Alegeri in iunie in Iran: Ayatollahul Ali Khamenei isi cauta presedinte de incredere pentru a-l inlocui pe Raisi

externe

Iran, razboi, Israel, Hamas, sprijin moral

In aceasta saptamana, Iranul da startul alegerilor pentru inlocuirea presedintelui Ebrahim Raisi, a carui moarte intr-un accident de elicopter ar putea complica eforturile autoritatilor de a gestiona o sarcina de si mai mari consecinte – succesiunea liderului suprem, comenteaza Reuters.

Odata vazut ca un posibil succesor al ayatollahului Ali Khamenei, moartea subita a lui Raisi a declansat o cursa intre cei din linia dura pentru a influenta alegerea urmatorului lider al Iranului.

La laegerile din 28 iunie, Khamenei, in varsta de 85 de ani, cauta un presedinte extrem de loial, care sa conduca tara de zi cu zi si sa fie un aliat de incredere, care sa poata asigura stabilitatea, pe fondul manevrelor asupra eventualei succesiuni in propria sa functie, spun persoane din interior si analisti.

„Urmatorul presedinte va fi probabil din linia dura, loial lui Khamenei, din Garzile Revolutionare. Cineva cu un trecut fara pata si lipsit de rivalitati politice”, a declarat analistul Saeed Leylaz din Teheran.

Depunerea candidaturilor incepe joi, desi acesta este doar inceputul unui proces in care candidatii vor fi verificati de Consiliul Gardienilor, un organism de supraveghere dur care descalifica candidatii fara a face intotdeauna public motivul.

Trei persoane familiare cu gandirea la nivelul superior al institutiei iraniene au spus ca au existat discutii in randul conducerii cu privire la diferitele moduri de a gestiona alegerile prezidentiale.

„Rezultatul predominant a fost acela ca (obiectivul) primar ar trebui sa fie asigurarea alegerii unui presedinte care este loial liderului suprem si idealurilor sale. O prezenta scazuta la vot va asigura inevitabil acest lucru”, a spus una dintre surse, care, la fel ca si celelalte, a refuzat sa fie identificata din cauza sensibilitatii subiectului.

Acest obiectiv – victoria unui presedinte de linie dura capabil sa modeleze o tranzitie lina la varful puterii la moartea lui Khamenei reprezinta totusi o enigma pentru clericii de la guvernare care vor gestiona votul luna viitoare.

Pentru a se asigura ca viitorul presedinte va fi loial lui Khamenei, probabil ca alegerile vor fi dominate de persoane din linia dura cu perspective asemanatoare cu ale lui, spun cei din interior si analistii.

Dar restrangerea posibilitatilor de alegere pe buletinul de vot va slabi probabil interesul alegatorilor si va mentine prezenta la vot scazuta, dand o lovitura nedorita prestigiului Republicii Islamice.

Problema este una familiara in Iran. Intr-o cursa in care cei care alearga sunt analizati cu atentie, de obicei, provocarea pentru institutia clericala este asigurarea unei prezente ridicate la vot.

Consiliul Gardienilor va publica pe 11 iunie lista candidatilor calificati.

Raisi a obtinut victoria in 2021 cu o prezenta la vot de aproximativ 49% – o scadere semnificativa fata de 70% observata in 2017 si 76% in 2013 – in mare parte pe fondul apatiei larg raspandita a alegatorilor dupa ce Consiliul Guardian a eliminat rivalii moderati si conservatori.

Criticii spun ca prezenta la vot a reflectat si nemultumirea fata de dificultatile economice si restrictiile sociale si politice care au determinat luni de proteste declansate de moartea unei tinere arestate de politia morala in 2022.

Includerea candidatilor moderati pe buletinul de vot ar putea fi o modalitate de a atrage o prezenta mai mare la vot, spun unii analisti.

In prezent indepartati de la putere, reformistii raman credinciosi stapanirii teocratice a Iranului, dar sustin imbunatatirea relatiilor cu Occidentul si miscari graduale catre mai multa libertate de exprimare si o slabire a codului vestimentar islamic strict.

Fostul inalt oficial reformist Mohammad Ali Abtahi a declarat ca tabara pro-reforma va contesta alegerile in cazul in care candidatul sau va trece de verificari, desi el a adaugat ca nu este clar cat de mult spatiu politic li se va permite reformistilor.

„Acest ciclu de prezenta scazuta la vot, care a asigurat victorii de linie dura in parlamentul si alegerile prezidentiale trecute, poate fi schimbat… Dar am indoielile mele cu privire la orice posibila deschidere politica”, a spus el.

Cu toate acestea, puterea electorala a reformistilor ramane neclara, intrucat unii alegatori considera ca acestia nu au reusit sa aduca mai multe libertati in perioadele in care au fost la putere in ultimul deceniu.

In plus, protestele din 2022 au scos la iveala o ruptura tot mai mare intre reformisti si manifestantii care cer „schimbarea regimului”.

„Chiar si permiterea candidaturii unor moderati cunoscuti s-ar putea sa nu fie suficienta pentru a-i determina pe oameni sa se prezinte. Alegatorii au fost inselati in mod repetat de ideea ca prezenta unor candidati cu ganduri reformiste ar produce o schimbare reala”, a declarat Gregory Brew, analist al grupului Eurasia.

Este putin probabil ca un nou presedinte sa faca vreo schimbare in politica nucleara sau externa a Iranului, ambele fiind controlate de liderul suprem.

Printre candidati s-ar putea afla Parviz Fattah, un fost membru al Garzii, care conduce un fond de investitii cu legaturi cu liderul suprem, si Saeed Jalili, un fost negociator sef in problema nucleara, care in 2001 a condus biroul lui Khamenei timp de patru ani.

Potrivit unei surse, Fattah va lua o decizie finala „dupa intalnirea de miercuri cu unele autoritati de rang inalt”.

Presedintele interimar Mohammad Mokhber si fostul presedinte al parlamentului si consilier al lui Khamenei, Ali Larijani, au fost, de asemenea, mentionati in presa iraniana ca posibili candidati. Lui Larijani i s-a interzis sa candideze in cursa prezidentiala din 2021.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: