Alegerile bat la usa in UK. Liderul laburist Keir Starmer ar fi deschis sa „imprumute” Greciei statuile luate din Partenon si aflate la British Museum
Liderul Partidului Laburist, Keir Starmer, a asigurat guvernul elen ca, in cazul unei victorii electorale anul viitor, nu va bloca un aranjament posibil de returnare catre Atena a sculpturilor din Partenon, potrivit The Guardian.
Vorbind prin consilieri inainte de discutiile de la Londra cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis, Starmer a oferit cel mai puternic indiciu de pana acum cu privire la sprijinul sau pentru un acord de imprumut care ar aduce artefactele inapoi in tara in care au fost sculptate acum 2.500 de ani.
„Daca se va ajunge la un acord de imprumut care este reciproc acceptabil pentru guvernul britanic si guvernul grec, nu ne vom opune ”, a declarat unul dintre aliatii apropiati ai liderului laburist, citat de Financial Times.
In timp ce Marea Britanie se pregateste de alegeri generale, interventia subliniaza importanta pe care o are aceasta disputa culturala intr-un moment in care comorile sunt repatriate la nivel global in tarile lor de origine.
Acordul propus, care este in dezbatere in cadrul unor discutii secrete intre oficialii greci si George Osborne, presedintele British Museum, ar permite sculpturilor sa se intoarca la Atena si apoi inapoi la Londra pentru a fi expuse.
Multe dintre aceste lucrari de arta sunt depozitate in seifurile muzeului si nu au mai fost vazute pana acum.
Surse grecesti au recunoscut ca liderul laburist s-a aratat „ favorabil” ideii ca o parte semnificativa a antichitatilor sa fie expuse la Muzeul Acropolei, de unde se vede Partenonul pe care l-au impodobit candva.
Dar, desi Mitsotakis ar fi ridicat aceasta problema in cadrul intalnirilor de luni cu Starmer la Londra si marti cu prim-ministrul Rishi Sunak, in Downing Street, ca parte a unei campanii accelerate de reunire a pieselor, oficialii au avertizat impotriva asteptarilor prea mari.
Starmer, a spus el, nu ar dori sa abordeze subiectul in mod public de teama reactiei negative a Partidului Laburist care ar veni cu retorica inevitabila ca „pierde sculpturile” inaintea zilei votarii.
„Asta explica partial de ce Starmer si-a subliniat, de asemenea, opozitia fata de orice modificare a actului de dezaderare din 1963, care impiedica muzeul sa returneze statuile”, a declarat o alta sursa bine plasata din Atena.
„Ceea ce dezbina in cele din urma Regatul Unit si Grecia in aceasta chestiune este proprietatea asupra artefactelor. Guvernul nostru nu va accepta niciodata un `imprumut` de comori despre care crede ca au fost furate la inceputul secolului al XIX-lea de [Lord] Elgin, in timp ce British Museum sustine ca ii este interzis prin lege sa renunte la dreptul de proprietate asupra operelor de arta din colectia sa”, a adaugat sursa.
Dar laburistii au facut pasi spre Atena. Saptamana trecuta, principalul cotidian grec Ta Nea, citand si persoane din interiorul Partidului Laburist, a declarat ca Starmer este deschis sa gaseasca „o formula legala” care sa permita ca antichitatile sa fie vazute in capitala Greciei.
Starmer nu este primul lider laburist care sustine restituirea. Predecesorul sau, Jeremy Corbyn, a crezut, de asemenea, ca statuile ar trebui repatriate daca partidul sau va castiga alegerile, in timp ce fostul lider laburist Neil Kinnock a declarat in urma cu aproape patru decenii ca „Partenonul fara statui este ca un zambet cu un dinte lipsa”.
Scoase din Atena in circumstante care raman controversate, la ordinul Lordului Elgin, pe atunci ambasadorul Angliei la Sublima Poarta, antichitatile au fost expediate la Londra in lazi intre 1801 si 1804, inainte de a fi vandute catre British Museum in 1816. Chiar si in acel moment, indepartarea lor de pe monument a fost condamnata ca un act de vandalism de catre Lord Byron.
Confuzia a izbucnit din nou in 1983 cand actrita devenita politician Melina Mercouri a facut prima cerere oficiala de revendicare a sculpturilor. Vedeta de film a argumentat repatrierea, spunand ca sculpturile sunt „o parte integranta a unui monument care reprezinta spiritul national al Greciei”.
Aproape jumatate din friza originala a Parthenonului, lunga de 160 de metri, se afla la British Museum.
Disputa a provocat o umilinta tot mai mare in Marea Britanie, unde sondajele au aratat ca marea majoritate a britanicilor sprijina repatrierea statuilor.