Amenintarea rusa planeaza tot mai mult asupra Europei: pentru prima oara in istoria ei, Danemarca va introduce serviciul militar si pentru femei
Danemarca a anuntat ca intentioneaza sa extinda pentru prima data recrutarea militara la femei si sa mareasca durata standard de serviciu militar. Fortele armate ale Danemarcei numara in prezent aproximativ 20.000 de persoane active, dintre care aproximativ 9.000 de soldati profesionisti.
De asemenea, tara doreste sa isi majoreze bugetul apararii cu aproape 6 miliarde de dolari in urmatorii cinci ani pentru a indeplini obiectivele NATO. „Nu ne reinarmam pentru ca ne dorim razboi. Ne reinarmam pentru ca vrem sa-l evitam”, a declarat premierul Metter Frederiksen, citat de BBC.
Tensiunile in Europa au crescut de la invazia la scara larga a Rusiei in Ucraina in februarie 2022. Dezvaluind miercuri reformele, dna Frederiksen a declarat ca guvernul urmareste sa obtina „egalitatea deplina intre sexe”.
Intre timp, ministrul Apararii, Troels Lund Poulsen, a declarat: „O recrutare mai robusta, inclusiv egalitatea deplina intre sexe, trebuie sa contribuie la rezolvarea provocarilor in materie de aparare, la mobilizarea nationala si la dotarea fortelor noastre armate”. Femeile din tara scandinava se pot deja oferi voluntar pentru serviciul militar.
Acum, guvernul intentioneaza sa introduca recrutarea feminina obligatorie incepand cu 2026, devenind astfel doar a treia natiune europeana – alaturi de Norvegia si Suedia – care cere ca femeile sa serveasca in fortele armate.
De asemenea, guvernul spune ca serviciul militar va fi prelungit de la patru la 11 luni atat pentru barbati, cat si pentru femei. Anul trecut, 4.700 de persoane au efectuat serviciul militar, dintre care aproximativ 25% au fost femei. Acest numar va fi majorat la 5.000 pe an.
Fortele armate ale Danemarcei numara in prezent aproximativ 20.000 de persoane active, dintre care aproximativ 9.000 de soldati profesionisti.
Tara, care are o populatie totala de aproape sase milioane de locuitori, isi mareste, de asemenea, cheltuielile militare de la 1,4% din PIB, cat reprezinta in prezent, la 2%, pentru a indeplini obiectivele stabilite de alianta militara NATO.
Anul trecut, legislatorii au votat pentru eliminarea unei sarbatori publice de primavara pentru a creste cheltuielile pentru armata. Danemarca a fost unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai Ucrainei, furnizandu-i arme avansate si fonduri si, de asemenea, antrenand piloti ucraineni pe avioane de razboi F-16 fabricate in SUA.