Agentia Reuters: In Romania o persoana moare de COVID-19 la fiecare cinci minute. Ungaria se afla pe primul loc in topul vaccinarilor din Europa de Est
Numarul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depasi in curand pragul de 20 de milioane, potrivit unui bilant publicat duminica de agentia de presa Reuters, in contextul in care aceasta regiune se confrunta cu cea mai grava situatie epidemiologica de la inceputul pandemiei de COVID-19, iar campaniile de vaccinare se desfasoara intr-un ritm lent. Conform jurnalistilor de la Reuters, in Romania o persoana moare de COVID-19 la fiecare cinci minute.
Tarile din estul Europei au cele mai mici rate de vaccinare de pe continent si mai putin de jumatate dintre locuitorii lor au primit pana in prezent cel putin o doza a unui vaccin anti-COVID-19.
Ungaria se afla pe primul loc in topul vaccinarilor din Europa de Est, cu 62% din populatie inoculata cu cel putin o doza, iar la polul opus se afla Ucraina, unde doar 19% dintre rezidenti au primit o prima doza de vaccin, potrivit platformei online Our World in Data.
Numarul infectarilor noi din aceasta regiune a crescut constant in ultimele saptamani si inregistreaza in prezent o medie de peste 83.700 de cazuri noi in fiecare zi, cel mai ridicat nivel constatat dupa noiembrie 2020, potrivit unui bilant realizat de Reuters in baza statisticilor oficiale publicate pana vineri. Desi detine doar 4% din populatia mondiala, Europa de Est inregistreaza 20% din numarul total al cazurilor de COVID-19 raportate la nivel mondial.
Conform analizei Reuters, citata de Agerpres, trei tari din Topul 5 al statelor lumii care au raportat cele mai multe decese in ultimele saptamani se afla in Europa de Est: Rusia, Ucraina si Romania.
Cresterea interactiunilor sociale in spatii inchise dupa relaxarea restrictiilor antiepidemice si apropierea iernii sunt factorii care au determinat cresterea numarului de infectari in multe tari din intreaga Europa, a declarat joi Mike Ryan, directorul departamentului pentru situatii de urgente din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).
Pe masura ce valul infectarilor se intensifica, multi locuitori din Europa de Est au atitudini care penduleaza intre sfidare si regretul de a nu se fi vaccinat.
Sute de persoane au protestat la Sofia si in alte orase din Bulgaria fata de obligativitatea certificatelor COVID-19, o masura care a intrat in vigoare joi si care limiteaza accesul in multe spatii publice inchise pentru persoanele nevaccinate.
Un sondaj al Comisiei Europene, denumit Eurobarometru, a aratat ca cel putin o persoana din trei din majoritatea tarilor din Europa de Est nu are incredere in sistemul de sanatate, in comparatie cu media de 18% inregistrata la nivelul intregului bloc european.
Peste 40% din totalul infectarilor noi raportate in estul Europei provin din Rusia, unde 120 de persoane sunt testate pozitiv cu noul coronavirus la fiecare cinci minute, potrivit unei analize realizate de Reuters. Sistemul medical din aceasta tara functioneaza sub o presiune uriasa, a declarat miercuri ministrul rus al Sanatatii, Mihail Murasko. Vineri, Rusia a raportat un numar record de decese asociate COVID-19 pentru a patra zi consecutiva.
Pana in prezent, Rusia a vaccinat 36% din populatia sa de 144 de milioane de locuitori cu cel putin o doza a unui vaccin anti-COVID-19.
Moscova, capitala si cel mai populat oras al tarii, va inchide de saptamana viitoare toate magazinele cu exceptia celor esentiale, precum supermarketuri si farmacii, pentru a limita raspandirea virusului.
Slovacia a raportat 3.480 de cazuri noi de COVID-19 pe 19 octombrie, cel mai ridicat bilant zilnic inregistrat dupa luna martie, conform cifrelor comunicate miercuri de Ministerul Sanatatii din aceasta tara. Slovacia are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeana: doar putin peste 50% din populatia adulta a tarii a fost vaccinata cu schema completa in aceasta tara cu 5,5 milioane de locuitori.
Ratele mici de vaccinare anti-COVID-19 au contribuit la cresterea rapida a infectarilor si in alte tari din regiune.
In Romania, spitalele functioneaza in regim de suprasolicitare, iar toate paturile din sectiile de terapie intensiva din intreaga tara sunt deja ocupate. Morgile opereaza la randul lor la capacitate deplina. Romania a raportat marti cifre record de infectari si de decese asociate COVID-19. Noul coronavirus a ucis un roman la fiecare cinci minute, in medie, in luna octombrie, iar rata de vaccinare este foarte scazuta, Romania ocupand penultimul loc in clasamentul vaccinarilor din Uniunea Europeana.
La randul ei, Ucraina a inregistrat un nou record de infectari si de decese asociate COVID-19 vineri, pentru a doua zi consecutiva. Aceasta tara a extins starea de urgenta pentru a permite autoritatilor sa impuna restrictii pana la sfarsitul anului cu scopul de a limita numarul infectarilor.