Agricultorii moldoveni au iesit in strada: „Suntem peste 30.000 de fermieri in faliment” – Video
Agricultorii romani au declansat miercuri un protest in estul Romaniei, urmand modelul celor din Germania care au inceput sa blocheze drumurile, nemultumiti de taierile din subventia la motorina si alte cresteri de costuri.
Unul dintre cei mai cunoscuti fermieri din nordul tarii, Danut Andrus, din comuna Paltinis, judetul Botosani, si-a scos utilajele si masinile in strada.
”Eu ma indrept catre protestele transportatorilor de la Botosani, sa ma alatur lor. Eu nu chem pe nimeni, dar am spus ca plec, eu nu sunt organizator de proteste, dar cei care vor sa iasa, sa o faca fiecare in dreptul lui. Din punctul mei de vedere este o organizare a celor de la Bacau din transporturi si din agricultura si m-am solidarizat fiind si eu nemultumit de o sumedenie de probleme la nivel national”, a declarat Danut Andrus pentru AgroIntel.
”Sunt multe nemultumiri, foarte multe. In primul rand, lipsa de raspuns a autoritatilor la demersurile facute de fermieri de 5-6 luni de zile. Ma refer aici la acea echivalare a categoriei B si lipsa inregistrarii sau mentinerii inregistrarii utilajelor agricole.
Am facut demersuri atat la Ministerul Agriculturii care a inaintat prin Ministerul de Interne o ordonanta scrisa pentru aceasta problema. MAI nici macar nu s-a sinchisit sa dea un raspuns scris pentru aceasta problema. Atat timp cat Europa are niste reguli si noi suntem sub aceste reguli, ne aliniem doar la obligatii, la drepturi nu. Exista o prevedere legala in care ne obliga sa inmatriculam inclusiv plugul si balotiera si sa le facem verificare tehnica o data pe an.
Pai noi iesim o luna sau o saptamana-doua pe an cu acel utilaj. Acea verificare nu este o chestiune reala, este o hartie data fara valoare, pentru a mai fi taxati pentru ceva. Daca este obligatorie, atunci trebuie sa existe standuri pentru asa ceva, tu faci o fotografie si imi certifici conform cu fabricantul, deci mi se elibereaza o hartie care costa 500-600-1.000 de lei, prin care mi se spune ca este conform cu fabricantul, pai altfel nu o cumparam!
Am solicitat forta majora, suntem peste 30.000 de fermieri in faliment. Am solicitat ca statul, neavand cum sa ne sustina, sa ne ofere un cadrul legislativ de forta majora. Leasingurile ne executa, bancile ne executa. Nu avem nici masuri de creditare, avem dobanzi de 10 ori mai mari decat sunt in Europa. Pe fondul razboiului din Ucraina, toate preturile au sarit in sus, iar pretul cerealelor a scazut. Suntem cu 60 de euro sub pretul de la Bursa de la Paris. Pai, nu ma socot eu ca sunt prostul Europei?”, a mai spus Andrus.
O alta problema sesizata de fermieri este faptul ca subventiile intra cu greu, marii fermieri fiind lasati ultimii cand vine vorba despre incasarea banilor.
”Subventiile se dau prioritar celor cu un hectar, doua, trei. Noi, fermieri cu suprafete mai mari intotdeauna luam ultimii, suntem tinuti pe loc, suntem trimisi la banci si ne jupoaie si bancile, si statul…Daca eu am de dat statului 10.000 de lei, imi pune majorari de 300%, daca statul trebuie sa-mi dea mie niste bani, cand ii vine ni-i da, fara niciun fel de dobanda, de majorare. Adica aceste lucruri trebuie facute egale pentru toata lumea. Si la zootehnie avem o gramada de carente, de masuri cerute. Sunt sectoare cu carente, care nu acopera productia interna, neacoperind productia interna devii vulnerabil. Am ajuns o tara doar de import”, a declarat Danut Andrus.
@danutandrus #Romania #transportatori #agriculturaromaniei #fyp #procesatori #popor #toti #viral #ciobani #agricultor #antreprenoriatromanesc #normalitate #fermieri #foryou @Mircea Medan @alexandra.pacuraru @Ciobanu Ionica @ghita ciobanul @Ion 🇷🇴🇷🇴♥️🇷🇴🇷🇴 @solan_1975 @Testos 🐢 🇷🇴 ♬ original sound – Foorout