Al 14-lea pachet de sanctiuni al UE impotriva Rusiei, pentru prima data este vizat gazul lichefiat. Ungaria s-a opus initial, Germania a avut reticente

externe

Kremlin

Uniunea Europeana a adoptat cel de-al 14-lea pachet de sanctiuni impotriva Rusiei, fiind pentru prima data cand vizeaza livrarile de gaze naturale lichefiate (GNL) rusesti, a anuntat miercuri presedintia belgiana a Consiliului UE, relateaza The New Voice of Ukraine.

Aceasta decizie a fost luata in urma unor negocieri indelungate intre ambasadorii UE si a multiplelor intarzieri cauzate de ingrijorarile unor state membre precum Ungaria si Germania.

Potrivit Euronews, Ungaria s-a opus initial oricaror sanctiuni cu impact asupra sectorului energetic, in timp ce Germania a cerut asigurari ca intreprinderile nu vor fi impovarate cu sarcina de a preveni eludarea sanctiunilor. Dupa saptamani de discutii detaliate si stabilirea unor termene limita, Germania a confirmat la 20 iunie ca preocuparile sale au fost abordate, permitand continuarea adoptarii pachetului de sanctiuni.

Noile sanctiuni nu vor impune o interdictie completa a importului de GNL rusesc, spre deosebire de embargourile anterioare privind carbunele si petrolul transportat pe mare, care sunt surse majore de venit pentru Moscova. Companiilor din UE li se va permite sa cumpere GNL rusesc, dar li se va interzice sa il reexporte in tari terte.

In 2023, UE a cheltuit aproximativ 8,3 miliarde de euro pentru 20 de miliarde de metri cubi de GNL rusesc, ceea ce a reprezentat 5% din consumul total de gaze, potrivit datelor Centrului de cercetare pentru energie si aer curat (CREA).

In plus, UE a pus in aplicare masuri mai stricte pentru a preveni eludarea sanctiunilor, abordand lacunele care au fost lasate in pachetele anterioare. Printre acestea se numara masuri care vizeaza „flota fantoma” a Kremlinului – petroliere mici si invechite, folosite pentru a eluda plafonul de pret impus de G7 pentru petrolul transportat pe mare, pe care Rusia il vinde peste pretul maxim.

Acest nou pachet reflecta efortul continuu al UE de a inaspri sanctiunile impotriva Rusiei, dupa adoptarea celor 13 pachete anterioare, ultimul dintre acestea incluzand sanctiuni impotriva a 106 persoane si 88 de entitati la 23 februarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: