.
De multi ani, sustinatorii politicii de import au spus ca achizitionarea de medicamente din alta parte ar putea ajuta la reducerea costurilor in SUA, unde mai mult de jumatate dintre americani sunt acoperiti de planuri private de sanatate.
Washingtonul a luat masuri pentru a incepe negocierea preturilor. Conform Legii de reducere a inflatiei, programul guvernamental de sanatate Medicare pentru persoanele cu varsta de 65 de ani si peste va fi autorizat sa negocieze preturile cu producatorii de medicamente, dar numai pentru un numar limitat de medicamente, noi preturi intrand in vigoare in 2026.
Industria farmaceutica din SUA a declarat ca planul nu va duce la costuri mai mici pentru consumatori si va pune in pericol siguranta aprovizionarii cu medicamente.
Pharmaceutical Research and Manufacturers of America (PhRMA), liderul grupului comercial al industriei, a declarat ca este profund ingrijorat de acest plan.
„Importul de medicamente neaprobate, fie din Canada, fie din alta parte a lumii, reprezinta un pericol grav pentru sanatatea publica”, a declarat directorul general al PhRMA, Stephen Ubl, intr-un comunicat.
Florida trebuie sa trimita in continuare informatii specifice medicamentului pentru revizuire si aprobare FDA, precum si dovezi ca medicamentele pe care incearca sa le importe au fost testate pentru a respecta standardele FDA, a spus agentia.
Fostul presedinte american Donald Trump a finalizat in 2020 un plan care permite statelor sa trimita propuneri de import. Presedintele Joe Biden a urmat cu un ordin din 2021 pentru ca FDA sa lucreze cu statele la astfel de planuri. Florida si-a prezentat pentru prima data propunerea FDA in noiembrie 2020.
Comisarul FDA Robert Califf a declarat ca alte state care solicita aprobari similare „trebuie sa demonstreze ca programele ar avea ca rezultat reduceri semnificative de costuri pentru consumatori, fara a adauga riscul expunerii la medicamente nesigure sau ineficiente”.
O noua investigatie publicata de Public Records, marti, arata ca premierul PSD Marcel Ciolacu "a…
Jurnalistul si scriitorul Nestor Rates, personalitate marcanta a exilului romanesc si o voce neobosita a…
Catalin Stoica, profesor de sociologie la SNSPA, afirma ca agregarea a noua sondaje publicate dupa…
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a declarat marti, intr- conferinta de presa sustinuta la Turnu Magurele,…
Circulatia a fost reluata pe sensul Tulcea-Braila al podului suspendat peste Dunare, cunoscut ca „Golden…
Prin anii 2000, imediat dupa deceniul pierdut din cauza lui Iliescu si Hrebenciuc, in Romania…