externe

Alexei Navalnii presimtea ca va muri in inchisoare. Au fost publicate primele fragmente din jurnalul disidentului, inaintea lansarii cartii, in 22 octombrie

„Imi voi petrece restul vietii in inchisoare si voi muri aici”, scria Alexei Navalnii cu doi ani inainte de a muri, in februarie, intr-o inchisoare din Rusia, potrivit primelor extrase publicate din memoriile postume ale opozantului numarul unu al lui Vladimir Putin, scrie AFP.

„Nu va fi nimeni de la care sa-mi iau ramas bun. Toate zilele de nastere vor fi sarbatorite fara mine. Nu-mi voi vedea niciodata nepotii. Nu voi fi subiectul niciunei povesti de familie.

Nu voi aparea in nicio fotografie”, scria Alexei Navalnii la 22 martie 2022, in acest jurnal din inchisoare, ale carui extrase au fost publicate vineri si sambata de revista The New Yorker si de cotidianul londonez The Times, inainte de a fi publicate in intreaga lume la 22 octombrie. In Romania, jurnalul va aparea la editura Litera.

Cartea, intitulata Patriot, va fi „memorialul meu”, scrie Navalnii. Este prevazuta publicarea inclusiv a unei versiuni in limba rusa, potrivit editurii americane Knopf.

La intoarcerea sa in Rusia, in ianuarie 2021, dupa o grava otravire, activistul anticoruptie a fost imediat arestat. El ispasea o pedeapsa de 19 ani de inchisoare primita pentru „extremism” intr-o colonie penala din Arctica cand a murit la varsta de 47 de ani, la 16 februarie.

„Singurul lucru de care ar trebui sa ne temem este sa ne lasam patria prada unei adunaturi de mincinosi, hoti si ipocriti”, scria el la 17 ianuarie 2022.

In fragmentele publicate, opozantul povesteste o zi obisnuita, la 1 iulie 2022: trezirea la 6 dimineata, micul dejun la 6.20 dimineata si inceperea serviciului la 6.40 dimineata.

„La locul de munca, stai timp de sapte ore la masina de cusut, pe un scaunel mai jos de inaltimea genunchilor”, descrie el. „Dupa munca, continui sa stai cateva ore pe o banca de lemn, sub un portret al lui Putin. Aceasta se numeste „activitate disciplinara””, scrie Alexei Navalnii.

El povesteste cum a facut greva foamei incepand din aprilie 2021, ceea ce l-a facut sa piarda un kilogram in fiecare zi. Usa de la bucataria inchisorii, unde se gateau pui si paine, era „lasata in mod deliberat deschisa”, astfel incat mirosul sa ajunga la el. De asemenea, i se strecurau dulciuri in buzunare.

La 11 aprilie 2021, Alexei Navalnii s-a simtit pentru prima data „la cel mai scazut nivel emotional si moral”. Dar cateva zile mai tarziu, a aflat de sprijinul international pentru el – „inclusiv cinci laureati ai Premiului Nobel” si chiar „JK Rowling!”

Moartea activistului a provocat o condamnare unanima din partea capitalelor occidentale, multi lideri aratand cu degetul spre Vladimir Putin.

David Remnick, redactor la The New Yorker, marturiseste ca „este imposibil sa citesti jurnalul de inchisoare al dlui Navalnii fara sa fii indignat de tragedia suferintei si mortii sale”.

In ultima insemnare din jurnal, publicata de New Yorker la 17 ianuarie 2024, opozantul marturisea ca o intrebare revine mereu printre colegii sai de detentie si anumiti gardieni din inchisoare: de ce s-a intors in Rusia?

„Nu vreau sa-mi abandonez tara sau sa o tradez. Daca convingerile tale au sens, trebuie sa fii pregatit sa le aperi si sa faci sacrificii daca este necesar”, le raspundea el.

In ciuda singuratatii si a izolarii sale, simtul umorului care il caracteriza pe Alexei Navalnii transpare in mod stralucit in mai multe randuri. Ca atunci cand explica de ce a scris aceasta carte.

„Daca ma ucid, familia mea va primi avansul si drepturile de autor”, spune el. „Daca o tentativa obscura de asasinat cu ajutorul unei arme chimice, urmata de o moarte tragica in inchisoare, nu poate vinde o carte, este greu de imaginat ce ar putea. Autorul cartii a fost asasinat de un presedinte infam.

Ce ar putea cere mai mult departamentul de marketing?”, scria Navalnii, cuvinte care par sa rezoneze puternic la opt luni dupa moartea sa.

(Foto: facebook.com/Litera.ro)

Urmareste-ne si pe:
Flavius Iancu

Share
Published by
Flavius Iancu

Recent Posts

Punctul peste care nu se poate trece: 1,5°C. „Urgenta actiunii imediate din partea guvernelor este ACUM”

Cel mai recent studiu, publicat in aceasta saptamana, de prestigioasa revista NATURE, ridica un nou…

8 ore ago

Zeci de conturi false Facebook proruse au fost eliminate de Meta in R. Moldova. Pe 20 octombrie vor avea loc alegerile prezidentiale in republica

Meta Platform a anuntat eliminarea unei retele de conturi de grup Facebook care vizau vorbitorii…

8 ore ago

Pana duminica, Festivalul Dovleacului la Sovata. Un eveniment plin de culoare, distractie si traditie

 Festivalul Dovleacului din Sovata a devenit un punct de atractie major in aceasta toamna, reunind…

4 ore ago

Rares Bogdan i-a vazut: „Grindeanu era cu Nordisul pe masa si de brat. Simonis, la fel. Era brat la brat cu blonda lor si blocau legi”

Rares Bogdan a reactionat taios, sambata, la atacurile liderilor PSD la adresa lui Nicolae Ciuca,…

2 ore ago

Pe cine a pus Olguta Vasilescu pe listele PSD. In 2020, a pus-o prima pe Laura Vicol

PSD Dolj a depus, sambata, la Biroul Electoral, lista candidaturilor la alegerile parlamentare, in care…

2 ore ago