Ambitiile Marii Britanii privind zero emisii de carbon sunt in pericol dupa o licitatie „dezastruoasa” pentru parcuri de energie eoliana offshore
Temerile cresc ca proiectele existente de energie eoliana offshore ar putea fi abandonate, dupa ce specialistii din industrie au avertizat ca gestionarea „dezastruoasa” de catre guvern a creat un mare deficit de energie regenerabila, care tinde sa se permanentizeze, scrie The Guardian.
Saptamana trecuta, ministrii au dezvaluit ca niciun parc eolian offshore nu va fi construit in Marea Britanie dupa ultima licitatie guvernamentala. La licitatie nu a fost depusa nicio oferta, dupa ce guvernul a ignorat avertismentele conform carora proiectele offshore nu mai sunt viabile din punct de vedere economic la preturile stabilite la nivel de guvern.
The Observer a dezvaluit ca pretul energiei oferit dezvoltatorilor nu a tinut cont de inflatia galopanta a costurilor acestora. In plus, specialistii din industrie au aratat ca presiunile inflationiste ar putea chiar sa puna in pericol viabilitatea proiectelor aprobate in cadrul licitatiei de anul trecut. Unul dintre aceste proiecte, parcul eolian Norfolk Boreas, in valoare de mai multe miliarde de lire sterline, proiectat sa furnizeze energie pentru 1,5 milioane de locuinte britanice, a fost deja suspendat.
Esecul licitatiei din acest an a fost alimentat de faptul ca guvernul a stabilit un pret maxim de 44 de lire sterline pe megawatt/ora pe baza preturilor din 2012. Acest pret este similar cu cel oferit la licitatia anterioara, care a avut loc inainte ca multe presiuni inflationiste sa afecteze industria si lantul de aprovizionare.
In prezent, unii dintre cei mai importanti actori cer cu disperare ca ministrii sa anunte rapid ca pretul maxim pentru licitatia de anul viitor va fi majorat. De asemenea, unii doresc ajutor pentru a se asigura ca schemele deja convenite sa poata fi puse in aplicare.
Potrivit Observer, personalitati din industrie au facut apeluri directe catre ministri inca din ianuarie. Companiile s-au simtit frustrate deoarece cresterea pretului ar fi facut ca energia eoliana offshore sa ramana una dintre cele mai ieftine surse de energie si ar fi imbunatatit securitatea energetica a Regatului Unit.
Problemele aparute in legatura cu energia eoliana offshore reprezinta o lovitura pentru angajamentele de reducere a emisiilor de carbon ale Regatului Unit, deoarece industria reprezinta coloana vertebrala a acestor planuri. Regatul Unit s-a angajat sa decarbonizeze sistemul de energie electrica pana in 2035 si sa atinga un nivel net zero emisii pana in 2050. Ea mizeaza pe o cvasi-triplare a cantitatii de energie eoliene offshore de la aproximativ 14 gigawati la 50 gigawati pana in 2030. Cifrele din industrie au aratat ca in prezent exista o diferenta de 24 GW „intre ceea ce credem ca putem obtine in cadrul licitatiilor pentru offshore si obiectivul de a obtine 50 GW din surse offshore”, spun surse din industria energetica.
Acest lucru vine pe fondul unui avertisment din partea sindicatelor, potrivit caruia Marea Britanie risca sa piarda alte sute de mii de locuri de munca in industria prelucratoare daca refuza sa il urmeze pe Joe Biden si sa faca investitii semnificative in industria ecologica. Inainte de inceperea congresului sau de duminica, Trade Union Congress (TUC) a aratat ca zonele industriale centrale ale Marii Britanii vor fi afectate si mai mult daca guvernul „nu va trage toate parghiile” pentru a obtine un nivel net zero emisii si pentru a crea locurile de munca necesare pentru a face acest lucru.
TUC a publicat un studiu care arata ca aproximativ 800.000 de locuri de munca in sectorul de productie si in lantul de aprovizionare din industria auto, siderurgica si alte sectoare ar putea fi in pericol daca guvernul nu pune in aplicare propriul sau plan climatic precum cel al lui Joe Biden. Legea de reducere a inflatiei a lui Biden ar urma sa pompeze 369 de miliarde de dolari in problemele legate de schimbarile climatice.
„Cursa spre zero net este o cursa pentru relansarea industriala”, a declarat Paul Nowak, secretarul general al TUC. „Daca ne miscam rapid, putem proteja si crea sute de mii de locuri de munca bune in Marea Britanie. In timp ce alte tari maresc subventiile pentru tehnologii si infrastructuri curate, conservatorii nu au elaborat inca o strategie industriala axata pe locuri de munca si clima”, a mai spus el.
„Marea Britanie trebuie sa accelereze pentru a ramane in cursa. Daca nu vrem sa pierdem locuri de munca in favoarea altor natiuni, avem nevoie ca guvernul sa nu mai tergiverseze si sa actioneze toate parghiile de care dispune pentru a opri pierderea a sute de mii de locuri de munca in industriile noastre – si pentru a da startul unei renasteri industriale britanice. Trebuie sa actionam acum pentru a ne proteja zonele industriale centrale si sectorul de productie”, a mai declarat Nowak.
Un purtator de cuvant al Departamentului pentru Securitate Energetica si Net Zero a declarat: „Nu ne vom cere scuze pentru ca am trecut mai repede si mai devreme la energia regenerabila decat multe alte tari si ne bucuram sa vedem ca natiunile din restul lumii incep sa ne ajunga din urma”.
„Am atras deja aproximativ 120 de miliarde de lire sterline de investitii in energiile regenerabile din 2010 si se asteapta sa atragem inca 100 de miliarde de lire sterline in net zero emisii pana in 2030 – alimentand Marea Britanie si sprijinind pana la 480.000 de locuri de munca. Vom continua sa ne dublam pozitia de lider mondial in domeniul tehnologiilor curate, ceea ce inseamna ca am crescut cantitatea de energie provenita din surse regenerabile de la 7% in 2010 la 42% in 2022”, a mai declarat oficialul.