Albania incepe discutiile de aderare la UE, in ciuda tulburarilor politice din aceasta tara: „Albania nu are un plan B”

externe

Edi Rama, Uniunea Europeana, aderare, Albania, 2030

Deschiderea discutiilor formale de aderare la UE vine la cateva zile dupa ce sustinatorii opozitiei s-au ciocnit cu politia pe strazile din Tirana, relateaza Euronews.

Albania va deschide marti, la Luxemburg, primul capitol al discutiilor de aderare cu Uniunea Europeana, deoarece isi propune sa faca progrese in incercarea de a adera la blocul cu 27 de tari.

Conferinta de aderare de marti va fi a doua organizata intre UE si Albania de cand aceasta a devenit tara candidata in 2014. Aceasta va permite Bruxelles-ului sa examineze asa-numitele „fundamente” ale aderarii, inclusiv modul in care tara se aliniaza la drepturile omului si functionarea institutiilor democratice.

Discutiile au fost aprobate de ambasadorii UE la sfarsitul lunii septembrie, dupa ce Albania a fost decuplata de vecina Macedonia de Nord in procesul de aderare, pe fondul a ceea ce este considerat o reaparitie a tensiunilor dintre guvernul nationalist al Skopjei si vecinii sai UE.

In cadrul discutiilor, Tirana ar putea sa se alature Muntenegrului ca „un lider” al tarilor care doresc sa adere la bloc, a declarat pentru Euronews ambasadorul UE in Albania, Silvio Gonzato.

„Albania nu are un plan B”, a spus Gonzato in septembrie. „Exista un consens clar intre partide cu privire la introducerea Albaniei in UE”.

Dar discutiile de aderare au loc pe masura ce presiunile interne cresc asupra prim-ministrului Edi Rama, care guverneaza din 2013.

Sustinatorii opozitiei au iesit pe strazile albaneze saptamana trecuta cerand ca Rama sa demisioneze dupa ce un membru al Partidului Democrat conservator pro-UE al fostului prim-ministru Sali Berisha a fost inchis pentru calomnie.

Opozitia sustine ca Rama guverneaza cu o mana de fier, reducand la tacere criticii si abuzand de puterea sa pentru a elimina rivalii politici. Berisha insusi este in arest la domiciliu pentru acuzatii de coruptie in timpul guvernarii sale.

La Bruxelles, Rama ramane o referinta in Balcanii de Vest, deoarece oficialii UE urmaresc sa dea un nou impuls politicii de extindere a UE.

In evaluarea anuala a progresului candidatilor catre aderarea la UE, Comisia Europeana a anuntat in noiembrie anul trecut ca: „In ciuda unor progrese si a eforturilor continue in combaterea coruptiei, acesta ramane un domeniu de serios ingrijorare”.

Rama vrea sa fie pregatit pentru aderare pana la sfarsitul acestui deceniu, acordand prioritate luptei impotriva coruptiei si crimei organizate.

„In trecut, Albania a fost laudata pentru ceea ce a facut in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate”, a declarat Iliriana Gjoni, analist la think tank Carnegie Europe, pentru Euronews. „Insa trebuie sa faca mult mai mult. Trebuie sa ofere mai multe in ceea ce priveste protejarea drepturilor fundamentale, libertatea mass-media si libertatea de exprimare”, a mai spus ea.

Dar angajamentul ferm al Albaniei de a se alinia la politica externa a blocului ar putea ajuta la avansarea cererii sale: „Albania este pe deplin aliniata cu UE in ceea ce priveste toate sanctiunile, in toate chestiunile legate de politica de securitate si aparare comuna a UE”, a spus Gjoni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: