Alegeri in Austria, duminica. Va ramane Karl Nehammer cancelar?
Partidul Libertatii, de extrema-dreapta, din Austria (FPO) si conservatorii din OVP (Partidul Popular Austriac) ar putea obtine procente foarte apropiate – circa 28% – la alegerile legislative de duminica, iar sperantele pentru o cancelarie condusa de extrema dreapta par putin probabile. Favorita in sondaje, extrema dreapta are sanse mici sa obtina functia de cancelar, scrie Euractiv.
FPO („Patriotii Europei”) a mai facut parte din coalitii de guvernare la nivel regional si national, dar inca nu a obtinut o victorie la alegerile nationale sau nu a avut un membru care sa fie in functia de cancelar.
Conform Euractiv, intrebata despre cresterea sprijinului pentru partidul de extrema dreapta, europarlamentara FPO Elisabeth Dieringer a declarat: ”Ascultam cu atentie oamenii. Nu ne razgandim in fiecare zi”. ”De aceea ajungem la inimile oamenilor, la mintea lor si la problemele lor zilnice”, a adaugat ea.
La alegerile europene desfasurate in iunie, FPO s-a clasat pe primul loc, invingand OVP (PPE) cu 25,4%, fata de 24,52% cat au obtinut conservatorii cancelarului Karl Nehammer.
Din 2019, FPO lucreaza, sub conducerea lui Herbert Kickl, la reconstruirea increderii in randul alegatorilor, dupa implicarea fostului lider al FPO si a fostului vicecancelar Heinz-Christian Strache in ”afacerea Ibiza”, care a dus la prabusirea guvernului de atunci al Austriei, condus de cancelarul OVP Sebastian Kurz.
Saptamana trecuta a avut impact asupra campaniei electorale din cauza ciclonului Boris care s-a abatut asupra Europei Centrale, readucand pe ordinea de zi problemele climatice si de mediu.
“Asta nu a fost foarte dezbatut in campanie inainte. Acum este”, a spus europarlamentarul verde Thomas Waitz pentru Euractiv, adaugand ca acest lucru ”demobilizeaza alegatorii de extrema dreapta”.
Ce coalitii s-a putea forma
In peisajul politic multipartit al Austriei, FPO trebuie sa-si asigure o majoritate de 50%+1 pentru a guverna. Cu alte cuvinte, partidul trebuie sa formeze o coalitie cu cel putin un alt partid pentru a-si asigura majoritatea necesara, fapt ce va reprezenta o provocare pentru FPO.
Ultimele sondaje indica faptul ca partidul crestin-democrat al cancelarului Karl Nehammer urmeaza sa devina pivotul viitoarei coalitii.
Partidul poate fi nevoit sa aleaga intre formarea unei coalitii cu Partidul Libertatii sau cu social-democratii (SPO) si un partener mai mic, fie Verzii, fie liberalii din NEOS.
”Cred ca pentru noi, social-democratii, un lucru este clar. Nicio coalitie cu extrema dreapta”, a declarat pentru Euractiv europarlamentarul SPO Andreas Schieder (S&D).
Presedintele Van der Bellen, o posibila cheie
Obtinerea cancelariei se poate dovedi o provocare pentru liderul FPO, Herbert Kickl, deoarece presedintele austriac si fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, trebuie sa aprobe numirea cancelarului, a vicecancelarului si a ministrilor, conform constitutiei.
”Presedintele austriac este foarte puternic”, a spus Reinhard Heinisch, profesor de politica austriaca comparata la Universitatea din Salzburg. ”El poate folosi dreptul de veto si nu trebuie sa justifice nimanui decizia”, a adaugat el.
Intr-o declaratie facuta anul trecut, Van der Bellen a indicat ca nu va permite sa depuna un juramant cuiva care ”incearca sa promoveze un partid anti-european, un partid care nu condamna razboiul Rusiei impotriva Ucrainei” – calificari care, fara indoiala, se aplica partidului lui Kickl.
”Sunt absolut sigur ca liderul Partidului Libertatii nu va putea forma un guvern pentru ca nu va gasi o majoritate in parlament”, a declarat europarlamentarul OVP Lukas Mandl (PPE) pentru Euractiv intr-un interviu.
”Populatia numeste un cancelar”
Referindu-se la posibilitatea de a nu avea sansa de a forma un guvern, Kickl a spus intr-un interviu acordat Die Presse ca presedintele ar ”incalca constitutia”.
”Daca FPO obtine primul loc, ar avea dreptul sa inceapa negocierile pentru formarea unui guvern. Dar asta nu inseamna ca au dreptul sa formeze unul”, a explicat Reinhard Heinisch, profesor de politica austriaca comparata la Universitatea din Salzburg.
”Nu depinde de noi. Asta numesc eu democratie si poporul alege”, a spus europarlamentara FPO Elisabeth Dieringer, adaugand ca ”nu el (presedintele) este cel care numeste un cancelar; ci populatia Austriei”.
In 2000, statele membre ale UE au suspendat relatiile bilaterale cu Austria dupa intrarea FPO in coalitia de guvernare ca al doilea partid ca marime, alaturi de Partidul Popular Austriac (OVP). Acest lucru nu s-a mai intamplat in 2019, cand FPO s-a alaturat coalitiei de guvernare.
”Nu ma astept la nicio reactie din partea UE. Mai degraba invers. Va fi o tacere foarte puternica”, a spus europarlamentarul Verzilor Thomas Waitz.