Alianta puternica impotriva Chinei. Pact intre SUA, UK si Australia: australienii vor primi submarine cu propulsie nucleara. Reactia Chinei

externe

Statele Unite, care cauta sa isi consolideze in toate directiile aliantele in fata Chinei, au anuntat miercuri cu Australia si Regatul Unit un vast parteneriat de securitate in zona indo-pacifica, incluzand livrarea de submarine cu propulsie nucleara la Canberra, noteaza AFP, citata de Agerpres.

Ambasada Chinei in SUA a transmis imediat Statelor Unite, Marii Britanii si Australiei sa „renunte la mentalitatea de razboi rece si la prejudecatile ideologice”.

Anuntul spectaculos al celor trei puteri a torpilat un urias contract incheiat de Australia cu Franta pentru livrarea de submarine conventionale, provocand furia Parisului.

„Prima initiativa majora a (acestui nou pact numit) +AUKUS+ va fi livrarea unei flote de submarine cu propulsie nucleara Australiei”, a spus premierul australian, Scott Morrison, care a aparut in videoconferinta, ca si premierul britanic, Boris Johnson, la un eveniment prezidat de presedintele american, Joe Biden, la Casa Alba.

Franta, care vede un contract de cateva zeci de miliarde de euro scapand industriei sale navale, a criticat imediat o „decizie regretabila” si „contrara literei si spiritului cooperarii care a prevalat intre Franta si Australia”, potrivit unui comunicat comun al ministerelor apararii si de externe de la Paris.

Si nu este sigur ca Parisul se consoleaza cu afirmatiile conciliante ale lui Joe Biden care a dat asigurari miercuri ca Statele Unite doresc „sa colaboreze strans cu Franta” in aceasta zona foarte strategica. Parisul „este un partener-cheie” al Statelor Unite, a mai spus el.

„Regatul Unit, Australia si SUA vor fi legate si mai strans, ceea ce reflecta nivelul de incredere dintre noi si profunzimea prieteniei noastre”, a declarat Boris Johnson, care a obtinut astfel un succes diplomatic sigur in strategia sa pentru a evita izolarea internationala dupa Brexit.

„Pe baza istoriei noastre comune a democratiilor maritime, ne angajam intr-o ambitie comuna pentru a sprijini Australia in achizitionarea de submarine cu propulsie nucleara”, potrivit unui comunicat comun al celor trei parteneri, care precizeaza ca este o chestiune de propulsie, si nu de armament.

„Singura tara cu care Statele Unite au impartasit vreodata acest tip de tehnologie de propulsie nucleara este Regatul Unit” din 1958, indicase mai devreme un responsabil cu rang inalt de la Casa Alba. „Este o decizie fundamentala, fundamentala. Va lega Australia, Statele Unite si Regatul Unit pentru generatii”, a adaugat el.

Noua Zeelanda a anuntat ca viitoarele submarine ale vecinului si aliatului australian nu vor fi binevenite in tara. „Pozitia Noii Zeelande cu privire la interzicerea navelor cu propulsie nucleara in apele noastre ramane neschimbata”, a spus premierul Jacinda Ardern.

China nu a fost mentionata nici in declaratiile orale ale liderilor australian, britanic si american, nici in comunicatul lor care se refera la „pace si stabilitate in regiunea indo-pacifica”. Dar nu exista nicio indoiala ca noua alianta vizeaza in primul rand sa faca fata ambitiilor regionale ale Beijingului.

Joe Biden repeta de la alegerea sa ca intentioneaza sa se confrunte cu China, la fel ca predecesorul sau Donald Trump, dar intr-un mod foarte diferit, fara o disputa fata in fata.

Miercuri, el a spus ca doreste astfel „sa investeasca in cea mai mare sursa a noastra de forta, aliantele noastre” si vrea „sa le actualizeze pentru a face fata mai bine amenintarilor de azi si de maine”.

De altfel, presedintele american ii primeste la 24 septembrie, la Washington, pe premierii Australiei, Indiei si Japoniei pentru a relansa un format diplomatic, „Quad”, in adormire de mai multi ani.

Anuntul de miercuri, in pofida precautiilor de limbaj ale lui Joe Biden, ar putea foarte bine sa afecteze o alta alianta, cu Franta, pentru ca torpileaza ceea ce uneori a fost numit „contractul secolului” pentru industria franceza de aparare.

Naval Group din Franta a fost selectat in 2016 de Canberra pentru a furniza 12 submarine cu propulsie conventionala (nenucleare) derivate din viitoarele submarine nucleare franceze Barracuda, pentru 50 de miliarde de dolari australieni (31 miliarde de euro).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: