politica

„Ajungem la divort politic fata de Europa”. Avertismentul unui lider politic, ce inseamna nesocotirea opiniilor Curtii de la Venetia

Parlamentul si Curtea Constitutionala trebuie sa tina cont de opinia Comisiei de la Venetia privind legile justitiei, declara la RFI presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP), Eugen Tomac, care a apreciatca, in caz contrar, se poate vorbi despre „un divort politic fata de Europa”.

In opinia liderului PMP, „atat Parlamentul, cat si Curtea Constitutionala trebuie sa tina cont” de aceasta opinie.

„Intotdeauna, actuala majoritate, vocile din PSD care s-au ocupat de agenda privind modificarea legislatiei justitiei sustineau sus si tare ca vor tine cont de toate recomandarile Comisiei de la Venetia. Iata ca avem un prim raport preliminar, in octombrie vom avea concluziile finale si imi pun mari sperante ca va invinge luciditatea”, afirma Tomac.

Intrebat ce s-ar intampla daca Romania nu ar tine cont de opinia finala a Comisiei de la Venetia, Tomac a apreciat ca aceasta ar insrmna „un divort politic fata de Europa”

„Ar avea efect de divort politic fata de Europa un asemenea semnal, pentru ca noi am aderat la un set de valori si principii, care sunt fundamentale pentru UE, iar atunci cand decidentii politici hotarasc sa ignore asemenea semnale si sa le considere superficiale sau catalogandu-le nepotrivite, acest lucru are efect de distantare uriasa fata de tot ceea ce inseamna comunitatea comuna de valori si principii care stau la baza societatii europene”, spune Eugen Tomac.

Comisia de la Venetia a emis, vineri, o opinie preliminara in legatura cu modificarile la cele trei legi ale justitiei din Romania, formuland o serie de recomandari, intre care mentinerea rolului presedintelui si al CSM in numirea/revocarea procurorilor de rang inalt, renuntarea la schema de pensionare anticipata a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor sefi sa invalideze, ca neintemeiate, solutiile procurorilor. Expertii Comisiei de la Venetia considera ca noile prevederi ar putea conduce la o presiune excesiva asupra judecatorilor si procurorilor, subminand independenta sistemului judiciar si a membrilor sai.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Sondaj catastrofal pentru Ciolacu, 89% dintre romani isi doresc un presedinte „educat”. Educatia, prima calitate la care se uita alegatorii romani

Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…

3 ore ago

Primul mesaj al lui Putin dupa victoria lui Trump: „As dori sa profit de aceasta ocazie pentru a-l felicita pentru alegerea sa ca presedinte”

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…

2 ore ago

Tratament cu bere pentru pacienti cu delir de la un spital din Elvetia. Cum justifica medicii aceasta metoda atipica

Spitalul Universitar din Basel prescrie bere pentru a trata efectele delirului la pacientii de terapie…

2 ore ago

Cum l-a ignorat Iohannis pe iliberalul Orban cand a ajuns la Budapesta: „I-a intors spatele”. Recent, Orban a facut declaratii jignitoare la adresa Romaniei

Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…

5 ore ago

Ce spune acum Kremlinul despre promisiunea lui Trump ca va „puna capat razboiului in 24 de ore”

Rusia tine minte si are in vedere declaratiile presedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump,…

3 ore ago

Orban, triumfator in fata liderilor UE dupa ce „bunul prieten Trump” a castigat: „Are o linie directa cu presedintele ales al SUA”

Cu un zambet satisfacut si strangeri de maini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea…

3 ore ago