Alegerile din Grecia intaresc puterea lui Kyriakos Mitsotakis: „Oamenii au vrut sa simta stabilitate”

externe

Conservatorii greci sunt pregatiti pentru o victorie rasunatoare in alegerile de duminica, liderul Kyriakos Mitsotakis urmand sa se intoarca in functia de prim-ministru intr-o pozitie mult mai puternica pentru a promova reforme favorabile investitorilor, scrie Politico.

Dupa ce s-au indreptat spre urne pe 21 mai, grecii o vor lua de la capat. Luna trecuta, Noua Democratie a inregistrat un avans de doua cifre fata de principalul sau rival, partidul de stanga Syriza, dar nu a reusit sa obtina o majoritate absoluta. De data aceasta, un nou sistem electoral va recompensa partidul lider cu pana la 50 de locuri bonus. Sondajul de opinie al Politico plaseaza sprijinul pentru Noua Democratie la 42%, de peste doua ori mai mult decat sprijinul pentru Syriza, de 20%.

„Mitsotakis va fi dominant cu o majoritate confortabila”, a declarat Petros Ioannidis, analist politic fondator al firmei About People. „De obicei, cand castigi alegerile pentru prima data ai o perioada de luna de miere, in al doilea mandat nu mai ai. Paradoxul in acest caz este ca, deoarece opozitia a fost anihilata, Mitsotakis are o noua perioada de ‘miere’.”

Obligatiunile si actiunile grecesti au crescut in ultimele saptamani, linistiti de faptul ca un guvern pro-investitii va impiedica orice revenire la zilele intunecate ale crizei datoriilor din zona euro. Ca pasi urmatori, Mitsotakis se angajeaza sa reduca si mai mult sectorul public supradimensionat si sa reformeze sectoarele sanatatii si educatiei.

„Mitsotakis este la conducere si, potential pentru prima data, are un control solid asupra propriului sau partid”, a declarat Wolfango Piccoli, cofondator al companiei de analiza a riscurilor Teneo.

Chiar daca invingatorul de duminica este deja sigur, raman mari semne de intrebare cu privire la amploarea majoritatii conservatorilor si la soarta partidelor de opozitie devastate din stanga, care vor fi mai putin capabile sa ceara socoteala guvernului.

Marea poveste din spatele victoriei categorice a Noii Democratii este slabirea sprijinului pentru Syriza, care si-a vazut voturile prabusindu-se, ridicand intrebari daca statutul sau de principal partid de opozitie ar putea fi acum contestat de partidul socialist Pasok.

Ceea ce este clar este ca partidele de opozitie vor avea o pozitie slaba in urmatorul parlament.

„S-ar putea ca orgoliul sa apara dupa o astfel de victorie”, a declarat Piccoli. „Opozitia este extrem de slaba si va dura foarte mult timp pentru a-si reveni. Premierul va trebui sa fie atent la acest aspect, deoarece am vazut in alte tari ca o opozitie slaba ar putea deveni o problema pentru guvern, pentru calitatea elaborarii politicilor, pentru responsabilitate si transparenta.”

Faptul ca este atat de dominant acum nu ii lasa lui Mitsotakis nicio scuza, iar asteptarile sunt foarte mari, a adaugat el.

Liderul Syriza, Alexis Tsipras, pare inca impovarat de tumultoasele prime luni ale conducerii sale in 2015, in plina criza financiara, care au dus la al treilea program international de salvare a Greciei. In ciuda faptului ca Noua Democratie era impovarata de un scandal de spionaj, de o inflatie in spirala, de ingrijorari tot mai mari cu privire la statul de drept si de gestionarea unui accident feroviar catastrofal, campania preelectorala a Syriza a fost vaga si nu a reusit sa valorifice punctele slabe ale guvernului.

„Syriza a pariat pe furie si, dupa atatia ani de criza financiara si pandemie, oamenii au vrut sa simta stabilitate”, a declarat Ioannidis, adaugand ca marea victorie a lui Mitsotakis se datoreaza in principal performantei proaste a Syriza.

„Nu vad in mod special ca oamenii au asteptari in acest moment de la politica in general, cu atat mai putin asteptari mari de la guvern”, a continuat el. „Primul test crucial pentru guvern va fi reprezentat de urmatoarele alegeri europene, peste un an”.

Se asteapta ca Grecia sa recastige in curand statutul de investment grade, la mai bine de 12 ani dupa ce si-a pierdut ratingul, marcand sfarsitul zilelor intunecate ale crizei financiare.

„Este o veste buna pentru banci si pentru debitori, deoarece ar trebui sa contribuie la reducerea costului de finantare si ar fi interesant de vazut daca guvernul va fi capabil sa exploateze acest lucru.”, a spus Piccoli

Dar Grecia se lupta in continuare cu multe dintre slabiciunile care au cantarit asupra cresterii economice timp de decenii, inclusiv o birocratie masiva, in special in sistemul juridic, si o evaziune fiscala cronica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: