externe

Ambasadorul Rusiei la Washington schiteaza planul Moscovei de rasturnare a ordinii mondiale conduse de SUA: „Punerea sa in aplicare va dura cativa ani”

Ambasadorul Rusiei in Statele Unite a prezentat pentru Newsweek continutul si principiile de baza ale incercarii Kremlinului de a remodela ordinea mondiala intr-un mod care sa submineze influenta internationala a Washingtonului.

Observatiile au fost facute in timp ce administratia presedintelui Joe Biden incearca sa stranga si mai mult legaturile in strainatate, in incercarea de a izola Moscova, care continua sa poarte razboi in Ucraina vecina. Presedintele rus Vladimir Putin a prezentat in detaliu o cale de a pune capat razboiului in timpul unui discurs amplu sustinut saptamana trecuta in cadrul unei reuniuni a inaltilor oficiali diplomatici. Propunerile au fost categoric respinse de Kiev si de sustinatorii sai internationali.

Ambasadorul rus Anatoli Antonov sustine ca Occidentul a ratat un mesaj-cheie al lui Putin care se concentreaza pe rasturnarea echilibrului de putere de dupa Razboiul Rece.

„Expertii si politologii par sa fi ignorat punctele-cheie din discursul presedintelui, care a facut apel la comunitatea internationala, in primul rand pe continentul eurasiatic, sa fie de acord cu necesitatea unei noi arhitecturi de securitate”, a declarat Antonov pentru Newsweek.

„Intre timp, ideile si sugestiile incluse in propunerea noastra explica multe atat in ceea ce priveste opozitia fata de Occident si ‘proiectul ucrainean’ al acestuia, cat si in ceea ce priveste eforturile sistemice ale Moscovei de a aprofunda cooperarea normala si reciproc respectuoasa cu Sudul Global”, a mai spus el.

Antonov a afirmat ca „criza accelerata a euro-atlantismului este de mult timp evidenta pentru capitalele care se straduiesc sa scape de dictatura unipolara”.

Nemultumirile lui Putin cu privire la arhitectura de securitate a sferei de influenta post-sovietice au fost o caracteristica a retoricii liderului rus de la preluarea puterii in urma cu aproape un sfert de secol. Punctul central al acestei pozitii a fost opozitia constanta fata de extinderea aliantei militare NATO conduse de SUA in regiunile dominate candva de rivalul URSS, constituite pana in 1990 in Pactul de la Varsovia.

Disputa a degenerat pentru prima data in conflict in Ucraina in 2014, dupa ce o revolta a inlaturat guvernul de la Kiev in favoarea unei administratii pro-occidentale. Evenimentele au fost urmate rapid de capturarea de catre Rusia a peninsulei Crimeea si de izbucnirea unei insurgente aliniate Moscovei in regiunea estica Donbas.

Situatia s-a deteriorat si mai mult in 2021, cand Rusia a adunat trupe de-a lungul granitelor Ucrainei si a inceput sa se angajeze cu SUA si NATO in negocieri pentru reducerea prezentei NATO in Europa de Est. Dupa ce discutiile au esuat, Putin a declarat o „operatiune militara speciala” in cadrul careia trupele ruse au lansat un razboi impotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, care continua pana in prezent.

Desi trupele ruse au inregistrat noi progrese in ultimele luni, conflictul a intrat in mare parte intr-un impas sangeros. Propunerea lui Putin de a pune capat razboiului prevedea, printre altele, retragerea totala a fortelor ucrainene din cinci teritorii anexate Rusiei, adoptarea de catre Kiev a unei pozitii neutre, nealiniate si fara arme nucleare, precum si ridicarea sanctiunilor occidentale.

SUA si alti sustinatori ai Ucrainei au incercat sa dubleze asistenta militara acordata Kievului pentru a-l sprijini pe presedintele Volodimir Zelenski impotriva a ceea ce ei considera in mod colectiv a fi un razboi de agresiune nejustificat.

„Permiteti-mi sa subliniez ca, la 14 iunie, presedintele rus Vladimir Putin a propus un plan pasnic pentru incheierea conflictului ucrainean. Ca raspuns, am vazut doar noi livrari de arme catre regimul de la Kiev”, a declarat Antonov. „Astfel, reactia Washingtonului este evidenta: politicienii americani nu au nevoie de pace. Ei se concentreaza doar pe razboi, cu obiectivul de a provoca o infrangere strategica Rusiei”, a mai spus el.

Antonov a enumerat cateva aspecte-cheie ale planului Kremlinului de a diminua puterea occidentala.

„Propunerile noastre implica eliminarea vidului de reglementare si institutional in sfera securitatii eurasiatice, recunoasterea autentica si sincera a miscarii lumii catre multipolaritate”, a declarat Antonov. „In acelasi timp, viitorul sistem ar trebui sa se bazeze pe principiile Cartei O.N.U. si pe suprematia dreptului international”, a mai spus el.

„Acesta nu va fi indreptat impotriva intereselor nimanui. Va deveni un fel de ‘asigurare’ impotriva tulburarilor geopolitice la care poate duce un model de globalizare construit pe principii occidentale. Este important sa se previna fragmentarea si formarea de aliante opuse si, in cele din urma, sa se previna izbucnirea unui conflict armat la scara larga”, a continuat el.

Administratia Biden si-a exprimat scepticismul profund fata de discutiile despre pace si cooperare cu Kremlinul.

„Rusia nu a aratat niciun interes in a se angaja in negocieri de buna credinta”, a declarat pentru Newsweek un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA.  ”Kremlinul a lansat acest razboi brutal si neprovocat. Rusia ocupa aproape 20% din teritoriul suveran al Ucrainei si continua sa atace Ucraina in fiecare zi”. a mai spus el.

„Acum, Vladimir Putin spune ca pretul pacii este sa permita Rusiei sa ocupe si mai mult teritoriu ucrainean. Nu exista nicio tara in lume care sa poata spune ca acest lucru este acceptabil conform Cartei ONU, dreptului international, moralitatii de baza sau bunului simt”, a continuat el.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat a reiterat, de asemenea, pozitia administratiei Biden de a sprijini cererile Ucrainei de a pune capat conflictului, care includ retragerea totala a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

„Nimeni nu doreste ca acest razboi sa se incheie mai mult decat Ucraina si poporul sau, dar orice decizie privind negocierile ii revine presedintelui Zelenski”. a declarat purtatorul de cuvant.

Pe fondul ingrijorarilor cu privire la escaladarile ulterioare si la retorica nucleara in crestere din jurul razboiului, Antonov a descris necesitatea de a redefini ordinea de securitate eurasiatica ca fiind una esentiala pentru a aduce pacea in regiune si pentru a evita conflictele viitoare.

„Initiativa prezentata de presedintele rus va necesita eforturi colosale si determinare politica”, a declarat Antonov. „Punerea sa in aplicare va dura ani de zile. Pozitiile cu privire la multe elemente de baza trebuie inca sa fie definite si sincronizate. Dar munca trebuie sa inceapa imediat”, a continuat el.

„Omenirea este obligata sa faca acest lucru de dragul pacii, stabilitatii si prosperitatii economice, de dragul generatiilor viitoare, de dragul unui cer calm deasupra capetelor noastre”, a incheiat Antonov.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Recent Posts

Propagandistii Moscovei pregatesc terenul pentru modificarea doctrinei nucleare: „Un atac cu drona a avut loc recent asupra Kremlinului. Asta nu este extraordinar?”

Propagandistii Kremlinului avertizeaza deseori ca un razboi nuclear ar putea izbucni pe fondul conflictului din…

6 minute ago

Lupta anticoruptie in Ucraina: Un fost oficial Ukrenergo a cumparat veste antiglont la un „pret umflat artificial”, de doua ori mai mare

Agentii de aplicare a legii au inculpat un fost sef de departament din cadrul Ukrenergo,…

12 minute ago

Razboiul se extinde in Liban. Germania isi indeamna cetatenii sa paraseasca Libanul cat mai curand posibil

Germania si-a indemnat miercuri cetatenii sa paraseasca Libanul cat mai curand posibil, din cauza riscului…

2 ore ago