externe

Ai dureri cronice? Schimbarea convingerilor tale despre acestea te poate face sa te simti mai bine

Durerea cronica este adesea atribuita deteriorarii tesuturilor, dar se datoreaza adesea unor modificari reversibile la nivelul creierului si al nervilor periferici. Credintele false despre cauzele durerii cronice va pot face sa va simtiti mai rau. Un tratament psihologic care schimba convingerile pacientilor cu privire la cauzele durerii lor poate reduce intensitatea durerii, transmite The Big Think.

Durerea apare de obicei ca urmare a unei boli sau a unei leziuni si, de obicei, se diminueaza si apoi dispare odata cu recuperarea. Cu toate acestea, la unele persoane, durerea poate aparea in absenta oricarei leziuni si in ciuda medicamentelor sau a tratamentului. Atunci cand aceasta persista mai mult de trei luni, este definita ca durere cronica.

Problema minte-corp

Pacientii care sufera de durere cronica au adesea convingerea ca durerea lor se datoreaza unei leziuni tisulare cauzate de un disc umflat, osteoartrita sau o alta afectiune. In multe cazuri, insa, aceasta nu este cauza simptomelor. In schimb, durerea este determinata in primul rand de procesele neuroplastice din creier si din nervii periferici. Mai mult, credinta falsa poate, de fapt, sa exacerbeze durerea, conducand la un comportament de evitare a fricii, prin care pacientul evita activitatea fizica despre care crede ca va agrava durerea sau va provoca o noua leziune.

O noua cercetare publicata in revista JAMA Open Network arata acum ca un tratament psihologic care ii ajuta pe pacienti sa isi reatribuie durerea la caile neuronale reversibile poate reduce semnificativ intensitatea durerii pe care o simt.

Terapia de reprocesare a durerii

Yoni Ashar de la Universitatea Boulder din Colorado si colegii sai au dezvoltat recent terapia de reprocesare a durerii (PRT), un tratament psihologic care are ca scop intreruperea ciclului durerii cronice prin invatarea pacientilor sa interpreteze si sa raspunda diferit la semnalele corporale. La inceputul acestui an, ei au publicat rezultatele unui mic studiu clinic randomizat efectuat pe 151 de pacienti cu dureri de spate de nivel scazut pana la moderat, care a aratat ca acei pacienti care au beneficiat de terapie au scapat de durere dupa tratament, in comparatie cu cei din grupurile de control.

Cel mai recent studiu al lor a urmarit sa obtina o mai buna intelegere a mecanismelor psihologice care stau la baza PRT. Acestia le-au cerut celor 135 de participanti initiali sa raporteze singuri cauzele durerii lor, prin intermediul unor chestionare, completate inainte si dupa ce au primit tratamentul sau placebo. Raspunsurile participantilor inainte de tratament au variat foarte mult, astfel ca cercetatorii au grupat raspunsurile in 11 categorii, cele mai frecvente fiind activitatea (25%) si ranile (19%). O mica minoritate de raspunsuri (mai putin de 10%) au fost categorisite ca fiind legate de minte sau de creier.

Cu toate acestea, PRT a crescut in mod semnificativ numarul de raspunsuri post-tratament care atribuiau durerea unor cauze legate de minte sau creier. In mod special, cuvantul „anxietate” a aparut mult mai frecvent in autoreferatele celor care au beneficiat de tratamentele psihologice. Acesti pacienti au introdus, de asemenea, alte cuvinte legate de emotii, cum ar fi „frica” si „sentimente”, si termeni neurobiologici, cum ar fi „cai neuronale”, in timp ce au scazut utilizarea cuvintelor legate de atributii fizice, cum ar fi „activitate”, „greutate” si „sport”.

Cresterile in ceea ce cercetatorii numesc „scoruri de atribuire minte-creier” au fost asociate cu scaderea intensitatii durerii si cu mai putine comportamente de evitare a fricii la unii dintre pacienti. Cu toate acestea, altii si-au schimbat dramatic scorurile de atribuire, dar nu au observat nicio schimbare in durerea pe care o resimteau. Cu toate acestea, rezultatele sugereaza ca utilizarea unui limbaj simplu pentru a-i ajuta pe pacienti sa reatribuie durerea dinspre corp catre creier ar putea fi o abordare utila a tratamentului.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

In fata liderilor UE, Orban vorbeste in numele „prietenului” Trump: „Americanii vor renunta la acest razboi. Europa nu poate finanta singura acest razboi”

Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…

10 ore ago

Trump l-a implicat pe cel mai bogat om din lume in discutiile sale cu Zelenski. „Pot sa confirm” – inalt oficial de la Kiev

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…

2 ore ago

Romania TV, condamnata sa plateasca 95.000 de euro familiei Sacarin: „Incalcarea dreptului la demnitate, imagine si viata privata”

Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…

9 ore ago

Spania trimite o nava de cercetare sa scaneze fundul marii in cautarea victimelor din provincia Valencia

O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…

5 ore ago

Rusia a condamnat doi soldati care au ucis o intreaga familie in Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…

6 ore ago

SUA acuza un iranian de organizarea unui complot pentru a-l ucide pe Donald Trump

Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…

6 ore ago