Ana Birchall il trosneste si pe Serban Nicolae: „Uite asa sunt infestate institutii cheie din statul roman, slabind practic autoritatea acestuia!”
Ana Birchall, fost ministru al Justitiei, reactioneaza dur dupa ce Senatul a adoptat amendamentale propuse de senatorul PSD Serban Nicolae prin care presedintele Iohannis este eliminat din procedura numirii sefului Consiliului Concurentei. „Uite asa sunt infestate institutii cheie din statul roman, slabind practic autoritatea acestuia!”, afirma Birchall.
„Si uite asa, incetul cu incetul, prin astfel de legi bine ticluite si deloc intamplatoare, practic printr-o strategie foarte bine pusa la punct, seful statului este exclus din procedura de numire a conducerii Consiliului Concurentei. In schimb, crestere numarul membrilor plenului Consiliului Concurentei de la 7 la 11, desi bugetul tarii e greu incercat de pandemie, iar cresterea numarului membrilor presupune cheltuieli suplimentare. Dar ce conteaza???
Mai mult, tot la propunerea lui Serban Nicolae, s-au adoptat conditii mai putin stricte pe care membrii Consiliului Concurentei trebuie sa le indeplineasca: vechime de 10 ani (in loc de 15 acum) intr-o functie de demnitate publica sau de conducere cu responsabilitati ce implica o inalta competenta profesionala si manageriala (probabil vaneaza cineva un post si nu se incadra in conditiile existente).
De asemenea, se elimina interdictia ca membrii Consiliului sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Superb, nu? Uite asa sunt infestate institutii cheie din statul roman, slabind practic autoritatea acestuia!”, a scris Birchall pe Facebook.
Senatul a adoptat, marti, cu amendamente, in calitate de Camera decizionala, propunerea legislativa de modificare a Legii concurentei 21/1996, prin care numarul membrilor plenului Consiliului Concurentei este marit de la 7 la 11, numirea acestora revenind Parlamentului si nu sefului statului, ca pana in prezent, anunta Agerpres.
In favoarea propunerii legislative s-au exprimat 77 de senatori, 40 au fost impotriva si 15 s-au abtinut.
Initiatorul modificarii legii este senatorul PSD Serban Nicolae.
Amendamentele depuse de Serban Nicolae sunt identice cu cele depuse tot de Nicolae in urma cu doua luni. CCR a fost sesizata la acel moment de senatori PNL, USR si UDMR, dar si de presedintele Iohannis. Curtea Constitutionala a decis pe 3 iunie ca modificarile sunt neconstitutionale.
O alta modificare majora, propusa tot de Serban Nicolae, e cresterea de la 7 la 11 a membrilor plenului Consiliului Concurentei. Serban Nicolae propune si incetarea mandatelor actualilor membri ai conducerii la momentul depunerii juramantului de catre viitorii membri, in conditiile in care legislatia actuala prevede ca mandatul nu poate fi scurtat inainte de termenul de 5 ani.
De asemenea, Serban Nicolae vrea sa relaxeze conditiile pe care membrii Consiliului Concurentei trebuie sa le indeplineasca si elimine interdictia ca membrii Consiliului sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, pastrand doar prevederea ca acestia sa nu fi fost condamnati pentru infractiuni savarsite cu intentie, pentru care legea prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 3 ani sau mai mare.
Plenul Consiliului Concurentei e numit de presedintele tarii prin decret, pe baza votului dat de Parlament, la propunerea comisiilor juridice ale celor doua camere. Amendamentul propus de Serban Nicolae prevede ca plenul Consiliului Concurentei sa fie numit prin hotarare adoptata in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, la propunerea grupurilor parlamentare din cele doua camere.