Ajutorul american este pe drum. Ucraina are acum incredere in ziua de maine
Cu sufletul la gura, am stat cu totii la votul americanilor din Camera Reprezentantilor. Ucrainenii, care se apara in fiecare zi de agresiunea rusa, asteapta din toamna ajutorul de 60,8 miliarde de dolari, pe care il vor folosi in scopuri militare si pe care urmeaza sa il primeasca indata ce Senatul, care este camera superioara a Congresului, il va vota la inceputul saptamanii viitoare.
Votul pare sa fie unul mai mult formal, mai ales ca democratii au majoritate in Senat, asa ca putem spune de pe acum ca sprijinul american este pe drum, iar presedintele Joe Biden este pregatit, in mai putin de o saptamana, sa-si puna semnatura finala pe proiectul de lege al pachetului de ajutor. Rusia a sperat pana in ultima clipa ca acest ajutor va fi blocat pana la alegeri, dar iata ca americanii pariaza decisiv pe victoria ucrainenilor in razboi.
Statele Unite pariaza pe victoria Ucrainei
Camera Reprezentantilor din SUA, dominata de republicani, a aprobat, in weekend un pachet de ajutor pe scara larga pentru Ucraina, dupa luni de dezbateri. Ucrainenii riscau sa nu mai vada luminita de la capatul tunelului, mai ales ca se vorbea ca, in anul alegerilor, acest sprijin nu va mai fi sustinut, din considerente electorale. Nici mai mult, nici mai putin de 311 congresmeni s- au pronuntat in favoarea proiectului de lege, in timp ce 112 au votat impotriva. Asta inseamna ca, pana la urma, un sprijin bipartizan pentru victoria Ucrainei, pomenita pentru prima data intr-un proiect de lege american, este posibila. SUA pariaza pe castigul Kievului in acest razboi, la fel ar trebui sa o faca si toate statele membre UE.
In acelasi timp, Camera Reprezentantilor din Statele Unite a adoptat proiecte de lege privind confiscarea activelor rusesti in favoarea Kievului, sanctiuni si interzicerea retelei de socializare TikTok in Statele Unite. In plus, a fost adoptat un pachet de ajutor de peste 26 de miliarde de dolari pentru Israel si de 8 miliarde de dolari pentru Taiwan. In total, americanii au votat pachetul de lege in valoare de 95,3 miliarde de dolari. Aceasta decizie reflecta hotararea incontestabila a Statelor Unite de a-si mentine si intari relatiile cu partenerii sai strategici.
Solidaritatea americanilor: Departe fizic, dar aproape moral
Presedintele rus, Vladimir Putin, a sperat pana in ultimul moment ca votul nu va fi favorabil, mizand pe faptul ca preocuparile electorale ale anului ar distrage atentia poporului american si ar impiedica clasa politica sa ofere un sprijin total Ucrainei. In cazul in care acest pachet de ajutor, ce include arme si munitii pregatite pentru livrare imediata dupa semnarea legii, nu ar fi atins un consens intre Partidul Republican si Partidul Democrat, chiar si in ultima instanta, contraofensiva rusa planificata pentru sfarsitul lunii mai si inceputul lunii iunie ar fi putut sa schimbe radical situatia de pe front. Fiecare secunda fara acest ajutor crucial pune in joc vietile ucrainenilor, care atarna pe un fir fragil de nesiguranta in necunoscutele zilei de maine.
Este deosebit de remarcabil faptul ca presedintele Joe Biden a reusit sa mobilizeze un val impresionant de sprijin in randul americanilor, la peste 9.000 de kilometri distanta de Ucraina, intr-un an marcat de calcule electorale intense. Si mai fascinanta este figura lui Mike Johnson, liderul majoritatii republicane din Camera Reprezentantilor, care a avut curajul de a prioritiza ajutorul pentru Ucraina pe agenda legislativa, riscandu-si cariera politica. Intrigant este si compromisul sau de a transforma conceptul de „ajutor nerambursabil” in „imprumut”, o strategie inspirata de la fostul presedinte Trump, destinata sa atraga voturile republicanilor mai conservatori pentru acest pachet legislativ.
„Dati-ne naibii rachete Patriot!”
Ajutorul militar furnizat de Statele Unite este crucial pentru a incetini avansul Rusiei in Ucraina, desi, singur, nu este suficient pentru a asigura o victorie decisiva in acest conflict, acesta trebuie sa continue.
Pachetul de ajutor este posibil sa includa sisteme avansate de aparare aeriana, rachete de raza medie si lunga, precum si proiectile de artilerie. Notabil este inclusiv sistemul de rachete ATACMS, care permite lovirea tintelor la distante considerabile.
De asemenea, pachetul va cuprinde cu certitudine si sistemul anti-racheta Patriot, esential pentru apararea teritoriala. Presedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a subliniat necesitatea a aproximativ 26 de astfel de sisteme pentru a asigura protectia adecvata a teritoriului ucrainean. Germania, prin cancelarul Olaf Scholz, a promis sa contribuie cu un sistem si sa faciliteze achizitionarea a inca sase. Toti partenerii europeni trebuie sa se mobilizeze, exact asa cum au facut-o cu privire la pachetul de asistenta financiara pentru Ucraina in valoare de 50 de miliarde de euro, votat de Consiliul European la 1 februarie.
Deficientele in apararea antiaeriana le-au permis, anterior, trupelor rusesti sa castige teren, ocupand sute de kilometri patrati. Cu acest nou ajutor, Ucraina va fi capabila sa contracareze superioritatea aeriana a Rusiei, sa perturbe liniile de aprovizionare si sa franeze inaintarea fortelor ostile, consolidand astfel capacitatile sale defensive si ofensive. Nu in zadar ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, s-a facut remarcat prin replica „Dati-ne naibii rachete Patriot!”. Reprezinta cel mai bun sistem de aparare pentru a combate rachetele balistice care au fost lansate asupra Ucrainei cu o intensitate din ce in ce mai mare in ultimele luni. Ajutorul american ar trebui sa includa cateva astfel de sisteme, daca nu zece sau mai multe, pentru a face o diferenta pe front.
Daca situatia ar fi luat o intorsatura diferita si legea ar fi ajuns sa fie semnata pe biroul unui potential presedinte precum Donald Trump, presedintele rus ar fi ranjit, iar Rusia si-ar fi consolidat controlul asupra teritoriilor ocupate si chiar ar fi avansat. In acest scenariu, comunitatea internationala ar fi putut sa exercite presiuni asupra Kievului pentru a accepta o pace, care ar fi fost de neconceput pentru ucraineni.
Un sprijin pentru Ucraina inseamna pace in Moldova
Intr-un final, daca legea nu ar fi fost aprobata, Rusia ar fi putut sa isi continue expansiunea, avansand probabil spre Odesa si, ulterior, catre Moldova, deschizand astfel un nou front destabilizator in regiune. In acest context, ajutorul acordat Ucrainei nu este doar o chestiune de solidaritate, ci si una de securitate regionala.
Ucrainenii nu doar ca isi apara propria suveranitate. Protectia lor se extinde si asupra vecinilor, mai ales asupra Republicii Moldova, oferind un scut impotriva expansiunii lumii ruse. Astfel, prin rezistenta si lupta lor, ucrainenii contribuie semnificativ la pastrarea pacii si stabilitatii pentru moldoveni.
Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md