Ambasadoarea SUA la Bucuresti, Kathleen Kavalec: „Astept cu nerabdare sa descopar Via Transilvanica”. „Time” a inclus traseul in topul celor mai frumoase locuri din lume

news

Topul celor mai frumoase locuri de vizitat din lume, realizat de prestigioasa revista americana Time include in acest an si traseul Via Transilvanica din Romania. Drumul din Romania, un El Camino romanesc, apare alaturi de celebrele Cortina d’Ampezzo (Italia), La Maison Rabelais de pe Valea Loarei (Franta), dar si de destinatii din Indonezia, Mexic, Brazilia sau Kenya.

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucuresti, a spus cu aceasta ocazie, ca de cand a auzit de Via Transilvanica, a cautat o sansa sa faca drumetii acolo. Intr-o postare in pagina sa de la reteaua X (fosta Twitter), ambasadoarea Statelor a declarat ca asteapta cu nerabdare sa o descopere.

„Calatorii interesati de padurile Romaniei si de ecoturism ar trebui sa exploreze Via Transilvanica. Traseul se intinde peste sapte regiuni istorice, 10 judete si 12 situri UNESCO, fiind recunoscut pentru rolul sau in dezvoltarea locala”, noteaza, in recomandarea sa, revista Time.

„Calatorii activi curiosi sa descopere padurile virgine ale Romaniei si ecoturismul sau linistit ar trebui sa aiba in vedere noua Via Transilvanica, un traseu care traverseaza tara in diagonala, de la Manastirea Putna din Bucovina, pana la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunarii.

„Calea care uneste”

Inaugurat in octombrie 2022, traseul de drumetii, ciclism si calarie de 882 de mile a fost fondat de ONG-ul romanesc Tasuleasa Social, pentru a revitaliza peste 400 de comunitati seculare, marginalizate de depopulare si constrangeri economice”, se arata in articol.

Supranumit „calea care uneste”, pentru concentrarea sa pe comunitati, proiectul poarta calatorii prin sate traditionale care traiesc din cultivarea pamantului, primind excursionistii incantati de farmecul salbatic transilvanean, scriu autorii.

„Vizitatorii pot rezerva o camera intr-un hotel sau han sau pot cauta cazare in casele si parohiile localnicilor, unde mesele gatite in casa sunt facute cu produse din gospodarie.

Ghidurile amanuntite pentru calatori si motociclisti detaliaza optiunile de cazare pentru fiecare traseu. Borne unice sculptate de artisti marcheaza fiecare kilometru al traseului, facand din acesta una dintre cele mai mari expozitii de sculptura in aer liber din lume.

Unele indicatoare se gasesc langa locuri notabile, cum ar fi Cetatea Alba Carolina sau sate de basm sasesti precum Biertan, unde abunda pensiunile traditionale”, se mai arata in articol.

„Cuprinzand sapte regiuni istorice diverse din punct de vedere etnic din 10 judete, plus 12 situri incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO, Via Transilvanica a fost elogiata de Europa Nostra pentru rolul sau revolutionar in dezvoltarea locala durabila, primind chiar doua premii europene pentru patrimoniu: unul pentru implicarea cetatenilor si sensibilizarea opiniei publice – Citizens’ Engagement and Awareness-Raising, si premiul publicului – Public Choice Award”, au mai mentionat autorii documentarului din revista americana.

(foto: facebook.com/ViaTransilvanica)

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: