externe

Alimentele ultraprocesate indulcite artificial sunt legate de aparitia depresiei la femei, potrivit unui nou studiu

Consumul unor cantitati mai mari de alimente si bauturi ultraprocesate, in special daca acestea sunt indulcite artificial, poate fi legat de aparitia depresiei, potrivit unui nou studiu.

„Studiul sugereaza o asociere intre consumul de alimente ultraprocesate si depresie, cu un risc cu aproximativ 50% mai mare pentru cei care consuma 9 portii (pe zi) sau mai mult (cei 20% din top), in comparatie cu cei care consuma 4 portii sau mai putin”, a declarat Gunter Kuhnle, profesor de stiinta alimentatiei si nutritiei la Universitatea Reading din Marea Britanie, intr-un comunicat. El nu a fost implicat in acest studiu.

Alimentele ultraprocesate includ supe preambalate, sosuri, pizza congelata, mancaruri gata preparate si alimente cum ar fi hot dog, carnati, cartofi prajiti, sucuri, fursecuri cumparate din magazin, prajituri, bomboane, gogosi, inghetata, precum si multe alte alimente si bauturi care contin indulcitori artificiali, potrivit CNN.

„Studiul nostru s-a concentrat pe legatura dintre alimente si riscul ulterior de a dezvolta un nou episod de depresie”, a declarat coautorul studiului, Dr. Andrew T Chan, profesor de medicina Daniel K. Podolsky la Harvard Medical School si profesor de imunologie si boli infectioase la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston.

„Cu toate acestea, exista, de asemenea, posibilitatea ca pentru persoanele cu depresie cronica, alimentele ultraprocesate sa le agraveze starea”, a declarat Chan, care este, de asemenea, seful unitatii de epidemiologie clinica si translationala de la Massachusetts General Hospital din Boston.

Cand cercetatorii au analizat alimentele ultraprocesate specifice, cunoscute si sub numele de UPF, doar alimentele si bauturile preparate cu indulcitori artificiali au fost asociate cu un risc crescut de depresie in randul persoanelor studiate, care erau toate femei, a spus Kuhnle.

„Aceasta este o constatare interesanta, deoarece sugereaza ca asocierea dintre consumul de UPF si depresie este determinata de un singur factor – indulcitorii artificiali”, a adaugat el.

Care este legatura?

De ce astfel de alimente ar fi asociate cu aparitia depresiei? In primul rand, exista o legatura cunoscuta intre alimentele ultraprocesate si inflamatia cronica, a spus Chan.

Inflamatia este o cauza principala a multor boli cronice. De exemplu, studiile au asociat alimentele ultraprocesate cancerului colorectal la barbati si bolilor de inima si decesului prematur atat la barbati, cat si la femei.

„Literalmente, sute de studii leaga alimentele ultraprocesate de obezitate, cancer, boli cardiovasculare si mortalitate generala”, a mentionat Marion Nestle, profesor emerit Paulette Goddard de nutritie, studii alimentare si sanatate publica la Universitatea din New York, pentru CNN intr-un interviu acordat in 2022.

Un studiu din 2014 a descoperit o legatura intre sucurile dietetice si bauturile dietetice din fructe si depresie. Persoanele care foloseau indulcitori artificiali in cafea si ceai erau, de asemenea, mai predispuse sa dezvolte depresie, potrivit studiului.

Exista o legatura si cu dementa. Daca mai mult de 20% din caloriile zilnice ale unei persoane provin din alimente ultraprocesate, riscul de declin cognitiv creste cu aproximativ 28%, potrivit unui studiu din 2022. Pentru o dieta de 2.000 de calorii pe zi, asta ar insemna 400 de calorii: In comparatie, o comanda mica de cartofi prajiti si un cheeseburger obisnuit de la McDonald’s contin impreuna un total de 530 de calorii.

„Exista, de asemenea, o legatura intre alimentele ultraprocesate si perturbarea microbiomului intestinal”, a mai spusChan. „Acesta este un mecanism potential important care leaga alimentele ultraprocesate de depresie, deoarece exista dovezi emergente ca microbii din intestin au fost legati de starea de spirit prin rolul lor in metabolizarea si producerea de proteine care au activitate in creier.”

Asociere, nu cauza si efect

Studiul, publicat miercuri in jurnalul JAMA Network Open, a examinat dietele a aproape 32.000 de femei de varsta mijlocie care fac parte din Nurses’ Health Study II, o analiza longitudinala a sanatatii femeilor. Studiul nu a inclus niciun barbat, astfel incat rezultatele nu pot fi generalizate.

In plus, studiul este observational, ceea ce inseamna ca cercetatorii pot gasi doar o asociere intre aparitia depresiei si consumul de alimente ultraprocesate. Prin urmare, studiul nu poate lua in considerare posibilitatea unui fenomen cunoscut sub numele de „cauzalitate inversa”, a declarat Dr. David Katz, specialist in medicina preventiva si stil de viata, care nu a fost implicat in studiu.

„In masura in care bauturile dulci si alimentele ultraprocesate ofera un „confort” acut, chiar daca trecator, este, de asemenea, plauzibil ca primele neplaceri ale depresiei in crestere sa motiveze o mai mare dependenta de astfel de alimente”, a spus Katz. „In aceasta constructie, depresia determina un aport sporit de UPF-uri, mai degraba decat invers”.

De asemenea, este posibil ca depresia si un aport mai mare de alimente „nesanatoase” si „de confort” sa se „hraneasca reciproc”, a spus Katz, care a fondat organizatia non-profit True Health Initiative, o coalitie globala de experti dedicata medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viata.

„Este probabil ca depresia timpurie sa compromita restrictia alimentara si sa creasca aportul de alimente „de confort” si „junk”. Degradarea starii de spirit ar putea apoi sa degradeze si mai mult alimentatia, si urmeaza o spirala degeneranta”, a spus el.

De asemenea, este dificil de separat orice impact al dietei asupra riscului de depresie in comparatie cu alti factori de risc cunoscuti, cum ar fi istoricul familial de depresie, nivelul ridicat de stres si lipsa unei retele sociale de sprijin, a declarat Dr. Paul Keedwell, psihiatru consultant si membru al Colegiului Regal de Psihiatrie, intr-un comunicat. El nu a fost implicat in acest studiu.

Cercetatorii au tinut cont de o serie de alte cauze potentiale ale depresiei, cum ar fi varsta, indicele de masa corporala (IMC), numarul total de calorii, terapia hormonala la menopauza, consumul de alcool, durata somnului, durerea si alte boli, cum ar fi diabetul si hipertensiunea.

„Lista de factori asociati cu consumul de UPF, cum ar fi un IMC mai mare, mai mult fumat si mai putine exercitii fizice, subliniaza cat de multi factori de confuzie pot exista”, a declarat Keith Frayn, profesor emerit de metabolism uman la Universitatea din Oxford, intr-un comunicat. Frayn nu a fost implicat in acest studiu.

„Cu toate acestea, se pare ca autorii i-au ajustat pe acestia cat de atent posibil, iar relatia dintre indulcitorii artificiali si depresie iese in evidenta in mod clar”, a spus Frayn.

„Acest lucru se adauga la preocuparile tot mai mari legate de indulcitorii artificiali si sanatatea cardiometabolica”, a adaugat el. „Legatura cu depresia necesita confirmare si cercetari suplimentare pentru a sugera cum ar putea fi provocata”.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Share
Published by
Karina Macovei

Recent Posts

Premierul desemnat al Frantei ar urma sa-si prezinte guvernul „inaintea zilei de duminica”

Franta ar urma sa aiba un guvern "inainte de duminica", a afirmat joi seara premierul…

2 minute ago

UE aloca 10 miliarde de euro pentru sprijinul statelor afectate de inundatii. Ursula von der Leyen: „Europa este alaturi de voi”

Presedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat joi, in Polonia, ca Uniunea Europeana…

6 minute ago

Judetul Galati: Interventie umanitara in zonele inundate, organizata de „Salvati Copiii Romania”

Organizatia Salvati Copiii Romania a mobilizat un fond de urgenta pentru a sprijini localitatile afectate…

16 minute ago

Kamala Harris a obtinut cel mai mare avans din campania electorala de pana acum in ultimele sondaje realizate in SUA

Un sondaj YouGov/The Economist realizat in perioada 15-17 septembrie a aratat ca Harris il conduce…

17 minute ago

Zilele Bucurestiului 2024: Sarbatoare de 565 de ani cu evenimente variate in weekend-ul 21-22 septembrie

Zilele Bucurestiului marcheaza 565 de ani de la prima atestare documentara a Capitalei. Evenimentele se…

18 minute ago

Animalele de la gradina zoologica de pe Insula Margareta din Budapesta au fost evacuate din cauza inundatiilor Dunarii

In urma cresterii nivelului apei Dunarii in septembrie 2024, aproximativ 110 animale de la gradina…

20 de minute ago