Fara prea mult tam-tam, Taiwanul devine unul dintre cei mai mari sustinatori ai fortelor aeriene ucrainene. Potrivit unui fost oficial al Pentagonului, Tony Hu, Taiwanul a donat surplusul sau de baterii de rachete sol-aer HAWK fortelor aeriene ucrainene.
Declaratiile lui Hu, facute pe calalul YouTube RJ War Room, par sa confirme informatiile din 2023 care vorbeau despre un acord de aparare aeriana negociat de SUA intre Taiwan si Ucraina, relateaza Forbes. Rachetele taiwaneze MIM-23 Homing All-the-Way Killer, impreuna cu lansatoarele si radarele lor, ar completa rachetele suplimentare HAWK donate Ucrainei de catre Statele Unite si Spania.
In total, Ucraina ar putea desfasura pana la 15 baterii HAWK fabricate de Raytheon, fiecare cu cel putin sase lansatoare de trei rachete si radarele aferente. Fortele aeriene ucrainene au intrat in razboi in februarie 2022 cu aproximativ 50 de baterii SAM – in mare parte S-300 si alte modele ex-sovietice – si de atunci au inlocuit multe dintre bateriile sovietice cu sisteme occidentale mai moderne, inclusiv Patriots de productie americana.
Presupunand ca structura globala a fortelor ucrainene de aparare aeriana a ramas aproximativ la aceeasi dimensiune, dupa scaderea pierderilor din lupta si adaugarea echipamentelor donate, HAWK-urile ar putea reprezenta aproape o treime din forte. Taiwanul nu este un sustinator vocal al efortului de razboi al Ucrainei, dar este unul semnificativ.
HAWK are mai mult de 60 de ani. Dar este simplu, fiabil, foarte mobil pe lansatoarele sale, usor de modernizat si functioneaza foarte bine impotriva dronelor mai lente, rachetelor de croaziera si aeronavelor cu echipaj. Ca un bonus, racheta HAWK este compatibila cu un alt sistem de aparare aeriana mai modern pe care il utilizeaza Ucraina: Sistemul national avansat de rachete sol-aer SUA-Norvegia sau NASAMS.
Inca din vara anului 2023, oficialii americani ar fi negociat cu omologii lor din Taiwan pentru a rascumpara de la Taipei cele cateva zeci de baterii HAWK – cu aproximativ o suta de lansatoare in total – pe care fortele taiwaneze au inceput sa le retraga in 2015 si sa le inlocuiasca cu sisteme de conceptie locala si NASAMS importate.
La acea vreme, un lot mare de HAWK-uri promitea sa ajute Kievul sa rezolve o criza iminenta: epuizarea iminenta a stocurilor de rachete pentru bateriile ex-sovietice S-300 si Buk SAM. De atunci, Ucraina si-a diversificat reteaua de aparare aeriana prin integrarea unei game largi de rachete, lansatoare si radare straine.
Racheta HAWK nu se afla in aceeasi clasa cu cel mai bun SAM al Ucrainei, Patriot, care are o raza de actiune de 160 km cu un detector radar incorporat. O racheta HAWK are o raza de actiune de doar 50 de kilometri.
Principalul dezavantaj al sistemului HAWK este ca radarul sau este susceptibil la bruiaj. Ar putea ajuta Ucraina daca vechile rachete si lansatoare ar fi integrate cu radarul superior asociat cu cele mai noi NASAMS.
Tanara si cvasinecunoscuta actrita israeliana Noa Cohen, in varsta de 22 de ani, spune ca…
In vara anului 2024, guvernul german a vandut aproximativ 50.000 de Bitcoins, obtinand incasari nete…
Potrivit publicatiei britanice The Economist, sprijinul pentru presedintele Volodimir Zelenski este in scadere, iar in…
Rusia sufera aproape 2.000 de pierderi pe zi incercand sa recucereasca regiunea Kursk si sa…
Ninsorile abundente din mai multe judete din Moldova au determinat interventii sustinute ale drumarilor pentru…
Pentru a sustine capacitatea de productie de munitie, SUA reiau productiv interna de trinitrotoluen (TNT),…