Alegeri in Mongolia: „Parlamentul este plin de oameni bogati care promit schimbari si imbunatatiri, dar ne uita a doua zi”

externe

Mongolia

Mongolii sunt chemati vineri la urne in cadrul alegerilor parlamentare, partidul de guvernamant urmand sa isi pastreze majoritatea, in ciuda faptului ca alegatorii sunt satui de coruptie, plus ingrijorari legate de inflatie si de starea economie, transmite France Presse.

Oamenii din vasta tara slab populata (3,4 milioane de locuitori) vor alege 126 de membri ai Marelui Khural de stat, un exercitiu democratic intr-o tara inconjurata de puterile autoritare China si Rusia.

Strazile din capitala Ulaanbaatar sunt impodobite cu afise vibrante multicolore care anunta candidati din intregul spectru politic, de la liberali pro-piata la nationalisti de linie dura, oameni de afaceri populisti si ecologisti.

Analistii se asteapta ca Partidul Popular Mongol, condus de prim-ministrul Luvsannamsrain Oyun-Erdene, sa pastreze majoritatea de care se bucura din 2016, ceea ce ii va permite sa guverneze tara bogata in resurse pentru urmatorii patru ani.

Potrivit analistilor, Mongolia isi poate atribui o mare parte din succes exploatarii miniere a carbunelui, care a alimentat o crestere de doua cifre si a imbunatatit consistent nivelul de trai pentru multi mongoli.

Dar acest lucru ascunde frustrari profunde legate de starea economiei, lovita de doi ani de inflatie de doua cifre precum si de coruptia generalizata.

Duminica, in timp ce difuzoarele rasunau de la un miting al partidului de guvernamant in Parcul National din centrul orasului Ulaanbaatar, minerul pensionar Tumurkhuyag Bayanmunkh, 46 de ani, s-a plans ca politicienii sunt „toti la fel”.

„Parlamentul este plin de oameni bogati care promit schimbari si imbunatatiri, dar ne uita a doua zi”, a declarat Bayanmunkh pentru AFP, in timp ce nepotii sai se jucau in apropiere.

„Am lucrat in mina timp de 25, 26 de ani, dar nu-mi pot permite nimic”, a explicat el. „Cateva elite beneficiaza de sectorul (minier), nu oamenii obisnuiti”.

Partidul de guvernamant a promis sa ia masuri drastice impotriva coruptiei dupa tulburarile de la sfarsitul anului 2022, cand sute de persoane au iesit pe strazile din Ulaanbaatar pentru a protesta impotriva „furtului de carbune” de catre functionari legati de intreprinderile de stat din sectorul carbunelui.

Dar, sub conducerea sa, Mongolia a scazut vertiginos in Indicele de Perceptie a Coruptiei al Transparency International.

„Clasa de mijloc se micsoreaza, veniturile reale stagneaza, iar oamenii au sentimentul ca nu beneficiaza de bogatiile miniere care ajung in aceasta tara”, a declarat pentru AFP Munkhnaran Bayarlkhagva, analist si fost consilier in cadrul Consiliului National de Securitate din Mongolia.

Partidul de guvernamant a prezidat, de asemenea, o prabusire in clasamentul libertatii presei, precum si declinuri notabile ale statului de drept, spun militantii.

Arestarea si judecarea jurnalistului Naran Unurtsetseg au provocat valuri in comunitatea relativ mica de jurnalisti din Ulaanbaatar, agravand temerile cu privire la o represiune crescanda asupra libertatii de exprimare. Potrivit Confederatiei jurnalistilor mongoli, principalul ONG de presa al tarii, 20 de jurnalisti fac in prezent obiectul unor anchete oficiale pentru reportajele lor.

Iar un sondaj realizat de Fundatia Sant Maral, cel mai important organism independent de sondare din Mongolia, arata ca mai mult de o treime dintre mongoli considera ca tara „se transforma intr-o dictatura”.

La mitingul de duminica au participat, in mare parte, locuitori mai in varsta din Ulaanbaatar, ilustrand o fractura puternica intre generatii intr-o tara cu o populatie tanara coplesitoare, cu o medie de varsta de 26 de ani si in care aproape doua treimi au sub 35 de ani.

Norovbanzad Ganbat, lucrator IT in varsta de 26 de ani, a declarat pentru AFP ca nu a fost impresionata de optiunile oferite. „Tinerii nu voteaza (pentru MPP)”, a spus ea.

Multi oameni de varsta ei renunta complet la Mongolia, alegand sa mearga in Coreea de Sud sau in Statele Unite in cautarea unei vieti mai bune, a spus Ganbat. „Eu nu vreau asta. Vreau sa traiesc si sa muncesc fericita in tara mea. Vreau ca tinerii sa fie mai apreciati”, a spus ea.

„Tinerii sunt subevaluati – dupa ce terminam studiile superioare, diploma, cunostintele si talentul nostru sunt subevaluate. Salariul mediu este prea mic”, a declarat ea pentru AFP.

Succesorul partidului comunist care a condus Mongolia timp de aproape 70 de ani, MPP ramane popular, in special in randul alegatorilor mai in varsta din mediul rural, si dispune de un aparat de campanie intins pe intreg teritoriul Mongoliei.

Acesta a beneficiat de o opozitie divizata a Partidului Democrat, ale carui politici favorabile pietei din ultimul deceniu sunt in continuare invinovatite de inegalitatea crunta a veniturilor din tara.

Foto: depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: