ANAF intensifica verificarile la proprietarii de locuinte inchiriate in regim hotelier. Amenzi si controale pentru venituri nedeclarate

news

apartament, Cluj, 19 metri patrati, etajat, 29 0000 de euro

In contextul cresterii numarului de locuinte inchiriate in regim hotelier, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a intensificat controalele asupra proprietarilor care obtin venituri din astfel de activitati fara a le declara.

Potrivit datelor comunicate de ANAF, inspectorii au verificat aproximativ 500 de proprietari in ultimele luni, descoperind venituri nedeclarate de peste 92 de milioane de lei, informeaza adevarul.ro

Cu toate acestea, specialistii estimeaza ca numarul real al proprietarilor care isi inchiriaza locuintele fara a respecta legislatia este mult mai mare.

„In toata tara sunt mii de proprietari care inchiriaza, dar ‘uita’ sa-si declare veniturile,” sustin specialistii din turism. In prezent, legislatia prevede ca cei care inchiriaza locuinte in scop turistic sunt obligati sa obtina un certificat de clasificare de la autoritatile competente, dar putini respecta aceasta cerinta.

Potrivit datelor oficiale, exista peste 14.000 de unitati turistice clasificate, dar estimarile indica mii de locuinte nedeclarate, cele mai multe fiind in zone turistice, pe litoral si in orasele mari.

Verificarea completa a pietei de inchirieri in regim hotelier este o provocare pentru ANAF, deoarece multe dintre oferte apar pe site-uri de anunturi si pe grupuri de pe retelele sociale, unde proprietarii nu sunt obligati sa declare activitatile.

Pentru a imbunatati transparenta, o directiva europeana ar putea obliga platformele de inchirieri sa raporteze veniturile inregistrate de utilizatori. De asemenea, anunturile care promoveaza locuinte neinregistrate oficial ar putea fi interzise.

Dan Anghelescu, specialist in turism, sfatuieste turistii sa aleaga locuintele clasificate si sa verifice detaliile de pe platformele de rezervari. „Platformele au stele pentru cele clasificate si patratele pentru cele neclasificate.

Alegem intotdeauna locatiile care au stele trecute in dreptul numelui, nu patratele sau cerculete,” explica Anghelescu, adaugand ca turistii ar trebui sa solicite bon fiscal sau factura si sa se informeze despre clasificarea unitatii: „O stea inseamna ca poti sa stai cu proprietarul in casa, deja la trei stele esti singur, ai locul tau unde poti sa te desfasori.”

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), aproape 1,3 milioane de turisti romani si straini au ales sa se cazeze in apartamente inchiriate in regim hotelier in primele noua luni ale anului, numarul acestora fiind in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Multi turisti prefera aceste locuinte datorita confortului, dar specialistii avertizeaza asupra riscurilor implicate de inchirierea unei locuinte fara forme legale.

„Inchirierea unei locuinte fara forme legale este riscanta atat pentru proprietar, cat si pentru turist,” explica Dan Anghelescu. „In cazul in care un turist ii distruge locatia sau nu mai vrea sa iasa, legal nu poate sa ii faca nimic. Pe de alta parte, turistul nu are siguranta confortului pentru ca nu intotdeauna proprietarii ofera minimul necesar.”

ANAF a efectuat in jur de 1.700 de verificari ale unitatilor de cazare de la inceputul anului, dintre care 14% functionau fara clasificare, rezultand in amenzi in valoare de aproximativ 360.000 de lei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: