Daca ai sta pe suprafata Terrei intr-un punct si ai avea un tunel prin interiorul Pamantului pana in locul opus de pe glob, cat timp ar dura sa cazi prin acest tunel si sa ajungi in partea cealalta? La prima vedere ar fi destul de simplu: calculand in cat timp un individ ar putea sa cada pe o distanta de 12.742 km (diametrul Pamantului), insa gratie curburii spatiu-timp (teoria relativitatii a lui Einstein) avem grade diferite ale fortei gravitationale de-a lungul acestui presupus tunel.
Putem face insa anumite calcule. Mai intai sa descriem in amanunt cadrul presupusului experiment: avem o gaura prin interiorul planetei pornind de la Polul Nord pana la Polul Sud, gaura care omite efectul Coriolis asupra rotatiei Pamantului. De asemenea, am eliminat tot aerul din acest tunel pentru a impiedica incetinirea caderii din aceasta cauza.
Sa simplificam insa si mai mult presupunand ca Pamantul este perfect sferic iar densitatea sa este aceeasi peste tot.
Daca vrem sa calculam viteza caderii ne putem da seama destul de usor de atractia gravitationala facand o medie a intregii sfere unde partile mai apropiate de centru au un efect mai puternic gravitational insa acestea sunt anulate de fortele mai slabe din punctele mai indepartate, mentioneaza Science Alert.
Daca te gasesti intr-un invelis sferic atunci fortele gravitationale din diferite parti se anuleaza reciproc obtinand efectul zero in interiorul sferei.
Tot ce am de scris mai sus nu este tocmai Terra asa cum o stim noi ci un obiect sferic mult mai mic si fara asperitati. Insa va veti da seama in curand de ce a fost necesara aceasta simplificare.
Trecand peste calcule matematice dificile putem sari peste etape luand de bun rezultatul calculat de catre cercetatori: 42.
Poftim? Intr-adevar, raspunsul este 42 de minute pentru a cadea printr-un Pamant simplificat si de asemenea pe suprafata sa in cazul in care este incomod sa treci prin mijlocul sau.
Trisam insa aici deoarece Pamantul nu are aceeasi densitate peste tot in interiorul sau ceea ce inseamna ca potentialul gravitational al unor zone in interiorul acestui tunel ar avea o influenta asupra vitezei caderii.
Totul este destul de abracadabrant in cele de mai sus, insa dupa ce ne linistim putin primim o aproximare si mai buna: 37 de minute. Pare de neinteles, insa e o senzatie placuta sa afli intr-un final raspunsul…
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Alianta Nationala Crestina (ANC) trimite in cursa doi candidati pentru Senat si sase pentru Camera…
Colosseumul din Roma a fost martorul unor batalii istorice, cu multimi imbracate in togi care…
Numirea de catre presedintele ales Donald Trump a lui Robert F. Kennedy Jr la conducerea…
Jandarmeria a anuntat, sambata dimineata, ce masuri au fost dispuse dupa meciul Romania - Kosovo.…
Petruta Leroy, o femeie care a trecut prin suferinte inimaginabile, este astazi o campioana in…
Si in Brasov sunt in desfasurare pregatirile pentru sarbatorile de iarna, acolo unde si in…