news

Amendat cu 5.000 lei pentru ca a mers la McDonald’s. Cum se poate poate contesta o amenda pentru incalcarea ordonantelor militare

Sunt multi romani care acuza ca amenzile pe care le-au primit pentru incalcarea restrictiilor reprezinta „abuzuri”. Asociatia APADOR-DH a realizat un indrumar pentru cei care considera ca au fost amendati pe nedrept.

Daca ati primit o amenda zilele astea, pentru ca ati iesit din casa fara sa aveti la voi documentele necesare prevazute in Ordonanta militara 3/24 martie 2020, sau aveati documentele, dar nu pe toate, sau pur si simplu considerati ca politistul care vi le-a verificat v-a nedreptatit printr-o amenda, aveti la dispozitie doua cai:

  • Sa platiti jumatate din amenda in 15 zile de la data primirii procesului verbal (fie ca il primiti pe loc sau prin posta) – conform modificarilor legislative intrare in vigoare in 3 aprilie 2020
  • S-o contestati la instanta de pe raza careia ati fost prinsi si amendati

Cat puteti plati in 15 zile:

Incepand din 3 aprilie 2020, prin Ordonanta de urgenta nr. 34/2020, au crescut substantial amenzile pentru incalcarea masurilor de prevenire si combatere a coronavirusului, dar s-a modificat si prevederea care spunea ca in 15 zile de la primirea procesului verbal se poate plati jumatate din minimul amenzii. Inainte de asta, amenda aplicata de politist se considera achitata integral, daca cel amendat achita in 15 zile jumatate din minimul amenzii prevazute de lege pentru acea contraventie (nu din amenda efectiv primita), adica 50 lei (minimul amenzii prevazut de lege era de 100 lei).

Intrucat modificarile recente au intrat in vigoare la date diferite (respectiv 31 martie si 3 aprilie), pentru amenzile primite pana pe data de 30 martie inclusiv – se poate plati jumatate din minimul prevazut de lege – raportat la vechile amezi (100-5000 lei), adica 50 de lei

Pentru amenzile primite intre 31 martie si 2 aprilie – se plateste in 15 zile jumatate din amenda aplicata efectiv (dar raportat la vechile amenzi de 100-5.000 lei)

Incepand cu data de 3 aprilie inclusiv – in 15 zile se plateste jumatate din amenda efectiv aplicata (raportat la noile amenzi 2.000-20.000).

Ar fi recomandabil sa platiti amenda redusa in 15 zile chiar daca decideti sa o contestati. In felul asta, daca instanta nu va da dreptate, ati achitat jumatate din cuantum, iar daca va da dreptate oricum va recuperati banii.

Cum se contesta amenda

In primul rand ar fi bine sa vorbiti cu un avocat care sa va spuna daca aveti dreptate/sanse sa anulati amenda sau nu si sa va ajute sa formulati plangerea si s-o transmiteti unde trebuie.

In termen de 15 zile calendaristice de la data primirii procesului verbal constatator (fie ca-l primiti pe loc sau prin posta, acasa) trebuie sa depuneti o contestatie la judecatoria din raza teritoriala in care se afla strada pe care a avut loc fapta sanctionata in procesul verbal. De exemplu, pentru ca in Piata Universitatii se intalnesc trei sectoare – 1, 3 si 5 – este important sa stiti exact in ce sector se afla strada mentionata in procesul verbal ca loc in care ati fost amendati.

Daca trimiteti contestatia la judecatoria gresita va fi inregistrata si apoi redirectionata catre judecatoria competenta ceea ce inseamna o intarziere de luni de zile.

Anexati la contestatie copii dupa procesul verbal si actul de identitate, dar sunt utile orice alte acte doveditoare in sprijinul afirmatiilor dumneavoastra din contestatie.

E util sa aveti un martor credibil – cu nume si adresa – care sa va confirme varianta si sa fie dispus sa se prezinte in instanta. Daca nu e dispus sa mearga la judecatorie, e mai bine sa nu va incurcati.

Contestatia trebuie sa fie formulata clar si cat mai concis. E bine sa precizati ca cereti judecarea si in lipsa. E util sa va prezentati la propriul proces, dar daca se intampla sa nu puteti si nu ati cerut sa se judece in lipsa riscati sa se suspende dosarul. In acest caz va trebui sa solicitati repunerea dosarului pe rol in inteval de un an, alfel dosarul va fi inchis.

Odata cu plangerea, trebuie sa depuneti si dovada ca ati platit 20 de lei taxa judiciara de timbru (obligatie prevazuta de art. 19 din OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru: „In materie contraventionala, plangerea impotriva procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, precum si calea de atac impotriva hotararii pronuntate, se taxeaza cu 20 lei.”). Daca nu depuneti aceasta dovada de plata a taxei, plangerea va fi anulata, chiar daca aveti dreptate pe fond.

Conform Articolului 183 din Codul de procedura civila, plangerea se poate trimite la instanta prin posta, curier, dar si prin fax sau email, ca sa nu trebuiasca sa va scrieti o declaratie pe proprie raspundere si pentru a merge sa contestati amenda.

Tanar amendat pentru ca a mers la McDonald’s

Un tanar a relatat luni, pe Reddit Romania, ca a fost amendat pentru ca a mers sa-si ia de mancare de la McDrive.

„Context: Sambata seara am fost la lucru schimbul 3. Duminica dimineata ioc mancare acasa. Am zis sa imi completez declaratia, sa iau masina si sa merg 2km pana la McDrive. Safe and quick. Nu contact cu lumea, plata cu cardu. Dezinfectant in masina. Am crezut ca fac un lucru ok. Ma protejez si pe mine. Protejez si pe restul.

Eh, la intoarcere m-a oprit politia. Mi-au zis ca McDonalds sigur nu reprezinta o necesitate. Le-am explicat ca pt mine a reprezentat o necesitate (plus ca mancarea gatita de mine e mai periculoasa decat Covid-19) si ca mi-am luat toate masurile inainte sa plec.

Nu am reusit sa ma fac inteles, asa ca m-am ales cu 5000 lei amenda (2500 in 15 zile). In retrospectiva, nu imi dau seama cat de mult am gresit sau daca am gresit. Nustiu daca a fost abuz sau nu, dar asta e situatia. Sunt doar suparat ca stiu ca sunt deplasari mai grave care se intampla (pietoni par example) care nu sunt sanctionate deloc. O sa-mi treaca…but fuuuuckk 5000 lei 🙁

Watch out!

Edit: Multumesc de comentarii. Majoritatea spun ca a fost vorba de un abuz -> plata 50% amenda + contestatie.

Pe moment nu mi-am dat seama ca e un abuz si din comentarii imi dau seama ca legea lasa mult loc de interpretari si probabil nu toti politistii stiu cum sa o aplice corect.

De ce 5000 lei amenda? Nustiu, poate pentru ca gluma cu mancarea vs covid19 nu a fost gustata + nu am putut sa fiu deacord cu afirmatiile lui si i-am spus ca nu ii dau dreptate + a crezut ca imi permit? (am mare grija de masina mea si am mai tot lucrat una alta la ea) + pentru ca a putut. Cred ca daca ii dadeam dreptate mai repede (dar eu tot ii explicam de ce mcdrive si de ce cred ca e ok), scapam de amenda”, a povestit tanarul.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Comisar-sef de la Criminalitate Organizata, trimis in judecata in stare de arest la domiciliu. Este acuzat de fapte foarte grave

DNA a anuntat vineri ca l-a trimis in judecata pe fostul comisar sef Coriolan Andrica…

26 de minute ago

Captura neobisnuita: Un submarin nuclear american a fost prins in plasa pescarilor norvegieni

Pescarii norvegieni au facut o captura deosebita: ceva cantarind 7.800 de tone si masurand 115…

38 de minute ago

Supraturism: Parcul arheologic Pompei limiteaza numarul de vizitatori la 20.000 de persoane pe zi

Parcul arheologic al orasului Pompei, langa Napoli, din sudul Italiei, a introdus o limita de…

36 de minute ago

Donald Trump, avertisment voalat pentru Elon Musk: „Nu mai pot scapa de el, nu vrea sa plece acasa. Pana cand n-o sa-mi mai placa de el”

In timpul primei sale intalniri cu legislatorii republicani din Congres, in calitate de presedinte ales,…

19 minute ago

Alexandru Muraru, PNL: „Marcel Ciolacu ne-a facut de ras in Marea Britanie, este o gafa care a umplut paginile presei internationale si a facut de ras institutia Guvernului Romaniei”

Intr-o postare pe pagina sa de Facebook, deputatul liberal Alexandru Muraru critica atitudinea deplasata manifestata…

45 de minute ago