America va avea un nou 6 ianuarie? Donald Trump si aliatii sai se pregatesc deja sa conteste o eventuala infrangere la alegerile din noiembrie
Donald Trump si aliatii sai pregatesc terenul pentru a contesta o eventuala infrangere in noiembrie, alimentand indoielile cu privire la legitimitatea alegerilor, chiar daca sondajele de opinie il arata pe candidatul prezidential republican in fruntea in statele in care se desfasoara alegerile.
In interviuri recente, Trump a refuzat sa se angajeze ca o sa accepte rezultatele alegerilor. La mitingurile sale, el i-a prezentat pe democrati ca fiind trisori, a numit buletinele de vot prin corespondenta „corupte” si si-a indemnat sustinatorii sa voteze in numar atat de mare incat sa faca alegerile „prea mari pentru a fi fraudate”, transmite Reuters.
De asemenea, el a sustinut un nou proiect de lege sponsorizat de republicani care vizeaza impiedicarea strainilor sa voteze, incercand sa lege afirmatiile sale false de frauda electorala de problema imigratiei ilegale, chiar daca votarea de catre non-cetateni este deja ilegala, iar studiile arata ca este extrem de rara.
Tacticile lui Trump sunt o versiune intensificata a strategiei pe care a folosit-o in timpul alegerilor din 2020, cand afirmatiile sale nefondate privind frauda electorala i-au inspirat pe sustinatorii sai sa ia cu asalt Capitoliul SUA la 6 ianuarie 2021, in incercarea de a anula infrangerea sa electorala.
In loc sa se lase intimidat de procesele penale iminente privind comportamentul sau in urma alegerilor din 2020, Trump repeta falsurile care, potrivit sondajelor, rezoneaza cu sustinatorii sai, pregatind in acelasi timp puterea de foc juridica necesara pentru a lansa o contestare similara a validitatii votului in acest an.
Criticii sai se tem ca el pregateste terenul pentru o alta perioada post-electorala turbulenta, conditionandu-i pe sustinatorii sai sa creada din nou ca sistemul este masluit impotriva sa. Trump a refuzat sa excluda posibilitatea unor violente dupa alegerile din noiembrie, declarand in aprilie revistei Time, ca raspuns la o intrebare despre aceasta perspectiva: „Daca nu vom castiga, stiti.,, depinde…”.
Trump a instruit Comitetul National Republican, condus acum de nora sa si de un aliat apropiat, sa acorde prioritate construirii unei echipe de observatori de sondaje si avocati pentru a monitoriza votul si pentru a aduce in fata instantelor de judecata eventualele contestatii postelectorale, potrivit unei persoane familiarizate cu aceasta chestiune. Ca parte a acestui efort, RNC a anuntat in aprilie ca va recruta 100.000 de voluntari si avocati – dublu fata de cifra promisa in timpul ciclului din 2020. Acesta a numit efortul „cel mai amplu si monumental program de integritate electorala din istoria natiunii”.
Avocatii RNC au intentat deja zeci de procese incepand de anul trecut cu scopul de a limita fereastra de numarare a buletinelor de vot prin corespondenta si alte reguli de vot considerate ca oferind un avantaj democratilor. Democratii au criticat planul de recrutare ca fiind nerealist si o incercare de a intimida alegatorii.
La inceputul acestei luni, doi dintre potentialii contracandidati ai lui Trump – senatorul Tim Scott din Carolina de Sud si guvernatorul din Dakota de Nord, Doug Burgum – au refuzat, in interviuri televizate, sa se angajeze ca vor accepta rezultatele din noiembrie.
Sondajele de opinie indica o cursa foarte stransa impotriva lui Biden, unele sondaje dandu-i un avantaj lui Trump in cele sapte state oscilante care se asteapta sa determine rezultatul alegerilor.