India si China si-au exprimat ingrijorarea cu privire la impactul invaziei in curs de desfasurare a Rusiei in Ucraina – subliniind incalcarea dreptului international si a integritatii teritoriale – in cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU de joi, semne rare de distantare fata de Rusia din partea celor doua tari care au fost probabil provocate de amenintarea implicita a presedintelui rus Vladimir Putin de a folosi arme nucleare, scrie Forbes.
Ministrul indian de externe S Jaishankar a declarat ca „nu poate exista nicio justificare pentru incalcarea drepturilor omului sau a dreptului international”, aratand rapoartele privind crimele in masa din teritoriile ucrainene care se aflau anterior sub controlul Rusiei.
Criticand amenintarile voalate ale lui Putin, Jaishankar a declarat ca „problema nucleara provoaca o neliniste deosebita” si a semnalat problema penuriei globale de alimente si combustibil declansata de invazie.
Jaishankar a reiterat, de asemenea, schimbul recent de replici dintre premierul indian Narendra Modi si Putin, in care acesta a afirmat ca „epoca de astazi nu este a razboiului”, indemnandu-l pe liderul rus sa puna capat in mod pasnic conflictului.
Inaintea referendumului orchestrat de Rusia pentru anexarea teritoriului Ucrainei, ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, a declarat ca Beijingul considera ca „suveranitatea si integritatea teritoriala a tuturor tarilor ar trebui respectate”, adaugand ca „principiile Cartei ONU ar trebui respectate”.
Dupa o intalnire cu omologul sau chinez Xi Jinping la inceputul acestei luni, Putin a recunoscut ca Xi a ridicat „intrebari si ingrijorari” cu privire la situatia din Ucraina.
Ministrii de externe ai Braziliei si Africii de Sud – care sunt membri ai aliantei BRICS, din care mai fac parte Rusia, India si China – au condamnat, de asemenea, „conflictul in curs de desfasurare si criza umanitara din Ucraina” si au subliniat necesitatea de a mentine „integritatea teritoriala a statelor”.
Recunoscand aparenta schimbare de opinie fata de Rusia, secretarul de stat Antony Blinken a declarat in fata Consiliului de Securitate: „Auzim multe despre diviziunile dintre tari la Natiunile Unite. Dar, recent, ceea ce este surprinzator este unitatea remarcabila dintre statele membre atunci cand vine vorba de razboiul Rusiei impotriva Ucrainei… Chiar si un numar de natiuni care mentin legaturi stranse cu Moscova au declarat public ca au intrebari si ingrijorari serioase cu privire la invazia in curs a presedintelui Putin.”
Atat India, cat si China au incercat sa ramana neutre pe fondul conflictului in curs de desfasurare si s-au ferit sa critice public Rusia. Inaintea invaziei, China a declarat ca are un parteneriat „fara limite” cu Rusia si chiar a fost de acord ca are preocupari legitime cu privire la extinderea NATO in Europa de Est.
De la inceputul conflictului, oficialii chinezi au criticat sanctiunile occidentale impotriva Rusiei, dar nu a oferit niciun sprijin militar Moscovei.
India a incercat sa evite sa critice Rusia – cel mai mare furnizor de arme al sau – chiar daca a dezvoltat legaturi stranse cu Statele Unite pe fondul unei rivalitati regionale in curs de dezvoltare cu China.
In timp ce natiunile occidentale au luat masuri pentru a reduce sau a sanctiona energia ruseasca, India si China au continuat sa importe petrol ieftin din Rusia. Ambele tari au refuzat, de asemenea, sa participe la efortul G7 de a pune un plafon la preturile petrolului rusesc. Cu toate acestea, eforturile Rusiei de a anexa mari portiuni de teritoriu ucrainean si amenintarea lui Putin de a folosi arme nucleare reprezinta prea mult atat pentru China, cat si pentru India – care sunt inarmate nuclear si au multiple dispute teritoriale cu alte natiuni.
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…