Candva, presedintele rus Vladimir Putin era omul pe care trebuia sa-l intalnesti. In saptamanile care au precedat invazia Rusiei in Ucraina, liderii mondiali au facut cu randul naveta la Moscova pentru a-l indemna pe liderul de la Kremlin sa se retraga de pe marginea prapastiei si sa anuleze orice plan de atac, subliniaza CNN.
Aceste eforturi au esuat. Iar omul care a pus in miscare un razboi catastrofal isi gaseste acum optiunile de calatorie extrem de limitate.
Acest lucru poate parea o chestiune neinsemnata pentru un om care conduce o tara care se intinde pe 11 fusuri orare. La urma urmei, Putin are o usa deschisa catre Beijing, iar liderii favorabili Kremlinului din Asia Centrala si Iran au pastrat relatii cordiale de la invazia Ucrainei din februarie 2022.
Si, bineinteles, el va avea intotdeauna Minskul: omul forte din Belarus, Alexander Lukasenko, care a oferit Rusiei o rampa de lansare pentru invazie, a fost, de asemenea, gazda pentru Putin.
Dar Putin va fi absent de la un forum global cheie in aceasta saptamana, summitul BRICS de la Johannesburg. Neprezentarea sa spune multe despre izolarea Rusiei – si despre orizonturile tot mai inguste ale lui Putin.
Liderii celorlalti membri ai blocului economic BRICS – presedintele sud-african Cyril Ramaphosa, liderul chinez Xi Jinping, presedintele brazilian Luiz Lula da Silva si prim-ministrul indian Narendra Modi – sunt asteptati cu totii la summit. Luna trecuta, biroul lui Ramaphosa a declarat ca Putin nu va participa „de comun acord”.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov ii tine locul, iar presa de stat rusa a anuntat ca Putin va aparea prin legatura video.
Conteaza cu adevarat daca Putin nu va fi prezent? Participarea la o discutie internationala poate fi o modalitate convenabila de a actiona ca jucator pe scena globala, dar Putin pierde mai mult decat o alta fotografie de grup.
Putin este un sustinator convins a ceea ce el numeste „ordinea mondiala multipolara”, promovand structuri precum BRICS ca o contrapondere la institutiile conduse de SUA si de Occident, care au condamnat dur Rusia pentru razboiul din Ucraina.
Este posibil ca participarea liderilor africani sa fi dezamagit Kremlinul – mai putin de jumatate dintre sefii de stat care au participat la o conferinta similara din 2019 s-au prezentat la evenimentul de luna trecuta -, dar politica externa rusa mizeaza in continuare pe sprijinul diplomatic si politic din partea tarilor din Africa, America Latina si Asia.
Deci, de ce ar rata Putin o alta oportunitate de a-si promova viziunea?
Ei bine, pentru inceput, exista problema deloc neglijabila a unui mandat de la Curtea Penala Internationala. In martie, CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin si al unui alt oficial rus pentru o presupusa schema de deportare a copiilor ucraineni in Rusia. Mandatul CPI a pus Africa de Sud intr-o situatie dificila: in calitate de semnatar al tratatului care guverneaza Curtea de la Haga, Africa de Sud este obligata sa aresteze persoanele puse sub acuzare de CPI.
Este iluzoriu sa presupunem ca Putin ar fi putut fi arestat pe pista din Johannesburg? La urma urmei, presedintele sudanez de atunci, Omar al-Bashir – care a fost si ramane sub acuzare pentru crime de razboi si crime impotriva umanitatii legate de genocidul din Darfur – a reusit sa se fereasca de o astfel de soarta in timpul unei vizite din 2015 in Africa de Sud, iesind din tara in timp ce o instanta a analizat o cerere a CPI de a-l aresta.
Kremlinul, bineinteles, se irita la orice implicatie ca Putin se eschiveaza de la summitul BRICS din cauza mandatului emis de CPI.
Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat afirmatiile facute de Ramaphosa intr-o declaratie confidentiala ca Rusia ar considera arestarea lui Putin drept o „declaratie de razboi”.
Iar Putin insusi a declarat jurnalistilor la 29 iulie ca nu crede ca prezenta sa la BRICS este „mai importanta decat prezenta mea in Rusia acum”, potrivit agentiei de presa de stat TASS.
Indiferent de motiv, optica unei neprezentari a lui Putin la summit nu este buna pentru Moscova. Dar Rusia merge mai departe cu o campanie de PR care prezinta Rusia ca o putere ferm anti-coloniala care sustine o ordine mondiala mai dreapta si mai echitabila.
Intr-un interviu publicat recent, ministrul rus de externe Lavrov a prezentat principalele puncte de discutie.
„Sunt cu siguranta de acord ca conceptul de dominatie occidentala promovat de Statele Unite si de tarile sale subordonate nu asigura dezvoltarea armonioasa a intregii umanitati”, a declarat el.
„Dimpotriva, trebuie sa ne ocupam (de) eforturile nesfarsite ale minoritatii occidentale pentru expansiunea militara, politica, financiara si economica. Sloganurile lor se schimba: promoveaza globalizarea, apoi occidentalizarea, americanizarea, universalizarea, liberalizarea etc. Dar esenta ramane aceeasi – ei se straduiesc sa subordoneze fiecare jucator independent si sa il forteze sa joace dupa regulile care sunt benefice pentru Occident”, a adaugat Lavrov.
SUA si aliatii sai, a continuat Lavrov, „incearca sa incetineasca evolutia naturala a relatiilor internationale si formarea unui sistem multipolar, sau chiar sa inverseze procesul. Ei nu ezita sa foloseasca metode nepotrivite si ilegale, inclusiv utilizarea fortei sau a sanctiunilor unilaterale (neaprobate de Consiliul de Securitate al ONU), razboiul informational si psihologic etc., pentru a aranja lumea in functie de nevoile lor”.
Ironia este totala. Rusia, la urma urmei, duce un razboi impotriva Ucrainei pe care Putin l-a justificat in termeni imperiali categorici. Iar sfarsitul lumii unipolare, in viziunea lui Putin, pare sa insemne ca Rusia poate continua sa atace Ucraina fara a fi constransa de normele internationale, sub falsul steag al eliberarii de lumea unipolara.
Agenda economica propusa de Donald Trump ridica riscul unuia dintre cele mai defavorabile scenarii pentru…
Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…
Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…
Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…
Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…
Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…