„Americani accidentali”. Situatia neobisnuita cu care se confrunta 300.000 de cetateni americani aflati in Europa

externe

Mai multi „americani accidentali”, cetateni ai Statelor Unite care traiesc in strainatate dar se confrunta cu tracasari administrative din cauza nationalitatii primite la nastere, au depus luni o plangere impotriva Departamentului de Stat de la Washington, acuzand totodata ca restrictiile asociate pandemiei de coronavirus le-au facut imposibile demersurile depuse pentru a renunta la cetatenia americana, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Dreptul pamantului”, aflat in vigoare in Statele Unite, atribuie automat nationalitatea americana aproape oricarei persoane nascute pe teritoriul sau.

Insa o lege americana din 2010, creata cu scopul de a ingreuna viata americanilor care se stabilesc in strainatate pentru a evita rigorile fiscului, a avut drept consecinta instituirea unei obligatii pentru zecile de mii de americani „accidentali”, care adeseori au parasit Statele Unite la varste foarte fragede si nu mai au nicio legatura cu tara lor de nastere, sa isi declare veniturile in Statele Unite si, prin urmare, sa plateasca impozite in aceasta tara.

Pentru ei, aceasta lege „a transformat cetatenia americana intr-un cosmar financiar”, dupa cum se afirma in plangerea depusa la un tribunal din Washington de Asociatia americanilor accidentali si de noua persoane vizate direct de aceasta situatie.

Intr-un comunicat, presedintele acestei asociatii franceze, Fabien Lehagre, considera ca legea din 2010 „nu le lasa aproape nicio alegere americanilor accidentali decat aceea de a renunta la cetatenia americana”.

Asociatia, extrem de activa pe frontul judiciar din Franta si Statele Unite, contesta dificultatea unui astfel de demers. O alta plangere, in curs de judecare, contesta mai ales suma de 2.350 de dolari ceruta de Departamentul de Stat pentru renuntarea la cetatenia americana, in conditiile in care acest serviciu era gratuit pana in 2015.

In noua plangere, asociatia afirma ca suspendarea serviciilor consulare in majoritatea ambasadelor Statelor Unite de la inceputul pandemiei a dus la imposibilitatea ca aceste solicitari sa aiba succes, incalcand dreptul fundamental al unor persoane de a renunta la cetatenia lor.

„In alte domenii, in timpul pandemiei de COVID-19, Guvernul federal a gasit mijloace pentru a garanta libertatile constitutionale ale cetatenilor sai, protejand in acelasi timp sanatatea publica. Lumea din era COVID-19 a devenit mai flexibila, iar guvernul american trebuie sa procedeze la fel”, se afirma in noua plangere.

Asociatia reclama reluarea imediata a acestui serviciu.

Se estimeaza ca numarul „americanilor accidentali” este de 10.000 in Franta si de peste 300.000 in Europa.

Invocand sumele care le sunt imputate de fiscul american, autorii plangerii afirma ca un numar record de 6.000 de americani au renuntat la cetatenia lor in anul 2020.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: