Ambasada SUA, despre raul facut de PSD: „Statul de drept trebuie refacut, Sectia Speciala ar trebui desfiintata”

news

David Muniz, charge d’affaires al Ambasadei SUA la Bucuresti, a declarat intr-un interviu la TVR ca Sectia Speciala trebuie sa fie desfiintata, asa cum au promis liderii coalitiei aflata la guvernare. „Multe institutii europene de justitie s-au pronuntat clar ca acea Sectie ar trebui sa fie desfiintata”, a subliniat Muniz.

„In problema SIIJ, pozitia noastra a fost clara si o repet. Credem ca aceasta coalitie trebuie sa isi tina promisiunile pentru a desfiinta SIIJ. Multe institutii europene de justitie s-au pronuntat clar ca acea Sectie ar trebui sa fie desfiintata.

Cred ca este inca prea devreme pentru coalitie. Ei muncesc din greu si cred ca rezultatele se vor vedea. Se munceste mult in parlament si la guvern pentru a gasi calea cea mai buna, pentru a se tine de acele promisiuni, pentru a readuce, a reface statul de drept in Romania si sunt foarte increzator in legatura cu asta, dar e ceva care ne preocupa. Este in interesul strategic al SUA sa vada statul de drept respectat.

Printre alte motive, presedintele Biden a facut din lupta anticoruptie o prioritate de securitate nationala. Coruptia nu este doar o problema, desi este o problema grava, pentru tarile in care exista. Este o amenintare la adresa securitatii, pentru ca permite unora sa exploateze slabiciunile acelei tari. Si din acest motiv suntem foarte interesati sa vedem progrese”, a declarat Muniz.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a declarat in urma cu cateva zile ca isi doreste o sesiune parlamentara extroardinara la Senat pentru adoptarea legii de desfiintare a Sectiei de Investigare a Infractiunilor in Justitie, el precizand ca la inceputul lunii iulie va veni si punctul de vedere al Comisiei de la Venetia pe acest subiect.

”Astazi Sectia de Investigare a Infractiunilor in Justitie ar fi trebuit sa fie deja istorie. (…) SIIJ-ul, asa cum am spus, are zilele numarate, pentru ca la inceputul lunii iulie vom primi si avizul din partea Comisiei de la Venetia, care eu nu am emotii personal ca va fi un aviz in care se va merge pe aceeasi linie, Comisia de la Venetia a criticat de la bun inceput infiintarea acestei Sectii speciale si nu am asteptarea sa aiba o alta opinie.

(…) Imediat dupa ce vom avea acest aviz din partea Comisiei de la Venetia, adica la inceputul lunii iulie, am propus o sesiune extraordinara a Parlamentului, a Senatului, pentru a vota in camera decizionala – deci, nu mai avem de trecut prin mai multe etape; deja legea a fost votata in Camera, urmeaza votul final in Senat. (…) Desfiintarea Sectiei speciale se va intampla, asta e o certitudine. Faptul ca nu s-a realizat pana acum este un lucru care nu ne da motive de bucurie, insa aceasta sectie, in aceasta perioada de vacanta parlamentara, eu cred ca ar trebui desfiintata”, a spus el, duminica, la Digi 24, citat de Agerpres.

In opinia ministrului, felul cum va fi adoptata legea de desfiintare a SIIJ va fi un semnal si pentru modul in care vor decurge dezbaterile pe legile Justitiei.

”Nu era o chestiune pe care sa mi-o doresc neaparat, aceasta de a avea semnale suplimentare din partea Comisiei de la Venetia pe acest subiect al desfiintarii SIIJ, pentru ca asa cum spuneam deja s-a exprimat Comisia de la Venetia, dar in momentul in care au fost anumite amendamente in Camera Deputatilor si au existat comentarii in spatiul public din partea unor magistrati, din partea societatii civile, am considerat ca este foarte important sa primim acest aviz si sa vedem ce parere au si altii din exterior”, a mentionat ministrul.

Stelian Ion a facut referire la discutiile din coalitie pe subiectul desfiintarii SIIJ.

”Au existat din partea unor colegi de coalitie anumite indoieli. Eu personal am insistat si am fost prezent la toate discutiile pe Sectia speciala incercand sa-i conving pe colegi ca aceasta este varianta cea mai corecta, de revenire la situatia dinainte de infiintarea sectiei, care a fost o situatie in care lucrurile functionau, aveam urmariri, aveam anchete pe toate domeniile, pe partea de coruptie DNA-ul avea activitate si in privinta magistratilor. Ce se intampla acum e total inacceptabil. (…) E foarte limpede ca varianta cea mai buna este aceea care este consemnata in programul de guvernare: desfiintarea SIIJ, refacerea competentei DNA pe portiunea, evident, care intereseaza coruptia, dosarele care nu tin de acest fenomen al coruptiei, spre exemplu, cele care tin de criminalitate organizata sa mearga catre DIICOT si alte dosare catre Parchetul de pe langa Inalta Curte si aceasta ar fi solutia cea mai potrivita”, a mai spus el.

Ministrul a adaugat ca nu agreeaza ideea sustinuta de UDMR in cazul SIIJ.

”Dumnealor spun ca ar trebui ca toate dosarele acestea sa fie instrumentate de o sectie din cadrul Parchetului General, SIIJ-ul este in prezent o sectie in cadrul Parchetului General. Daca mutam dosarele dintr-o parte in alta nu vom putea avea asteptari ca lucrurile vor fi radical diferite”, a subliniat Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: