Albania intentioneaza sa creeze in capitala Tirana „microstatul” Bektashi, pentru islamistii moderati, dupa modelul Vaticanului

externe

stat islamic, Albania, Vatican, Bektashi

Imaginati-va un loc in care islamul moderat permite femeilor sa se imbrace asa cum doresc, iar alcoolul nu este interzis. Si imaginati-l intr-o enclava, un stat suveran chiar in inima Europei.

Aceasta nu este fictiune: este exact ceea ce este pe cale sa se intample in Tirana, capitala Albaniei. Premierul tarii, Edi Rama, este pe cale sa anunte crearea unui micro-stat islamic bazat pe islamul moderat si condus de ordinul sufit Bektashi, informeaza The New York Times.

Acest proiect indraznet nu numai ca pune in discutie stereotipurile despre islam, dar ar putea, de asemenea, sa redefineasca oarecum rolul religiei in politica moderna.

Proiectul presupune transformarea unui complex de aproape 110.000 de metri patrati din centrul Tiranei intr-un stat suveran. Acest teritoriu, un sfert din dimensiunea Vaticanului, va deveni noul cel mai mic stat de pe planeta, depasind Statul Papal.

Premierul albanez spune ca scopul acestui nou stat este de a promova o versiune toleranta a islamului, de care Albania este mandra. „Trebuie sa avem grija de aceasta comoara care este toleranta religioasa si pe care nu ar trebui sa o luam niciodata de buna”, a declarat Rama intr-un interviu.

Bektashi sunt un ordin siit sufit fondat in secolul al XIII-lea in Turcia, dar care in prezent mai exista in principal in Albania. Abordarea membrilor sai fata de islam este cunoscuta ca fiind deosebit de moderata, liberala si toleranta. Liderul suprem al Bektashi, Edmond Brahimaj, cunoscut de adepti drept Baba Mondi, va conduce acest nou stat.

Parintele Mondi, in varsta de 65 de ani, care este si un fost ofiter in armata albaneza, a explicat viziunea sa pentru noul stat: „Dumnezeu nu interzice nimic; de aceea ne-a dat mintile”. Aceasta abordare se reflecta in politicile pe care intentioneaza sa le adopte, printre care se numara permiterea consumului de alcool si permiterea femeilor sa se imbrace asa cum doresc.

Crearea acestui microstat islamic moderat merge dincolo de politica interna albaneza. Rama vede in acest proiect o oportunitate de a trimite un mesaj lumii: „Nu lasati stigmatul musulmanilor sa defineasca cine sunt musulmanii”.

Acest stat ar putea deveni un simbol puternic al tolerantei religioase si al coexistentei pasnice intr-o epoca marcata de tensiuni interreligioase.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: