Analiza CNN: Tacticile transfrontaliere ale Ucrainei au ca scop destabilizarea Rusiei. Judecand dupa raspuns, acestea functioneaza
Ucraina a deschis un nou front in batalia sa pentru a alunga invadatorul rus – in Rusia. Dar este ciudat de timida in ceea ce priveste admiterea faptului ca a trimis trupe, a tras cu artileria si a pilotat drone pe teritoriul vecinului sau, se arata intr-o analiza CNN.
Operatiunile cetatenilor rusi, care poarta legitimatii militare ucrainene, poarta uniforme ucrainene si ataca din Ucraina, raman oficial opace. Este contributia Kievului la ceea ce a devenit cunoscut sub numele de „razboi hibrid” in „zona gri” a conflictului.
Cei doi termeni au provocat aparitia unor carti si a unui tsunami de opinii entuziaste din partea unei armate de experti atunci cand Rusia a invadat prima data Ucraina in 2014.
Atunci, „omuletii verzi” in uniforme bicolore de vanatoare sportiva – si in uniforme militare rusesti – au aparut in Crimeea.
Cand s-a sugerat ca poate, doar poate, acesti barbati erau de fapt trupe rusesti, Vladimir Putin a glumit: „Puteti merge la magazin si cumpara orice fel de uniforma”.
Linia oficiala a Moscovei a fost ca barbatii care au arborat steagul rusesc deasupra Simferopolului si au luat cu asalt parlamentul local din Crimeea erau „unitati de autoaparare” ale ucrainenilor pro-rusi nerabdatori sa isi aduca teritoriul sub dominatia Moscovei.
In momentul in care Moscova a recunoscut ca trupele sale se aflau de fapt in Ucraina, o parte din fosta natiune sovietica, veche de 23 de ani, se afla sub controlul lui Putin.
Acum, la scara mica, Ucraina adapteaza aceleasi tactici pentru a incerca sa obtina un efect strategic.
Corpul de voluntari rusi si Legiunea Libertate pentru Rusia – care se afla in subordinea structurii de informatii de aparare a Ucrainei – au efectuat scurte raiduri transfrontaliere in Rusia.
Scopul principal? Destabilizarea.
Desi terminologia si metodele au evoluat, nu exista nimic nou in ceea ce priveste tactica. In afara de Rusia, regimurile de apartheid ale Africii de Sud au folosit tehnici similare in anii 1970 si 1980, atacand statele din linia intai: Angola, Zambia, Zimbabwe si Mozambic.
Pretoria a trimis trupe in raiduri transfrontaliere pentru a destabiliza natiunile africane independente care se opuneau regimului sau rasist. Adesea, acestia se dadeau drept luptatori de eliberare locala in clasicele atacuri „sub steag fals” impotriva civililor, incercand sa submineze sprijinul pentru miscarile de eliberare.
Aceste grupuri erau adesea formate din luptatori din Angola sau Zimbabwe, pentru a adauga „autenticitate” atrocitatilor pe care sperau sa le atribuie altora.
Scopul pe termen lung – si, de multe ori, rezultatul – a fost acela de a mentine permanent in dezechilibru natiunile care sprijineau lupta de eliberare interna a Africii de Sud.
Rusia a fost zguduita
In Ucraina, Kievului ii convine ca rusii sa invadeze Rusia in numele sau.
Rezultatele tactice pot fi limitate. Dar efectul dorit de destabilizare a Rusiei este obtinut.
Televiziunea rusa a fost inundata de reportaje cu respiratie taiata si ingrozita ale jurnalistilor locali despre atacurile de artilerie impotriva oraselor rusesti.
Guvernatorul din Belgorod – regiunea cea mai afectata de ultima campanie ucraineana – a evacuat sute de civili, a fost in contact telefonic personal cu Putin si a primit deja un premiu pentru curaj pentru eforturile sale.
Intre timp, Legiunea „Libertate pentru Rusia” posteaza anunturi pe canalul sau Telegram pentru piloti de drone care sa li se alature.
Este posibil, sau nu, sa se afle in spatele numarului tot mai mare de atacuri cu drone care au lovit teritoriul rusesc, de la Kremlin si suburbiile luxoase ale Moscovei, preferate de aliatii lui Putin, pana la orasele Kursk, Smolensk si Krasnador.
Scopul este de a face ca atacurile din interiorul Rusiei sa para ca au o aroma ruseasca semnificativa – pentru a sugera ca mai multi rusi asculta de „Strigatul libertatii” si se alatura unui efort intern de a-l detrona pe Putin.
Atat Corpul Voluntarilor Rusi, cat si Legiunea Libertate pentru Rusia spun ca au sustinatori in tara lor de origine.
In ceea ce priveste Ucraina, cu cat mai multi rusi cred ca compatriotii lor sunt implicati in atacarea regimului rus, cu atat mai bine. Indoiala in sine este destabilizatoare.
Judecand dupa retorica venita dinspre Rusia, functioneaza.
In deschiderea unei reuniuni cu Consiliul sau de Securitate de vineri, Putin a declarat ca „rauvoitorii” trebuie impiedicati sa destabilizeze Rusia.
El a declarat ca consiliul se va concentra pe asigurarea securitatii politice interne, luand in considerare eforturile intensificate ale inamicului „de a agita situatia in interiorul Federatiei Ruse”.
„Trebuie sa depunem toate eforturile posibile pentru a nu le permite sa faca acest lucru in nicio circumstanta”, a adaugat Putin.
Razboiul se intoarce acasa
Ucraina nu ar putea cere un aliat mai bun in aceasta strategie decat Ievgeni Prigojin, liderul grupului de mercenari rusi Wagner.
„Wagner PMC vrea cel putin o luna de recuperare, deoarece a fost o munca grea, un an greu… Si apoi vor fi urmatoarele incaierari, cel mai probabil de data aceasta pe teritoriul rusesc”, a declarat el dupa incursiunile si atacurile cu drone impotriva Rusiei.
Ca un bonus pentru Kiev, Prigojin a continuat sa atace conducerea militara a Rusiei. Lantul de comanda rusesc a fost „controlat de clovni care trateaza oamenii doar ca pe carne de tun”, a spus el, adaugand: „atunci noi nu vom face parte din acest lant”.
Referitor la atacurile cu drone asupra Moscovei din ultima saptamana, el a avut urmatoarele cuvinte pentru generalii rusi: „Animale imputite, ce faceti? Sunteti niste porci! Ridicati-va din fundurile voastre din birourile in care ati fost pusi pentru a apara aceasta tara”.
Dmitri Medvedev, un aliat apropiat al lui Putin, a fost la fel de zdruncinat de faptul ca razboiul a ajuns in Rusia. El a reactionat aproape isteric.
„Este clar ce raspuns este necesar: Trebuie sa fie anihilati, nu doar la nivel personal, ci trebuie sa distrugem cuibul de viespi in sine. Regimul care s-a dezvoltat in Ucraina trebuie exterminat”, a declarat Medvedev.
Poate ca suna ca un nazist, dar cuvintele sale contin ecouri sinistre ale genocidului Holodomor din anii 1930, cand, sub Uniunea Sovietica, aproximativ trei milioane de ucraineni au fost infometati in mod deliberat pana la moarte, fermierii din clasa de mijloc au fost eradicati si limba ucraineana a fost interzisa.