Bulgarii se indreapta, duminica, spre urne pentru al saselea scrutin parlamentar din ultimii trei ani, dar analistii spun ca este putin probabil ca votul sa duca la un guvern care sa puna capat instabilitatii politice prelungite si sa deblocheze reformele economice, scrie Reuters.
Bulgaria, considerata ca fiind cel mai sarac membru al Uniunii Europene, a fost afectata de guverne care au intampinat ample proteste anticoruptie din 2020 incoace dar si de seria de alegeri repetate care au produs coalitii subrede care s-au destramat rapid.
Cele mai recente sondaje de opinie sugereaza ca niciun partid nu va obtine o majoritate, pregatind terenul pentru o noua runda de discutii de coalitie odata ce voturile vor fi exprimate.
„Votez pentru un viitor mai bun”, a declarat Antoaneta Hristova, in varsta de 55 de ani, care lucreaza in domeniul marketingului si al relatiilor publice. „Dar, ca sa fiu sincera, cred ca ne indreptam spre mai multe alegeri – 7 in 3 ani. Suntem de mult timp bataia de joc a Europei.”
Sectiile de votare s-au deschis la ora 7 a.m. (0400 GMT) si se vor inchide la ora 20.00 (17.00 GMT), urmand ca exit-poll-urile sa fie anuntate imediat dupa inchiderea sectiilor de votare. Primele rezultate partiale sunt asteptate in jurul miezului noptii (21.00 GMT).
„Votez pentru a imbunatati situatia si pentru ca lucrurile sa fie mai bune pentru copii. Situatia devine foarte proasta aici, exista o multime de infractiuni”, a declarat Georgi Harizanov, 59 de ani, un muncitor in constructii care a votat dis-de-dimineata la Sofia.
„Oboseala electorala”
Bulgaria are nevoie de o perioada de guvernare stabila si functionala pentru a accelera fluxul de fonduri UE catre infrastructura sa care scartaie si pentru a o impinge catre adoptarea monedei euro si participarea deplina la spatiul Schengen cu granite deschise al Europei.
Planurile de aderare la zona euro au fost deja amanate de doua ori din cauza neindeplinirii obiectivelor privind inflatia. In prezent, aderarea este programata pentru 25 ianuarie 2025.
Esecul formarii unui guvern stabil ar creste riscul unor noi intarzieri, au declarat analistii „Teneo” intr-un raport de saptamana trecuta. Pana in prezent, Bulgaria a primit doar 1,4 miliarde de euro din cele 5,7 miliarde de euro in granturi disponibile din partea Facilitatii de Redresare si Rezilienta a UE, au spus acestia.
„Progresele ulterioare sunt incerte, deoarece tara trebuie sa implementeze reforme sensibile din punct de vedere politic in sectorul energetic, ceea ce ar putea fi mai dificil fara un guvern stabil”, au adaugat ei.
Votul de duminica a fost declansat de prabusirea, in martie, a coalitiei formate din partidul de centru-dreapta GERB si partidul reformist „Continuam schimbarea” (PP).
Cel mai recent sondaj Gallup, publicat vineri de agentia de presa BTA, plaseaza GERB in frunte cu 25,9% din voturi, urmat de trei partide aflate intr-o cursa stransa pentru locul al doilea.
PP, partidul ultranationalist pro-rus „Renasterea” si „Miscarea pentru Drepturi si Libertate”, care reprezinta in principal marea minoritate etnica turca din Bulgaria, erau vazute obtinand 15,7%, 15,5% si, respectiv, 15,3% din voturi.
Bulgarii isi vor alege, de asemenea, reprezentantii pentru Parlamentul European, dar oboseala electorala ar putea fi o problema. In sondajul Gallup, doar 40% dintre respondenti au declarat ca intentioneaza sa voteze.
Marea surpriza a alegerilor europarlamentare de asta-vara, independentul Nicu Stefanuta, priveste cu „un pic“ de…
Un program de reducere a costurilor la Volkswagen este inevitabil, pentru a remedia "decenii de…
Detectivii care investigheaza furtul a 22 de tone de branza de la Neal's Yard Dairy…
Fortele de Aparare ale Ucrainei au interceptat toate dronele kamikaze rusesti care zburau spre Kiev,…
Presa de la Chisinau a publicat duminica dimineata imagini cu un convoi urias de masini…
Premierul Marcel Ciolacu va efectua o vizita de lucru in Republica Franceza, urmand ca luni…