Ambasadorul SUA trosneste iar PSD: „Nepotismul a infestat sistemul economic al Romaniei. Salut eforturile presedintelui Iohannis”

politica

Adrian Zuckerman, acuzatii, ambasador, Manuela Catrina, China, Huawei, interese

Mediul antreprenorial sanatos reprezinta un element cheie pentru construirea si consolidarea democratiei, iar Romania poate fi un lider de talie mondiala si un model demn de urmat de tarile din regiune, a declarat vineri ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Adrian Zuckerman, cu prilejul participarii sale la „Topul national al firmelor private din Romania”, eveniment organizat de Consiliul National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii.

„Suntem mandri sa sprijinim eforturile Consiliului National de a promova dezvoltarea antreprenoriala bazata pe piata. De la sosirea mea in Romania, am vorbit de multe ori despre perioada Renasterii in Romania. Romania este pe cale sa devina un lider european in domeniul finantelor, industriei, agriculturii, stiintelor si artelor. Niciodata nu am avut retineri in a crede ca Romania este in stare de lucruri marete si cred cu tarie ca Romania poate fi un lider de talie mondiala si un model demn de urmat pentru celelalte tari din regiune si din intreaga Europa. Acum 30 de ani, dupa caderea regimului comunist, unul dintre primele lucruri care s-a realizat a fost privatizarea multora dintre companiile si intreprinderile de stat. Acesta a fost un prim pas bun, insa demersul nu a fost finalizat. Astazi, Romania are cel mai mare numar de companii detinute integral de stat din Europa – peste 1.200. Are si cel mai mare numar de companii detinute partial de stat. Romania trebuie sa continue cesionarea si calea catre privatizarea completa”, a spus oficialul american, citat de Agerpres.

Ambasadorul SUA a aratat ca Guvernul nu dispune de competentele necesare pentru a crea si conduce eficient si profitabil companiile.

„Astfel de companii detinute de stat reprezinta o sursa de patronaj politic, de persoane cu conexiuni politice, nepotism si alte mediocritati. Companiile detinute de stat incetinesc economia, adapostesc coruptia, impiedica o concurenta corecta si amana cresterea economica. Este practic imposibil ca firmele private sa concureze eficient cu companiile detinute de stat. Pe intreg mapamondul s-a dovedit ca pietele libere, economiile private au generat mai multa bunastare si prosperitate pentru natiunile si popoarele lor, decat orice alt sistem. Un mediu antreprenorial sanatos necesita oameni extraordinari si talentati, ca dumneavoastra care sunteti astazi aici, ca reprezentanti din toate colturile Romaniei. Insa acest lucru este doar primul pas, o samanta, daca vreti. Este nevoie si de un mediu in care semintele ideilor voastre si munca asidua sa prinda radacini. Acesta presupune trei elemente: mijloace puternice de protejare a proprietatii intelectuale, aplicarea principiului statului de drept si reglementari de bun simt in domeniul afacerilor”, a explicat ambasadorul.

Potrivit acestuia, fara drepturi de proprietate intelectuala nu exista un stimulent real pentru inovare, iar „oamenii nu sunt motivati sa munceasca din greu si sa creeze produse si servicii daca stiu ca roadele muncii lor vor fi furate de companii din China si din alte tari care nu au respect pentru drepturile de proprietate intelectuala”.

„Situatia era la fel si cat timp a condus regimul comunist aici, cand persoanele talentate si munca poporului roman erau directionate integral sa sustina clasa corupta de la guvernare. A doua conditie necesara pentru dezvoltarea unui mediu antreprenorial infloritor este aplicarea principiului statului de drept – un sistem juridic predictibil, consecvent – cu drepturi executorii – si transparent. Antreprenoriatul adevarat nu poate inflori intr-un mediu in care nu exista cai de recurs pentru ingrijorarile legitime ale mediului de afaceri, in care nu exista predictibilitate pe piete si in care capriciile personale ale persoanelor cu relatii, corupte, pot submina un proces judiciar corect. De indata ce investitorii au incredere intr-un sistem de legi sigur, care asigura siguranta, fondurile acestora vor deveni mult mai disponibile antreprenorilor, cum sunteti si dumneavoastra”, a adaugat Adrian Zuckerman.

In cele din urma, a aratat ambasadorul, „ultima masura de care este nevoie pentru ca antreprenoriatul sa infloreasca este ca guvernul sa ii lase cale libera sa se dezvolte”.

„Guvernul ar trebui sa puna in aplicare doar reglementari de bun simt, sa reduca impozitul pe profit si sa creeze un mediu favorabil afacerilor. Sub conducerea presedintelui Trump, am realizat acest lucru in Statele Unite. Ca rezultat, am obtinut cele mai favorabile valori ale indicilor economici si ai ratei somajului din istorie. Aceasta abordare a incurajat companiile din toata lumea sa faca investitii in Statele Unite. Si Romania poate crea un mediu care sa conduca la un climat de afaceri mai puternic. Salut eforturile presedintelui Iohannis si ale prim-ministrului Orban depuse in vederea atingerii acestui obiectiv si incurajez ferm guvernul sa dubleze aceste eforturi. La preluarea mandatului, prim-ministrul Orban s-a confruntat cu modificarile nefaste aduse legislatiei si cu nepotismul care a infestat sistemul economic al Romaniei. In ciuda acestor obstacole, acest guvern a muncit asiduu pentru a crea mediul economic si juridic corespunzator, care va conduce la perioada Renasterii in Romania, iar Statele Unite vor fi alaturi de Romania, pentru a realiza acest lucru”, a subliniat Adrian Zuckerman.

Ambasadorul american la Bucuresti a aratat ca pandemia de COVID-19 a generat provocari imense in domeniul economiei si al sanatatii publice, daunele de ordin economic si social provocate de acest virus fiind fara precedent, iar calea catre redresarea completa din aceasta criza va fi lunga si anevoioasa.

„Este o tragedie pentru toti, sincerele mele condoleante celor care au pierdut o persoana draga din cauza pandemiei. Cu toate acestea, daca se pune problema sa gasim o noua normalitate, acest lucru se va datora unor oameni ca dumneavoastra, care isi folosesc talentele si muncesc din greu pentru a crea solutii potrivite pentru noile probleme, pentru ca oamenii sa poata reveni la munca, copiii sa aiba parte de educatia corespunzatoare pe care o merita si pentru ca cei care au nevoie sa poata primi ingrijirea medicala corespunzatoare. Am incredere absoluta in poporul roman si nu am nicio indoiala ca Romania si dumneavoastra puteti realiza tot ceea ce va propuneti. Tara aceasta are un potential magnific! Investitiile in infrastructura corespunzatoare, stabilirea unor reglementari de bun simt pentru mediul de afaceri si aplicarea principiului statului de drept vor debloca acest potential si vor accelera realizarea perioadei Renasterii in Romania!”, a concluzionat Zuckerman.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: