Categories: news

Ambasadorul SUA cere ROMANILOR sa primeasca refugiati: „Lasati-i sa devina parte a noii Romanii”

Intr-un text difuzat de Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, ambasadorul Hans Klemm ii indeamna pe romani sa ii primeasca cu bratele deschise pe migranti, pentru ca „nimeni nu poate sti de unde va proveni urmatorul Einstein”.

„Nu considerati acest lucru o potentiala povara pentru societate, ci o potentiala resursa. Lasati-i pe acesti imigranti sa devina parte a acestei noi Romanii pe care o creati, una lipsita de coruptie, in care principiile statului de drept se aplica tuturor cetatenilor si fiecaruia in parte si in care fiecare membru al societatii are ocazia de a contribui la vibranta cultura si economie a Romaniei”, a afirmat Hans Klemm.

Iata textul ambasadorului Hans Klemm:

AM PRIMIT UN E-MAIL DE LA JAMES BOND

de Ambasadorul SUA, Hans Klemm

Recent am primit un e-mail de la James Bond. Imi dau seama ca acesta nu este numele sau real, ci un pseudonim, dar subiectul abordat era unul serios. Din cuvintele sale, era evident ca isi iubeste foarte mult tara, Romania, si ca este preocupat de bunastarea si viitorul acesteia. Voia sa afle care este parerea mea despre ceea ce el a numit „invazia musulmana” a Europei. Era ingrijorat cu privire la imigrantii recent sositi pe continent, in special in aceasta tara si mi-a cerut sa comentez subiectul. Am considerat ca este important sa fac acest lucru.

Permiteti-mi sa incep mentionand ca sunt american de prima generatie. Tatal meu a emigrat din Germania si a mers sa lucreze in Statele Unite, in Michigan. Acolo si-a creat o viata si si-a intemeiat o familie. S-a implicat in comunitatea sa si a fost un cetatean patriot. Aceasta poveste nu este unica; ea este povestea Americii. Cu exceptia celor care sunt indieni americani puri, cu totii avem radacini in alte tari. Provenim din tari din intreaga lume, dar avem un lucru in comun: suntem americani. Suntem diversi nu doar din punct de vedere etnic, ci si religios, unii crezand intr-o putere suprema, altii nu.

In Statele Unite, chestiunea diversitatii a fost o lupta. In primul sau discurs de investitura, presedintele Obama, al carui tata era originar din Kenya, a declarat ca diversitatea Americii, pe care a numit-o „mostenirea-mozaic” este „un atu, nu o slabiciune”. Cred cu tarie ca asa este si as adauga ca acesta este de fapt unul dintre principalele noastre atuuri.

Intrebarea domnului Bond este oportuna. In luna ianuarie, in SUA am sarbatorit ziua de nastere a Dr. Martin Luther King Jr. El a luptat pentru egalitate si a promovat atat drepturile civile, cat si drepturile omului, intr-o perioada istorica in care nu ne ridicam la inaltimea valorilor consfintite in documentele noastre fondatoare, care declarau ca toti oamenii au fost creati egali. Pentru eforturile sale, in 1964, el a primit Premiul Nobel pentru Pace. Atunci a spus ca: „Mai devreme sau mai tarziu, toti oamenii din lume vor trebui sa descopere o modalitate de a trai impreuna in pace, transformand astfel aceasta elegie cosmica intr-un psalm creator al fratiei.”

Luna trecuta, la Bucuresti am marcat Ziua Internationala a Comemorarii Victimelor Holocaustului. Acest eveniment anual ii omagiaza pe aceia care au fost ucisi fara sens doar pentru ca erau diferiti. In octombrie 2015, la un eveniment similar, presedintele Iohannis a declarat: „Acum, cand mii de refugiati bat la portile continentului nostru, tentatiile populismului si rasismului risca sa renasca. Sunt convins ca putem sa depasim impreuna aceasta situatie complicata si sa facem fata cu bine.”

Am mentionat aceste doua comemorari recente pentru a evidentia eforturile pe care le-au facut de-a lungul istoriei tarile noastre in privinta diverselor grupuri etnice. Astazi ne aflam in fata unui noi test, al celor care fug de razboiul si persecutia din Orientul Mijlociu. Multe dintre aceste persoane scapa din conflicte ingrozitoare si printre acesti migranti vulnerabili se numara multe femei si multi copii care au nevoie de protectie. Aplaud generozitatea si compasiunea cu care multi cetateni si lideri europeni au raspuns deja la aceasta criza. Va intrebati, poate, ce contributie a avut propria mea tara, Statele Unite ale Americii, in aceasta situatie de criza.

De la inceputul crizei din Siria, Statele Unite au oferit asistenta umanitara in valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, mai mult decat orice alt donator unic, pentru a ajuta la imbunatatirea conditiilor cumplite cu care se confrunta 7.600.000 de persoane stramutate pe teritoriul Siriei si peste 4.000.000 de refugiati sirieni din regiune, din Liban, Turcia, Iordania, Irak si Egipt. In 2014 si 2015, America a primit circa 70.000 de refugiati din intreaga lume. De asemenea, vom creste numarul reinstalarilor cu peste 40% in urmatorii doi ani, primind 85.000 de refugiati in 2016 si 100.000 in 2017. Cel putin 10.000 dintre refugiatii primiti in SUA anul acesta vor fi din Siria. In 2015, am oferit o contributie regionala in valoare de 26.600.000 de dolari Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati, pentru programele sale din Europa. Banii au fost folositi pentru a furniza alimente, apa si asistenta juridica refugiatilor care tranzitau Grecia, Macedonia si Serbia si alte tari. Din 1975 pana in prezent, am primit peste 3.000.000 de refugiati pe teritoriul SUA. Ei au avut o contributie nepretuita la bogatia culturii americane, au contribuit la cresterea puterii noastre economice si au cinstit valorile fundamentale ale natiunii noastre, inscriptionate pe Statuia Libertatii.

Cu siguranta, poate fi infricosator sa primesti noi imigranti, mai ales in numar mare. Ce se va intampla daca nu se acomodeaza, daca vor sufoca serviciile sociale, financiare sau medicale, daca iau locurile de munca ale unor oameni care sunt aici de ani de zile? Exista multe necunoscute. Dar sa nu uitam ca unele dintre cele mai mari contributii ale Americii la societate s-au datorat imigrantilor.

Albert Einstein, unul dintre cei mai inteligenti oameni din lume, a fugit de persecutia din Germania nazista pentru a cauta siguranta in Statele Unite. Un membru fondator al formatiei renumite si inspirat numite „The Fugees”, prescurtarea de la „refugees” („refugiatii”), Wyclef Jean, a sosit in America in 1982, din Haiti, o tara afectata de saracie. Fosta mea sefa, Madeline Albright, a fugit de comunismul din Cehoslovacia, devenind ulterior prima femeie secretar de stat al SUA. Luong Ung, a evadat din regimul opresiv din Cambodgia si avea sa devina activist pentru drepturile omului si purtator de cuvant al campaniei impotriva minelor anti-personal. Dupa ce a fugit din Cuba, Gloria Estefan avea sa castige mai apoi 7 premii Grammy si avea sa isi faca ritmurile latino auzite in intreaga lume. Mahnaz Afkhami era Secretar General al Organizatiei pentru Femei din Iran, care promova drepturile femeilor. In timpul unei misiuni la ONU, la New York, in 1978, ea a solicitat azil in Statele Unite, fiindu-i teama ca la intoarcerea in Iran avea sa fie executata dupa Revolutia Islamica. Ea este in prezent presedinte al ONG-ului Women’s Learning Partnership for Rights, Development, and Peace, pe care l-a fondat.

Am prezentat aceste exemple pentru ca nimeni nu poate sti de unde va proveni urmatorul Einstein, sau urmatoarea Estefan. Ceea ce este important este ca toata lumea sa fie tratata uman si cu demnitate. Tuturor trebuie sa li se ofere o sansa sa se dezvolte, sa aiba o contributie si sa schimbe ceva in aceasta lume. Stiu ca nu este un lucru usor, insa le multumesc celor care l-au primit pe tatal meu cu atatia ani in urma, atunci cand a ajuns pe tarmurile Americii. Astazi sunt extrem de mandru si profund onorat sa impartasesc povestea Americii si a mea, celor care ar putea sa o considere un exemplu de toleranta si incluziune.

Cred ca Romania ar putea fi tara est-europeana care sa reprezinte un exemplu de toleranta si incluziune, primindu-i pe aceia care isi doresc un viitor mai bun. Cei care isi cauta o noua casa aduc cu ei energie si idei, spirit antreprenorial si entuziasm. Nu considerati acest lucru o potentiala povara pentru societate, ci o potentiala resursa. Lasati-i pe acesti imigranti sa devina parte a acestei noi Romanii pe care o creati, una lipsita de coruptie, in care principiile statului de drept se aplica tuturor cetatenilor si fiecaruia in parte si in care fiecare membru al societatii are ocazia de a contribui la vibranta cultura si economie a Romaniei.

Pe 3 februarie, la o moschee din Statele Unite, presedintele Obama le-a reamintit tuturor musulmanilor americani: „Nu sunteti musulmani sau americani, sunteti musulmani si americani.” Ii incurajez pe toti locuitorii acestei minunate tari cu o indelungata istorie si o foarte mare diversitate, sa ii primeasca pe imigranti si sa-i ajute sa fie musulmani si romani. Da, domnule Bond, acest lucru este posibil.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

In fata liderilor UE, Orban vorbeste in numele „prietenului” Trump: „Americanii vor renunta la acest razboi. Europa nu poate finanta singura acest razboi”

Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…

10 ore ago

Trump l-a implicat pe cel mai bogat om din lume in discutiile sale cu Zelenski. „Pot sa confirm” – inalt oficial de la Kiev

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a participat la convorbirea telefonica miercuri intre…

2 ore ago

Romania TV, condamnata sa plateasca 95.000 de euro familiei Sacarin: „Incalcarea dreptului la demnitate, imagine si viata privata”

Romania TV a fost condamnata de Tribunalul Bucuresti, vineri, sa plateasca despagubiri de 95.000 de…

9 ore ago

Spania trimite o nava de cercetare sa scaneze fundul marii in cautarea victimelor din provincia Valencia

O nava spaniola de cercetare care investigheaza ecosistemele marine a fost deturnata de la sarcina…

6 ore ago

Rusia a condamnat doi soldati care au ucis o intreaga familie in Ucraina

Un tribunal din Rusia a condamnat doi soldati rusi la inchisoare pe viata pentru uciderea…

6 ore ago

SUA acuza un iranian de organizarea unui complot pentru a-l ucide pe Donald Trump

Statele Unite au acuzat un iranian in legatura cu un presupus complot ordonat de Corpul…

6 ore ago