Comisia pentru legile justitiei a adoptat, luni dimineata, cu 14 voturi „pentru” si 5 voturi „impotriva”, Raportul la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, care contine propunerile de modificare a legii in vigoare. Gabriela Baltag, membru CSM, a declarat, duminica seara, ca sectia de investigare a magistratilor va spori independenta judecatorului, mentionand ca mai multi judecatori in materie penala au acuzat sa simt presiuni dintr-o anumita „parte a sistemului judiciar”.
Parlamentarii PSD-ALDE si UDMR au votat favorabil, in timp ce reprezentantii PNL si USR au votat impotriva Raportului.
Dezbaterile privind propunerile de modificare a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara au durat patru zile, iar cea mai importanta modificare consta in infiintarea „Sectiei de investigare a unor infractiuni din Justitie”.
„In cadrul PICCJ se infiinteaza si functioneaza Sectia de investigare a unor infractiuni din justitie care are competenta exclusiva de a efecuta urmarirea penala pentru infractiunile de coruptie si a celor asimilate acestora, prevazute de Codul penal si de Legea 78/2000, infractiunile de serviciu sau in legatura cu acesta, precum si a intractiunilor contra infaptuirii justitiei savarsite de judecatori si procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum si de procurori si judecatori militari”, se mentioneaza in amendamentul adoptat de majoritatea PSD-ALDE, criticat vehement de PNL si USR, scrie Mediafax.
Amendamentul a fost promovat de catre senatorul PSD Serban Nicolae.
De asemenea, luni s-a votat un amendament prin care Sectia de investigare pentru magistrati incepe sa functioneze dupa 6 luni de la intrarea in vigoare a legii, cauzele de competenta Sectiei inregistrate la parchetele competente, inclusiv cele specializate anterior solutionandu-se de catre aceste parchete.
Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat recent ca o asemenea institutie va afecta independenta procurorilor.
„S-a spus in mod fals ca DNA se opune acestei modificari pentru ca ar pierde competenta. Haideti sa ne uitam pe cifre. (…) In 12 ani au fost condamnati definitiv 88 magistrati — 44 de procurori, 43 de judecatori si un magistrat asistent. Daca pentru 88 de persoane condamnate in 12 ani trebuie sa infiintam o directie speciala… In aceeasi perioada de timp avem 575 de ofiteri de politie condamnati, 121 de lucratori vamali, 106 primari de comune, orase si municipii. Ce o sa facem, daca avem de 10 ori mai multi politisti condamnati o sa facem directie pentru investigarea politistilor, directie pentru investigarea primarilor, directie pentru investigarea lucratorilor vamali”, a precizat Kovesi.
Ea a afirmat ca lipseste o nota de fundamentare, lipseste un studiu de impact din care sa reiasa motivatia pentru care astfel de modificari au fost incluse in aceste proiecte de legi.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…