Clubul tarilor in curs de dezvoltare, BRICS, a provocat G7 al tarilor occidentale dezvoltate in urma cu mai bine de un deceniu. Succesele in lupta pentru dominatia mondiala sunt modeste, asa ca cele cinci tari din club – China, India, Brazilia, Rusia si Africa de Sud – au decis sa incerce sa depaseasca Occidentul prin numerul de membri, relateaza Sectia ]n limba rusa rusa a BBC.
Extinderea BRICS va fi subiectul principal al summitului, ale caror lucrari incep marti. Toti liderii se vor reuni in Africa de Sud, cu exceptia presedintelui rus Vladimir Putin, pe numele caruia a fost emis un mandat de arestare de catre Curtea Penala Internationala (CPI) pentru acuzatii de crime de razboi impotriva Ucrainei. Rusia nu recunoaste CPI, dar Africa de Sud s-a angajat sa se conformeze deciziilor acesteia.
In acelasi timp, absenta lui Putin este unul din motivele extinderii BRICS. Iar initiatorul acestei extinderi este China.
De ce are nevoie China de BRICS+?
Putin a declansat razboiul in Europa, care a mobilizat Occidentul. Disputele si dezacordurile din vremea lui Donald Trump au fost uitate, G7 a impus in unanimitate sanctiuni impotriva Rusiei, iar NATO ajuta impreuna Ucraina sa lupte impotriva agresiunii.
Tarile G7 avertizeaza China impotriva „coercitiei economice”
Ca raspuns, China a inceput sa ralieze sentimentele „anti-occident” din tarile in curs de dezvoltare. Acestea sunt din ce in ce mai des denumite Sudul Global, in contrast cu Occidentul ca grup de democratii bogate, raspandite geografic pe intreaga planeta, din America pana in Japonia si Australia.
Aproximativ 40 de sefi de stat au fost invitati la primul summit fata in fata din Africa de Sud in timpul razboiului, dintre care jumatate si-au exprimat deja dorinta de a se alatura blocului. Printre potentialii candidati se numara Kazahstan, Arabia Saudita, Iran, Emiratele Arabe Unite, Argentina, Indonezia, Egipt, Etiopia si o duzina de alte tari.
Economia chineza reprezinta 70% din BRICS. Ea trece prin vremuri grele si, fara extindere, blocul nu va ajunge din urma „Cei Sapte”
Cele cinci tari BRICS reprezinta deja 40% din populatia mondiala, 25% din economia mondiala si aproximativ 15% din comertul international.
„Daca extindem BRICS pentru a reprezenta o cota din PIB-ul mondial comparabila cu cea a G7, vocea noastra colectiva va suna mai tare”, a descris un oficial chinez care a preferat anonimatul obiectivul extinderii intr-un interviu acordat ziarului FT.
G7, format din democratii avansate, reprezinta 44% din economia globala. Fara extinderea BRICS, obiectivul chinezesc nu va putea fi atins.
In BRICS+, China isi va pastra oricum pozitia de lider incontestabil. Dar ponderea celorlalti membri va scadea. Acum, fiecare dintre ei este singurul coechipier BRICS al Chinei pe continentul sau. Exclusivitatea va disparea odata cu extinderea.
In cercul restrans al fondatorilor clubului anti-occidental, China trebuie sa tina cont de alti patru membri. Intr-o adunare zgomotoasa de popoare, vocile lor risca sa fie inecate, in timp ce China apare ca lider de necontestat datorita puterii economice, politice si militare superioare.
Va avea loc o extindere?
Nu toti luptatorii impotriva dominatiei americane apreciaza tranzitia sub aripa unui nou actor dominant. Ei doresc sa pastreze accesul la banii si la know-how-ul occidental, sa faca comert cu intreaga lume si sa nu se implice in razboaiele altora.
„Multilateralismul este inlocuit de o confruntare intre blocuri, cu fiecare dintre acestea facem comert, primim investitii si tehnologii”, a declarat presedintele sud-african Cyril Ramaphosa inainte de summit.
„Nu ne vom lasa atrasi intr-o competitie intre puterile mondiale. Dimpotriva, tara noastra se straduieste sa colaboreze cu toate statele in numele pacii si dezvoltarii globale”, a mai spus el.
Africa de Sud sustine extinderea BRICS. Ea este benefica si pentru Rusia in conditiile unei izolari aproape complete fata de Occident dupa atacul asupra Ucrainei.
India, pe de alta parte, se exprima mai prudent – promite sa discute extinderea si nu vorbeste despre ea ca si cum ar fi fost deja decisa. Va fi si mai greu de convins Brazilia.
Intrucat deciziile in cadrul clubului se iau in unanimitate, este posibil ca acest summit sa se limiteze la o declaratie de intentie si sa nu se ajunga la nasterea BRICS+.
Va fi BRICS intarit de sange proaspat?
Este imposibil sa se puna de acord intre ei, chiar si intr-un cerc restrans. Exista doar cinci membri in BRICS, dar acestia actioneaza ca un front unit doar „impotriva”. Impotriva dominatiei globale a SUA si a regulilor de joc occidentale in comertul, politica si securitatea mondiala.
Fiecare are propriile sale argumente pro, astfel incat BRICS ramane o asociatie amorfa de cinci tari foarte diferite: giganti si bebelusi, democratii si autocratii. Spre deosebire de G7, acestea au modele politice si economice disparate si grade diferite de interdependenta cu principalul lor rival declarat, Occidentul.
Candva erau uniti de credinta intr-un viitor mai bun. Nu ei au fost cei care au crezut, ci economistii occidentali.
Unul dintre ei a inventat BRIC la inceputul secolului, evidentiind cele patru piete emergente promitatoare. Britanicul Jim O’Neill este acum membru al Camerei Lorzilor din Parlamentul britanic. El a lucrat la banca americana Goldman Sachs, pentru care a scris o nota analitica privind rolul tot mai mare al Chinei, Indiei, Braziliei si Rusiei in economia mondiala si necesitatea de a tine cont de opinia acestora la formarea regulilor jocului. Sfatul lordului O’Neill catre Occident a fost luat in serios de catre Est.
China, Rusia si Brazilia au preluat ideea, au invitat India si au inceput sa se intalneasca anual intr-un club sub numele de BRIC. Mai tarziu, i-au dat o dimensiune globala prin acceptarea unei tari africane si a aparut BRICS.
Ar trebui sa ne asteptam la o miscare „anti-dolar” din partea BRICS?
In consens cu „anti-G7″, au aparut idei de a crea institutii paralele, cum ar fi cea”anti-FMI”. BRICS a infiintat o banca de dezvoltare, dar capacitatile sale nu sunt comparabile cu puterea financiara a FMI si a Bancii Mondiale, in care Occidentul joaca vioara intai – spre nemultumirea tarilor in curs de dezvoltare.
Iar recent, mintile liderilor BRICS au fost ocupate de un nou proiect – „anti-dolar”. Discutiilor de lunga durata despre necesitatea de a face mai multe schimburi comerciale intre ei in monedele lor li s-a alaturat o noua poveste despre moneda comuna a BRICS.
Apusul dolarului. Cine si cand va pune capat hegemoniei monedei americane
Consensul economistilor pe aceasta tema a fost exprimat de Lordul O’Neill intr-un interviu acordat ziarului de afaceri FT.
„Prostii. Vor crea banca centrala a BRICS? In ce fel, ma intreb? Este cam jenant sa vorbesti despre asta”, a spus Jim O’Neill.
Decontarile in yuani sau ruble vor deveni omniprezente doar atunci cand China sau Rusia vor fi pregatite sa renunte la excedentul comercial gigantic si sa traiasca cu un deficit, ca Statele Unite, si sa creeze piete financiare gigantice, infrastructura si institutii independente similare celor occidentale.
Acest lucru este departe, iar in urmatorii ani, nimic nu ameninta dominatia dolarului in lume. Inclusiv fanteziile presedintelui brazilian Lula da Silva cu privire la moneda unica a BRICS. Aceasta chestiune nu a fost nici macar pe agenda summitului de la Johannesburg.
O tanara r0manca stabilita in Italia a murit in urma unei banale operatii de rinoplastie,…
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…