externe

Amnesty International acuza ca migrantii angajati in magazinele Carrefour din Arabia Saudita „sunt tratati ca niste animale”

Muncitorii migranti angajati la locatiile Carrefour din Arabia Saudita, operate de Majid Al Futtaim, au fost supusi unor abuzuri grave, potrivit unui raport recent al Amnesty International.

Organizatia pentru drepturile omului a dezvaluit ca lucratorii au fost inselati de agentii de recrutare, au fost obligati sa lucreze ore suplimentare fara plata corespunzatoare, iar conditiile de munca si de locuit au fost inumane.

Raportul intitulat „Mi-ar fi teama sa merg la munca” detaliaza abuzurile suferite de acesti muncitori si evidentiaza modul in care Carrefour si partenerul sau, Majid Al Futtaim, nu au luat masuri adecvate pentru a preveni aceste exploatari sau pentru a oferi despagubiri. Amnesty International sustine ca abuzurile suferite de lucratori ar putea echivala cu „munca fortata” si „trafic de persoane”, arata Amnesty International.

Investigatia Amnesty International a fost bazata pe marturiile a 17 barbati din Nepal, India si Pakistan, care au lucrat in locatiile Carrefour din Riad, Dammam si Jeddah intre 2021 si 2024. Acestia au fost angajati de companii de furnizare a fortei de munca si contractati catre Majid Al Futtaim, dar au fost mintiti cu privire la conditiile de munca.

„In magazinele Carrefour, lucratorii nu sunt tratati ca oameni. Ei trateaza muncitorii ca pe animale”, a declarat Anand, un fost angajat. Acesta, ca si multi altii, a fost obligat sa munceasca pana la 16 ore pe zi si sa parcurga 20 de kilometri pe jos, fara a primi plata corespunzatoare pentru orele suplimentare. Lucratorii au mai raportat ca managerii anulau frecvent zilele de odihna saptamanale, incalcand legile saudite.

Ca raspuns la aceste acuzatii, Carrefour si Majid Al Futtaim au lansat o investigatie interna si un audit terta parte. Desi au facut unele schimbari, intrebarile raman cu privire la motivul pentru care aceste abuzuri au durat atat de mult inainte de a fi descoperite.

Raportul vine intr-un context mai amplu de plangeri internationale impotriva guvernului Arabiei Saudite, plangeri care vor fi analizate de Organizatia Internationala a Muncii (ILO). Amnesty International si alte organizatii sustin ca situatia muncitorilor migranti din Arabia Saudita, incluzand furtul de salarii si munca fortata, necesita o reforma urgenta.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Recent Posts

Fostul europarlamentar PSD Corina Cretu, numita de Marcel Ciolacu in fruntea Agentiei pentru Monitorizarea si Evaluarea Performantelor Intreprinderilor Publice

Fostul consilier prezidential si europarlamentar PSD, Corina Cretu, a fost numita in fruntea Agentiei pentru…

O oră ago

In timp ce populatia locala traieste in saracie, Hezbollah a ascuns aur si sute de milioane de dolari cash intr-un buncar de sub un spital din Beirut

Gruparea terorista Hezbollah a ascuns sute de milioane de dolari in numerar si aur intr-un…

O oră ago