Alianta pentru Agricultura si Cooperare a anuntat, sambata, printr-un comunicat de presa, ca solicita Guvernului Romaniei si partidelor din actuala majoritate parlamentara adoptarea in regim de urgenta unui act normativ care sa interzica importul in Romania a unui numar de produse agroalimentare din Ucraina. O astfel de masura, afirma reprezentantii Aliantei, este esentiala pentru salvarea fermierilor romani si protejarea securitatii alimentare a Romaniei.
„Aceasta masura unilaterala este esentiala pentru salvarea fermierilor romani si pentru protejarea securitatii alimentare a Romaniei. Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinatatea Ucrainei (Romania, Polonia, Ungaria, Slovacia si Bulgaria) obliga Guvernul Romaniei la o asemenea decizie, daca vrem sa mai vorbim de sector agroalimentar national. De asemenea, apreciem ca este necesara si o discutie URGENTA, pana la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, lista ce trebuie sa fie anexata acestui act normativ”, a transmis Alianta pentru Agricultura si Cooperare.
Daca un stat precum Polonia, care sprijina masiv si cuprinzator Ucraina, in fata agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterala imediat dupa expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu intelegem de ce Romania ar trebui sa aiba retineri in a proceda exact la fel. Daca Polonia continua sa fie 100% alaturi de Ucraina si, cu toate acestea, acelasi guvern de la Varsovia nu are nicio o ezitare in a-si proteja fermierii prin masuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste masuri nu afecteaza cu nimic solidaritatea fata de poporul ucrainean. Romania ar trebui sa faca exact acelasi lucru”, mai precizeaza sursa citata.
Ne manifestam surprinderea fata de comunicatul extrem de ezitant al Guvernul Romaniei din seara de 15 septembrie care nu vorbeste deloc despre prioritatea de a salva fermierul roman si agricultura nationala. Speram ca acest mod de comunicare ambiguu, fara o asumare clara a obligatiei de a proteja sectorul agroalimentar autohton, a fost doar o scapare de moment din partea oficialilor guvernamentali. Solicitarea noastra nu afecteaza in niciun fel TRANZITUL marfurilor agroalimentare ucrainene prin Romania, catre alte destinatii, exact cum se intampla si acum si cum s-a intamplat de la inceputul razboiului”, a mai transmis Alianta pentru Agricultura si Cooperare.
Alianta pentru Agricultura si Cooperare este formata din Federatia Nationala PRO AGRO, Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania – LAPAR, Uniunea de Ramura Nationala a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV si Asociatia Forta Fermierilor – AFF.
Comisia Europeana a decis vineri sa ridice restrictiile impuse importurilor de cereale ucrainene, valabile in cinci tari, intre care Romania, dar a cerut Kievului sa elaboreze un plan de masuri eficiente pentru controlul transporturilor. Imediat dupa anunt, Slovacia Polonia si Ungaria au anuntat ca restrictioneaza importurile de cereale din Ucraina.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…