Algele marine au fost un aliment obisnuit in Europa timp de mii de ani. Ce au descoperit cercetatorii in situri arheologice din Spania si Scotia

externe

Alge marine

Poate fi considerat un ingredient neobisnuit in bucataria occidentala, aparand intr-o carte de bucate de lux sau intr-o delicatesa locala. Dar se pare ca algele marine au fost un aliment comun printre oamenii din Europa timp de mii de ani, potrivit The Guardian.

Cercetatorii au gasit semne ale consumului de alge pe dintii umani in situri din Spania pana in Lituania, acoperind o perioada cuprinsa intre aproximativ 6400 i.Hr. si inceputul Evului Mediu.

Descoperirea a fost o surpriza, deoarece, in mod traditional, se credea ca aparitia agriculturii in perioada neolitica a dus la abandonarea resurselor acvatice. In secolul al XVIII-lea, algele marine erau considerate un aliment de foamete.

„Ideea ca ar fi un aliment nu a aparut deloc in Europa, de fapt”, a declarat Karen Hardy, coautor al lucrarii si profesor de arheologie preistorica la Universitatea din Glasgow.

Echipa care a realizat lucrarea spune ca, desi au mai fost gasite dovezi de alge marine in situri arheologice, nu era clar la ce erau folosite, fiind sugerate, printre altele, utilizarea lor drept combustibil si ingrasamant. Dar noua lucrare ofera dovezi ca algele marine erau consumate in multe locuri din Europa.

Scriind in revista Nature Communications, Hardy si colegii sai relateaza cum au analizat mostre de tartru dentar de la ramasitele a 74 de indivizi din 28 de situri arheologice din Europa, din sudul Spaniei pana in nordul Scotiei, datand din jurul anului 6400 i.Hr. pana in secolul al XII-lea d.Hr.

In total, s-a constatat ca 37 de mostre de la 33 dintre aceste persoane contineau biomarkeri care au permis echipei sa exploreze ce mancasera, 26 de mostre continand substante chimice revelatoare care indicau consumul de alimente precum alge marine si alge de balta. O mostra, adauga ei, indica consumul de varza de mare, o planta notata de Pliniu ca remediu pentru scorbut pentru marinari.

In unele cazuri, echipa a putut identifica chiar si culoarea algelor marine consumate: de exemplu, se pare ca algele rosii au fost consumate intr-un sit din neoliticul mijlociu spre tarziu (3200-2800BC) din Isbister, Orkney.

Nu este clar cat de importante erau algele marine ca hrana, dar cercetatorii spun ca ar fi putut fi culese in mod regulat, la fel cum ciupercile si crustaceele sunt culese si astazi pentru a completa alte surse de hrana. Cu toate acestea, au disparut treptat din meniu, devenind o hrana pentru foamete si furaje pentru animale.

Hardy a declarat ca spera ca cercetarea poate schimba perceptiile privind consumul de alge marine si sa incurajeze oamenii sa le incerce, adaugand ca acestea nu sunt doar sanatoase si gustoase, ci si abundente, locale si reprezinta o resursa regenerabila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: