An scolar nou, reguli noi pentru elevi. Calendar nou al examenelor, supraveghere video, “camere de detentie” si telefoane mobile interzise

news

Aproape trei milioane de elevi incep scoala, maine, luni, 9 septembrie. Anul scolar vine, din nou, cu multe schimbari si noutati, fata de anii trecuti. De la un nou calendar al examenelor nationale, la supraveghere video in clase si mai multe note la purtare.

O provocare pentru scoli sunt si camerele speciale – optionale, totusi -pentru elevii care deranjeaza orele. Sanctiuni vor fi si pentru parintii care nu semneaza contractele educationale, dupa cum transmite TVR.

Pana pe 20 iunie 2025, cursurile vor fi impartite in cinci module de invatare. Pentru doua dintre ele durata va fi stabilita de fiecare unitate de invatamant.

In cele 36 de saptamani de scoala, elevii vor avea cinci vacante, dintre care cea “de ski” va fi decisa de fiecare inspectorat scolar judetean in parte.

Elevii din clasele a VIII-a si a XII-a vor termina anul scolar mai devreme. Examenele nationale vin cu schimbari.

Bacalaureatul incepe in februarie

Dar cele mai importante modificari apar in ceea ce priveste examenul de bacalaureat de anul viitor. Evaluarea competentelor este prevazuta sa se desfasoare inca din lunile ianuarie-februarie, iar probele scrise vor incepe in data de 10 iunie.

Emotiile pentru absolventii de gimnaziu incep din 23 iunie cu primul examen scris. Fiecare proba va fi urmata de o zi de pauza.

In premiera, din acest an scolar, candidatii nemultumiti de notele obtinute la examenele nationale isi vor putea vedea lucrarile inainte de a depune contestatie. De anul acesta, scolile vor functiona si dupa un regulament nou.

In clase, cursurile vor putea fi supravegheate audio-video, insa doar cu acordul majoritatii parintilor si profesorilor.

Pentru elevii care deranjeaza orele va exista o asa-zisa camera de detentie, in care acestia vor fi supravegheati de profesori pana se termina orele pe care le-au intrerupt.

Telefoanele mobile pot fi interzise la decizia fiecarei scoli in parte

In plus, din acest an, va putea fi intrezisa si folosirea telefoanelor in timpul cursurilor. Ligia Deca, ministrul Educatiei a declarat in acest sens: “Scoala poate interzice total. Scoala, daca vrea, prin regulamentul de organizare, poate sa spuna ca nu e interzis doar la cursuri (utilizarea telefoanelor mobile – n.red.), ci este interzis sa intri in incinta cu acestea. Nu e o problema. Ni s-a parut firesc sa lasam scoala sa decida ce este sau nu oportun, in functie de situatia pe care o are”.

Totusi, potrivit TVR, expertii in educatie sustin ca modificarile din noul an scolar reusesc prea putin sa rezolve problemele din sistemul de invatamant.

Daniela Visoianu, expert in educatie: “Ce ar trebui sa ai ca zestre cand iesi din scoala, ca sa ai o viata de adult de calitate este si ramane si din zona liceului care n-a avut o conversatie despre ce ar trebui sa se intample in liceul romanesc. Nu s-a uitat nici la nevoile copiilor, inclusiv de comunicare, inclusiv la constructia omului social si spera ca problemele si tensiunile vor fi rezolvare, cu ce? Cu confiscarea telefonului mobil si cu aceste camere de detentie?”

Prevederile din noul regulament scolar si din statutul elevului vor ajunge la parinti prin intermediul contractelor educationale. Cine nu semneaza documentul poate sa primeasca amenda de la o mie la 5.000 de lei.

STRUCTURA ANULUI SCOLAR 2024 – 2025

Modulul 1 : 9 septembrie – 25 octombrie

Modulul 2 : 4 noiembrie – 20 decembrie

Modulul 3 : 8 ianuarie – 7 februarie, 14 februarie sau 21 februarie

Modulul 4 : 17 februarie, 24 februarie, 3 martie – 17 aprilie

Modulul 5 : 28 aprilie – 20 iunie

VACANTE SCOLARE 2024 – 2025

Vacanta 1 : 26 octombrie – 3 noiembrie

Vacanta 2 : 21 decembrie – 7 ianuarie

Vacanta 3 : o saptamana intre 10 februarie si 2 martie 2025 (stabilita la nivel judetean)

Vacanta 4 : 18 aprilie – 27 aprilie

Vacanta 5 : 21 iunie – 7 septembrie

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: